Lázně v lázních
Foto: autorka

Lázně v lázních

9. 5. 2018

Návštěva lázní za účelem zlepšení zdravotního stavu předpokládá absolvování doporučených procedur, lékařský dohled, pitnou kúru z lázeňských pramenů a odpočinek. Pak, předpokládám, lázně léčí. Nikdy jsem nic takového neabsolvovala, a přesto mě lázně vyléčily.

Bylo nás šest. Slovy Karla Poláčka „my holky, co spolu chodíme“. Také zažíváme různá dobrodružství jako pět kluků z Rychnova a taky si je nerada nechám ujít. Proto jsem nemohla odmítnout v této sestavě navštívit Karlovy Vary. Místo lázeňských léčivých procedur jsme zažívaly léčivé salvy smíchu (nedivte se, když mi jednosměrné dveře na fotobuňku slisovaly hlavu a ta držela a držela – cha cha), místo pitného režimu z lázeňských pramenů jsme dávali vínko a pivko, a místo odpočinku aktivní pochody po Karlových Varech a okolí. Neléčily jsme žlučníky, ale duše, zdevastované zimním polospánkem. A povedlo se. Tak trochu se s vámi podělím.

Důležité je, aby vám TO někdo zorganizoval. Kamarádka, bývalá „varačka“, věděla, kam sáhnout. Přes slevový portál zajistila hotel v centru (jako bonus cenově velmi přijatelný) a sestavila vyčerpávající program (doslova).

První naše kroky vedly do zrekonstruovaného objektu Becherplatzu. Ochutnat nefiltrované pivo (Karel IV) z malého domácího pivovaru patří k Varům jako ochutnat třináctý pramen a oplatky.

Druhý den nás překvapila návštěvou a prohlídkou sklárny Moser. Krásně upravené prostranství v okolí světoznámé firmy a k tomu náročná práce sklářů nás doslova vzaly za srdce.

Prohlídku centra Karlových Varů jsme zahájily u hotelu PUP a poté vyšplhaly lanovkou na rozhlednu Diana. Pokochaly se panoramaty, navštívily Motýlí dům, minizoo a vrátily se na kolonádu, kterou jsme v krásném počasí podrobně prostudovaly. Příběhy významných lázeňských hostů a příběhy domovních znamení nám zpestřily zážitek již tak bohatý samotnou krásou rozlehlé kolonády podél říčky Teplé.  

Třetí den jsme se z lázeňského outfitu převlékly do turistického a vyrazily do Svatošských skal. Žulové skalní město bylo vytvořeno řekou Ohří, která v oblasti mezi Loktem a Doubím prorvala karlovarský žulový masív hlubokým kaňonem. Jedná se o tradiční výletní místo s pověstí o zkamenělém svatebním průvodu. Toto kamenné město bylo vyhlášeno Národní přírodní památkou. Při návratu jsme nemohly minout Vánoční dům. Přezdobené místnosti nás nadchly ručně vyráběnými ozdobami a až kýčovitými dekoracemi, které k vánocům neodmyslitelně patří. Po počáteční nedůvěře k tématu „Vánoce na jaře“ jsme byly rády, že jsme tento unikát neminuly.

Kouzlo návštěvy Karlových Varů nám dovolilo zapomenout na všudypřítomnou ruštinu a při podvečerní procházce opravenou vilovou ulicí Krále Jiřího jsme na chvíli odpustily oligarchům, že to byli právě oni, kteří zachránili přenádherný vilový majetek tohoto světového lázeňského města.

Čtyři dny prožité v romantickém prostředí s kouzelnou partou nadšených a tak trochu praštěných seniorek byly pro mě skutečné lázně v lázních. Potěšily, obohatily a uzdravily.

Přijměte, prosím, pozvání na malou fotoprocházku.

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Franková
Já se vrátila z KV včera. Byla jsem tam po 40 letech, kdy jsem tady studovala obor cestovní ruch, tehdy jediná škola pro Čechy a Moravu. Přes FB jsem si našla spolužačku, se kterou jsem byla na pokoji a nějak jsme na sebe ztratily kontakt, tehdy jsme bydlely na internátě na ulici Jednotných odborů, dnes je to třída Jana Palacha a budova je na prodej, Vřídlo není v kupoli ale je na venku a před měsícem netryskalo vůbec. Prošly jsme si kolonádu a v hlavě nám postupně naskakovala jména spolužáků a kantorů, tento zážitek se mi promítá od návratu stále a je umocněn i tímto příspěvkem a fotkami od paní Blanky. Děkuji.
Tamara Brebisová
Jsem jedna z účastnic tohoto zájezdu ( jedna z holek, co spolu chodíme ). A mohu jen potvrdit Blančina slova o léčivém účinku našeho setkání :-D. Přála bych vám všem takové kámošky, jako mám já. I když se vidíme třeba jen jednou za měsíc, přijde mi, že jsme se potkaly včera. Vždy si máme o čem povídat a hlavně se spolu zasmějeme a smích, jak jistě všichni víme, je kořením života.
Jana Kollinová
Kouzlu Karlových Varů jsem podlehla, když mne sem zavedly služební povinnosti. Navštívila jsem kolonádu, sklárnu Moser, sklepy firmy Becher a nejvíce volného času jsem trávila procházkami nebo relaxací, opřena o zábradlí na některém z můstků přes řeku Teplou. Byl to však spíše potok než řeka, alespoň v místech kde jsem byla. Děkuji za článek.
Alena Vávrová
Také jsem kdysi byla v K. Varech několikrát a dokonce na týdenní dovolené. Tehdy to nemělo chybu. Procestovali jsme všechny záp.čes. lázně a byli na mnoha dalších místech. Zajímalo by mne, je-li na některém snímku LD Jiskra, tam jsme bydleli (skoro naproti Puppu).
Lidmila Nejedlá
Blanko, jsem ráda, že se ti v K.Varech líbilo. Je to moje město, kde jsem prožila dětství a mládí.
Eva Mužíková
Karlovy Vary jsem navštívila jako pacientka po infekční žloutence. Ráda jsem si díky kràsným fotkám toto město připomněla. Díky.
Věra Ježková
Blanko, moc hezky napsané, povedené fotky. Ve Varech jsem byla několikrát, ale vždy jen na půl dne. Všudypřítomnou ruštinu bych poslouchala ráda. I když uznávám, že bez těch, jimž je mateřštinou, by město bylo příjemnější.
Naděžda Špásová
Blanko, vypadá to na opravdu vydařený výlet, což je moc dobře. KV taky znám, zažila jsem tam kdysi dost zajímavé věci, dokonce byly v mém dětství naše okresní město a byly mi tam přiděleny mé první brýle. Fotky jsou moc pěkné.
ivana kosťunová
Skvělé postřehy jak písemné tak fotografické. Trávila jsem kdysi v KV celé prázdniny a to město si zamilovala. Zhruba před 15 lety jsem se tam podívala znova, a měla jsem co dělat, abych poznala známá místa. Tvoje fotogr. opravených vil a hotelů mě opravdu potěšily. Asi za to ale město platí svou daň - KV přestávají být České.
Zuzana Pivcová
Chápu, že turistický ruch je pro státní pokladnu přínosem, ale už Praha ve mně občas vyvolává pocit cizince ve vlastní zemi. Ať už se jedná o jazyk, služby, ceny nebo zkrátka jen hlučné davy, valící se proti mně v centru. Město, a právě tak Karlovy Vary, za to ovšem nemůže, je krásné a atraktivní. Díky za moc hezké vyprávění.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...