Pravá, nebo levá?
ilustrační foto: pixabay.com

Pravá, nebo levá?

18. 4. 2018

Mám překříženou lateralitu. To znamená, že dominantní ruka a převažující oko (a ucho) jsou opačné. Může způsobovat problémy v prostorové orientaci. Ano. V pravé ruce mám větší sílu, pravou rukou píšu, házím, krájím, stříhám, šiju. Pravou rukou ovšem špatně zvládám jemnou motoriku. Drobné z pultu sbírám jedině levou, stejně tak vybírám oříšky z misky, kořením jídlo apod. Pokud jsem nucena udělat toto rukou pravou, je mi to velmi nepříjemné a snažím se danou činnost rychle ukončit. Levou rukou se přehrabuji v tašce, čistím si brýle.

Tašku nosím zásadně přes levé rameno. Než jsem šla na operaci katarakty, viděla jsem lépe na levé oko. Telefon přikládám k levému uchu. Mám o něco větší levou nohu. Z čehož vyplývá, že při zkoušení bot jsem vždy musela žádat prodavačku o levou. Mám orientační nesmysl. Jsem levotočivá. V neznámém, někdy dokonce i ve známém, prostředí při východu např. z obchodu automaticky zamířím doleva. Na kole snadno vykroužím doleva malé kolečko, doprava vyberu zatáčku pouze s velkým soustředěním. Při vstupu do místnosti si vybírám stůl/postel vlevo. Na regály v obchodech se dívám raději z levé strany, stejně tak si stoupnu ke kase, i kdyby tam byla delší fronta než u té naproti. V dopravních prostředcích si sedám tak, abych se mohla dívat z okna doleva.

V podstatě existují tři základní typy laterality: lateralita souhlasná, jestliže převažující ruka a oko jsou shodně pravé, či levé; lateralita nevyhraněná (neurčitá), jestliže pravá i levá ruka jsou stejně obratné; lateralita překřížená (zkřížená). Odborníci upozorňují na to, že je třeba ji u malých dětí včas rozpoznat, neboť se často odrazí v problémech při čtení a psaní.  

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Jsem čistý levák, ale vzhledem k tomu, že mne v první třídě učitel mlátil smyčcem přes levou ruku, když jsem chtěl psát, udělal mi v hlavě akorát bordel. Takže dnes už nevím, co vůbec jsem.
Dagmar Bartušková
Jsem pravák, ale něco přece jen přenechám levé straně. Např. kabelku přes rameno také nosím zásadně nalevo, na koloběžce se odrážím levou nohou, mobil při volání předávám z pravé do levé. Make up provádím zleva doprava a nehty si lakuji nejdříve na levé straně. Znám se celý život a tak o sobě dost vím.
Blanka Macháčková
Oko a ruku jsem nikdy nezkoumala. Spíše ruku a nohu. Pro mě jsou to úplně nové informace. Dík.
Oldřich Čepelka
Já jsem pravák a všechno ostatní jsem měl nalevo, třeba mobil. Na vojně jsem mířil vždy levým okem. Ale po úraze , kdy se mi poškodil zrak levého oka, jednoduše převzalo žezlo pravé oko a vládne. je dobrý, když se všechny ty orgány, vnější i vnitřní, přiměřeně trénují. Co se netrénuje, zakrní, to víme.
Jitka Hašková
To je moc zajímavé. Vím, že jsem přeučený levák - maminka na to přišla, až když jsem byla dospělá, si všimla, že některé věci dělá jinak než ona, levou místo pravou. Ale podrobně jsem to nezkoumala. Pravou půlku těla mám malinko menší, boty musím také zkoušet levou nebo raději oběma nohama. Zatáčení vpravo a vlevo mám jako praváci.
Naděžda Špásová
Věro, teď jste mi nasadila brouka do hlavy. Jsem pravák, ale s levou občas taky něco dělám. Jinak o tom fakt vůbec nepřemýšlím. A asi ani nebudu. :-)
Věra Ježková
Děkuji vám dalším. Zdeni, to vykání je překlep, viď? Borku, jsem ráda, že jsem rozšířila tvoji sbírku. Nemyslím, že své návyky pozoruji; prostě to tak mám a někdy si to uvědomím – např. když jsou pokladny pouze vpravo. A na fakultě nás o tom také něco učili. Olinko, díky za reakci; vím, že jsme se o tom bavily před bowlingem. :-)
Olga Štolbová
Jsem levačka, ale píšu pravou, ve čtyřicátých letech se tím učitelé vůbec nezabývali. Něco umím stejně oběma rukama, jen krájím a škrábu brambory jen levačkou. Šít umím oběma, ovšem levo, nebo pravotočivá nějak nechápu, ani nevnímám.
Libor Farský
To je, Věrko, velmi zajímavé, nikdy mě nenapadlo takové pozorování svých návyků. Jsem pravák, ovšem zřejmě budu také levotočivý. Po 30 let jsem byl totiž v zaměstnání zvyklý stoupat po levotočivém centrálním schodišti a také v Kauflandu byla má trasa levotočivá, což mě jistě muselo ovlivnit. Kromě toho mám stále tendenci brát telefonní sluchátko do levé ruky, ačkoliv na levém uchu mám ohlušený nerv a držet telefon levou rukou u pravého ucha je velmi nepraktické... Nejvíc mě pobavil Tvůj originální termín "orientační nesmysl", je vlastně podobný výrazu "hudební hluch". Ukládám si mezi nové výrazy v ČJ, děkuji.
Zdenka Jírová
Váš článek mě vede k zamyslení, zda podobnou anomálií netrpím také, alespoň zčásti. Píši a čtu normálně, ale když něco tvořím rukama, třeba něco vrtat, přendám do levé a pokračuji. S orientací mám také problémy, zvláště v hotelích, nikdy si nepamatuji, zda mám pokoj nalevo nebo napravo od výtahu. Než se to naučím jedeme domů.Než to zvládnu, jedeme domů. Zvláště mi dělá potíže rychle určit, na kterou stranu je otočeno písmeno "C", "b" a "d".Nad tím se vždy vteřinu zastavím a pomocí mnemotechnické pomůcky určuji. Např, vím, že měsíc,když couvá, tvoří písmeno C. Tak si na něj rychle vzpomenu a C napíši dobře,

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...