Sousedské vztahy
Ilustrační foto: ingimage.com

Sousedské vztahy

18. 5. 2018

Říká se, že přátele si vybrat můžeme, příbuzné nikoli. Je pravda, že když se dívka zamiluje, tak neřeší, kolik má objekt její lásky sourozenců a jaký vztah má se svojí matkou. To se tak či tak brzy ukáže a vášeň buď rychle vyprchá, anebo se s menší či větší razancí zavedou nové rituály.

Co se týče vlastního příbuzenstva, neshodám se obvykle předchází tím, že se zkrátka členové rodiny přestanou navštěvovat. Ale jakpak je to s výběrem sousedů?  

Některé sousedské vztahy jsou natolik bouřlivé, že se dostanou do hlavního zpravodajství. A mnohé i k soudu. Takové případy nejsou bohužel výjimečné.

Když se stěhujete do nového bytu nebo stavíte dům, o svých sousedech toho obvykle moc nevíte. Máte dost starostí s pozemkem, hypotékou, stavební firmou či výběrem kachliček. Pokud vím, tak profil sousedů nebývá podmínkou k převzetí klíčů. Ale možná by měl být. Dobrý soused je totiž k nezaplacení. Takový, který vám nebrání ve výjezdu, nevypouští jímku, nezávidí ani nešmíruje…

Nejlepší soused je ten, o kterém vlastně ani nevíte. A když se náhodou potkáte, pozve vás na skleničku. Pokud se vám to teď někdy stane, neodmítejte. Anebo to udělejte sami. Koncem května mají totiž sousedské vztahy svůj svátek i v kalendáři. A to nejen ve vesničce vaší střediskové, ale po celé Evropě.

Příležitosti poznat lépe svého souseda není třeba se vzdávat, ale zároveň není nutno přátelství přes plot či chodbu příliš přehánět. I v této citlivé oblasti se rozhodně vyplatí osvědčená zlatá střední

Ještě stále z Lázní Bělohrad vás zdraví, za milé setkání u příležitosti Dne matek děkuje a dobré sousedské vztahy všem přeje

Hanka Švejnohová  

Glosa Hany Švejnohové
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Foltýnová
Naše sousedka je v Domově důchodců.Její domek se bude prodávat a já s hrůzou čekám,kdo domek koupí.Začíná se to v obci hemžit cikány.V ulici už jednu rodinu máme,ale ti jsou solidní.Tak se děsím.Sice máme z jedné strany dvorku vysokou zídku a z druhé strany zastavěné garáží a zděnými uhlárkami.Ještě,že nejsou dřevěné..Bylo by topivo.
Karel Hyndrák
Hlavně nikomu nepůjčovat peníze. To vždycky špatně skončí a táhne se to napořád.
Jana Kollinová
Dobrých sousedů je třeba si vážit stejně tak jako dobrých přátel, přesto se někdy dobré vztahy změní a v krajních případech přerostou v zášť a z dobrého souseda se stane "škodič". V mém případě stačilo začít s výstavbou domu, elektrické přípojky a vlastního zdroje pitné vody a ze dne na den dřívější příjemní sousedé byli nahrazeni jejich " horšími avatary." Dnes nemovitost vlastní vnuk a je natolik komunikativní, že navazuje přátelské vazby s novými vlastníky (mnohdy rovněž dědici) a je to dobře.
Zdenka Jírová
Už 11 let bydlím v paneláku a vlastně všechny sousedy ani neznám. Ono je to v 7 podlažním domě se 4 byty na patře normální, setkám se s nimi u výtahu nebo u schránky. Své sousedy na patře znám a máme velmi dobrý vztah. Jsme tam vlastně samí senioři, jedna sousedka oslaví příští měsíc 90 . narozeniny. Je to čiperka a myslí jí to pořád dobře. Někdy mi přinese moučník, který peče a já jí na oplátku pozvu na kávu. Druhá sousedka chová 2 zakrslé králíčky, tak na ně pamatuji čerstvou natí z kedlubny či listy z květáku. Svěřují mi klíče od bytu, když se čeká nějaké měření plynu či něčeho podobného a nejsou v daný den doma. Opravdu je zde příjemné bydlení.
Marie Seitlová
Mám výborné sousedy, a to je moc dobře. Jedni mají i klíč od bytu a v době mé nepřítomnosti mi zalévají kytky, občas i zahradu, krmí rybičky. Když jsem moc potichu, volají zda žiji.
Marie Ženatová
Jsem moc ráda, že mám velmi dobré sousedy ve svém bydlišti a to nejen tam, ale i ve své rodné vesničce. Před chvílí jsem se odtud vrátila, tam mne všechny děti zdraví i dospělí. Na hřbitově se také potkávám se známými i neznámými, pozdravíme se, řekneme si dobré slovo a je nám všem hned moc dobře na tomto krásném světě...
Naděžda Špásová
Udržet si dobré sousedské vztahy je někdy fakt těžké. Zaplaťpánbůh, že se nám to v paneláku už skoro 35 let daří. V Miletíně mají také strašně dobré plněné trubičky. :-)
Marie Doušová
Já mám dobré sousedy a vždy si vyjdeme vstříc . Přeji takové sousedy Všem.
Jana Šenbergerová
S dobrými sousedy je to jako se zdravím, proto vám přeji obojí.
Lidmila Nejedlá
Mám dobré sousedy a jsem tomu ráda. Pomáháme si. Nedělní představení bylo skvělé, děkuji za ně. Paní Hano, kousek od Bělohradu je Miletín, rodiště K. J. Erbena s cukrárnou u Erbenů, kteří zdědili pravý recept na Modlitbičky. Tak vás zdravím a přeji hezký pobyt.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...