Pravá, nebo levá?
ilustrační foto: pixabay.com

Pravá, nebo levá?

18. 4. 2018

Mám překříženou lateralitu. To znamená, že dominantní ruka a převažující oko (a ucho) jsou opačné. Může způsobovat problémy v prostorové orientaci. Ano. V pravé ruce mám větší sílu, pravou rukou píšu, házím, krájím, stříhám, šiju. Pravou rukou ovšem špatně zvládám jemnou motoriku. Drobné z pultu sbírám jedině levou, stejně tak vybírám oříšky z misky, kořením jídlo apod. Pokud jsem nucena udělat toto rukou pravou, je mi to velmi nepříjemné a snažím se danou činnost rychle ukončit. Levou rukou se přehrabuji v tašce, čistím si brýle.

Tašku nosím zásadně přes levé rameno. Než jsem šla na operaci katarakty, viděla jsem lépe na levé oko. Telefon přikládám k levému uchu. Mám o něco větší levou nohu. Z čehož vyplývá, že při zkoušení bot jsem vždy musela žádat prodavačku o levou. Mám orientační nesmysl. Jsem levotočivá. V neznámém, někdy dokonce i ve známém, prostředí při východu např. z obchodu automaticky zamířím doleva. Na kole snadno vykroužím doleva malé kolečko, doprava vyberu zatáčku pouze s velkým soustředěním. Při vstupu do místnosti si vybírám stůl/postel vlevo. Na regály v obchodech se dívám raději z levé strany, stejně tak si stoupnu ke kase, i kdyby tam byla delší fronta než u té naproti. V dopravních prostředcích si sedám tak, abych se mohla dívat z okna doleva.

V podstatě existují tři základní typy laterality: lateralita souhlasná, jestliže převažující ruka a oko jsou shodně pravé, či levé; lateralita nevyhraněná (neurčitá), jestliže pravá i levá ruka jsou stejně obratné; lateralita překřížená (zkřížená). Odborníci upozorňují na to, že je třeba ji u malých dětí včas rozpoznat, neboť se často odrazí v problémech při čtení a psaní.  

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Puchalská
Zajímavý článek. Budu teď nad sebou přemýšlet. Děkuji.
Marie Doušová
Téma je to poučné a nikdy jsem se tím nezabývala,neboť jsem pravák jak poleno.
Věra Ježková
Jsem ráda, že vás článek zaujal. Měla jsem ho v hlavě už asi rok, ale nebyla jsem si jista, je-li to dobré téma.
ivana kosťunová
Právě jsem se dozvěděla, že jsem má laterita je nevyhraněná, pravá i levá ruka jsou stejně obratné-v mém případě spíše neobratné. Jinak se to popisuje slovy nešikovná- nebo levá a na obě ruce. Nevyhraněná lateralita zní ovšem vznešeněji.
Květa Řičánková
Také znám leváka,zaměřovácí oko pravé.Příborový nůž drží v pravé ruce.Tchýně zřejmě byla přeučený levák-hodně používala l.ruku,psala pravou.
Alena Tollarová
Tak o tomto jsem nikdy nepřemýšlela. Budu své zvyklosti pozorovat :)
Jana Kollinová
Tak nevím, převažuje u mne pravá ruka, levé oko vidí lépe na dálku, pravé naopak na blízko, telefon dávám na pravé ucho, pravou nohu mám kratší (dle rehabilitační sestry). Doufám, že nejsem výjimkou definice laterality. Budu o tom přemýšlet a dále srovnávat. Zajímavý příspěvek.
Hana Polednová
Věrko, zajímavé, vůbec jsem nevěděla, že něco takového existuje. Znám pouze leváky a praváky. Hlavně, že se s tím dá normálně žít a každý si poradí po svém.
Mirek Hahn
No potěš ! Tak to mám asi nějakou "random lateralitu". S rukama to mám úplně stejně jako Věra, s taškou a telefonem taky, nohama taky a s očima různě, pravým okem mířím, levým okem koukám do hledáčku fotoaparátu... Na kole líp zatáčím doprava a na bruslích doleva. V místnosti a dopravních prostředcích si sedám tak, abych viděl na dveře - tím pádem jsem ve vlaku, s dveřmi na obou stranách, úplně ztracen, pět minut si přesedávám a pak si sednu na zem pod okno. Jsem si myslel, že jsem normální, do teď... :-)
Hana Rypáčková
Taky jsem byla nevyhraněná a jedla oběma rukama, dokonce i psala. Ale čím starší, tím používám více pravou.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.