Tip na výlet:  Město kněžny Daisy -  Pszczyna, Polsko
foto: Seniorklub Bohumín

Tip na výlet: Město kněžny Daisy - Pszczyna, Polsko

15. 5. 2018

Minulý týden jsem jela s našimi seniory na zájezd do Pszczyny. Je to město v jižním Polsku ve Slezském vojvodství a je to velice pěkné a zajímavé město s 27 tisíci obyvateli. První zmínka je z r. 1303.                                                 

Největším lákadlem je zámek, kterému se říká polská Versailles a je přímo u náměstí.  Je menší, ale jeho interiéry jsou nádherné a bohatě vybavené. Až 80 % inventáře je původní. Zámek pochází z první poloviny 15 století, často měnil majitele a byl přestavován. Za svůj nynější vzhled vděčí hraběcímu rodu von Hochberg, který jej v r. 1846 získal od Anhaltů. Jednou z významných osobností Hochbergů byla krásná kněžna Daisy (1873-1943). Byla to Angličanka, emancipovaná žena, a angažovala se v charitě. Její osud připomíná princeznu Dianu. Na její počest se v Pszczyně každoročně koná Daisy Days, letos to bude 18.5 – 20.5 2018. Slavnost se koná i na rynku, který má obdélníkový tvar, kolem jsou zajímavě střižené platany a je zde spousta laviček a na jedné sedí i kněžna Daisy.                                          

Za zámkem je krásný 156 ha park, který je památkově chráněný. Prošli jsme se kolem rybníků, jezírek, po obloukových můstcích, chodníčcích kolem rododendronů, azalek a vzácných stromů. Na konci parku jsme objevili i hrobky obou knížecích rodů.                                                                                                                                                                  
Napravo od zámku se v parku ještě nachází skanzen neboli Zahrada pščínského venkova. Zde jsou přeneseny různé staré lidové dřevěné stavby ze Slezska a doplněny jsou domácími zvířaty. Skanzen vznikl v r. 1975 za podpory EU.

Vlevo od zámku jsme došli parkem zase k další zajímavosti, byla to obora zubrů. První zubři sem byli přivezeni z Bělověžského pralesa na hranici Polska a Běloruska a bylo to v r. 1865. Přivezl je kníže Jan Jindřich XI. z rodu Hochbergů, byl to velký milovník honů. Nyní je jich v oboře 6, jsou za vysokým plotem a dá se na ně koukat z visuté kryté lávky. Zajímavé je jejich krmení (10,12,14,16 hod.). V oboře je spousta jiné zvěře, mufloni, jeleni, srny, daňci, prasata, různé kachny a husy. Mezi návštěvníky se prochází a pózují majestátní pávi korunkatí.  V oboře je i zajímavé muzeum.

Skanzen i obora je kousek od náměstí (rynku), kde jsme ještě navštívili zajímavý evangelický kostel s přednáškou o historii. Kostel je moc krásný, celý bílý se zlatým zdobením a je z r. 1905 - 1906. Konají se zde i koncerty. Vedle je dvoupatrová radnice, dříve to byla šatlava a strážní budova. Dále je zde pěkný katolický kostel a za ním knížecí stáje, i ty stojí za návštěvu.

Ve městě se můžete občerstvit, přímo na náměstí jsou restaurace, cukrárny, kavárny a pekárny.  Naším seniorům se tento zájezd moc líbil a jeli jsme ho 3x.

Fotky jsou z našich stránek – Seniorklub Bohumín, kde je jich mnohem více.  

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Děkuji za upozornění na tento článek. Ráda jsem si přečetla o dalším polském zámku spojeném se jménem kněžny Daisy. Podle vašeho líčení a fotek musí být krásně zařízený a uprostřed nádherných zahrad. Našla jsem si ho na mapě i na webu. :-)
Marie Seitlová
Děkuji za hodnocení mého příspěvku. I já musím potvrdit, že Goczálkowice jsou pastvou pro oči. Také jsem tam byla s našimi seniory před 2 lety. Navštívili jsme i Písarzowice, tam je také krásná zahrada.
Jaroslav Rodzenák
Dobrý den, mohu jen potvrdit Vaše slova paní Seitlová, byli jsme tam se zájezdem také. Nádherná záležitost !! Navštívili jsme navíc i arboretum s ukázkami různých stylů okrasných zahrad v nedalekých Goczalkowicích. Neskutečná krása ! A jelikož bydlím nedaleko (40 km) a i jsem tam již několikrát byl, přesto se na místo samé budu vždy rád vracet. Za příspěvek Vám patří velké díky.
Ladislav Vesecký
Moc hezké.
Helenka Vambleki
Pěkně jsi, Majko, popsala náš výlet!
Zdenka Jírová
Krásné fotografie, hezká pozvánka.
Danuše Onderková
Moc pěkně napsané, přiznám se, že jsem tam také nebyla.
Alena Vávrová
Majko, dík za přiblížení kousku krásné historie z Polska, kde jsem taky byla párkrát max. jednou nohou někde na horách.
Jana Šenbergerová
Nejenže je za polskou hranicí krásně, ale oni to umí i pěkně p/r/odat. :-)
Jaroslava Handlová
Majko, díky za upřesnění, tato informace mi pomohla.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.