Tip na výlet:  Město kněžny Daisy -  Pszczyna, Polsko
foto: Seniorklub Bohumín

Tip na výlet: Město kněžny Daisy - Pszczyna, Polsko

15. 5. 2018

Minulý týden jsem jela s našimi seniory na zájezd do Pszczyny. Je to město v jižním Polsku ve Slezském vojvodství a je to velice pěkné a zajímavé město s 27 tisíci obyvateli. První zmínka je z r. 1303.                                                 

Největším lákadlem je zámek, kterému se říká polská Versailles a je přímo u náměstí.  Je menší, ale jeho interiéry jsou nádherné a bohatě vybavené. Až 80 % inventáře je původní. Zámek pochází z první poloviny 15 století, často měnil majitele a byl přestavován. Za svůj nynější vzhled vděčí hraběcímu rodu von Hochberg, který jej v r. 1846 získal od Anhaltů. Jednou z významných osobností Hochbergů byla krásná kněžna Daisy (1873-1943). Byla to Angličanka, emancipovaná žena, a angažovala se v charitě. Její osud připomíná princeznu Dianu. Na její počest se v Pszczyně každoročně koná Daisy Days, letos to bude 18.5 – 20.5 2018. Slavnost se koná i na rynku, který má obdélníkový tvar, kolem jsou zajímavě střižené platany a je zde spousta laviček a na jedné sedí i kněžna Daisy.                                          

Za zámkem je krásný 156 ha park, který je památkově chráněný. Prošli jsme se kolem rybníků, jezírek, po obloukových můstcích, chodníčcích kolem rododendronů, azalek a vzácných stromů. Na konci parku jsme objevili i hrobky obou knížecích rodů.                                                                                                                                                                  
Napravo od zámku se v parku ještě nachází skanzen neboli Zahrada pščínského venkova. Zde jsou přeneseny různé staré lidové dřevěné stavby ze Slezska a doplněny jsou domácími zvířaty. Skanzen vznikl v r. 1975 za podpory EU.

Vlevo od zámku jsme došli parkem zase k další zajímavosti, byla to obora zubrů. První zubři sem byli přivezeni z Bělověžského pralesa na hranici Polska a Běloruska a bylo to v r. 1865. Přivezl je kníže Jan Jindřich XI. z rodu Hochbergů, byl to velký milovník honů. Nyní je jich v oboře 6, jsou za vysokým plotem a dá se na ně koukat z visuté kryté lávky. Zajímavé je jejich krmení (10,12,14,16 hod.). V oboře je spousta jiné zvěře, mufloni, jeleni, srny, daňci, prasata, různé kachny a husy. Mezi návštěvníky se prochází a pózují majestátní pávi korunkatí.  V oboře je i zajímavé muzeum.

Skanzen i obora je kousek od náměstí (rynku), kde jsme ještě navštívili zajímavý evangelický kostel s přednáškou o historii. Kostel je moc krásný, celý bílý se zlatým zdobením a je z r. 1905 - 1906. Konají se zde i koncerty. Vedle je dvoupatrová radnice, dříve to byla šatlava a strážní budova. Dále je zde pěkný katolický kostel a za ním knížecí stáje, i ty stojí za návštěvu.

Ve městě se můžete občerstvit, přímo na náměstí jsou restaurace, cukrárny, kavárny a pekárny.  Naším seniorům se tento zájezd moc líbil a jeli jsme ho 3x.

Fotky jsou z našich stránek – Seniorklub Bohumín, kde je jich mnohem více.  

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%