Barevné potěšení
FOTO: autorka

Barevné potěšení

22. 3. 2018

Potěšení pro oči i pro duši – to byla výstava Předjaří na Pražském hradě, kterou jsem navštívila s Jitkou H. den před začátkem jara. Výstava pod tímto názvem se konala již pošesté, a to v krásném Empírovém skleníku v Královské zahradě. Letos byla pořádána u příležitosti stého výročí vzniku samostatné republiky; jejím smyslem bylo mj. připomenout péči státu o umělecké sbírky Pražského hradu, a to na příkladu osudu tapisérií a gobelínů, jejich restaurování a využití ve výzdobě společenských prostor. Záštitu nad touto akcí převzala opět manželka prezidenta republiky paní Ivana Zemanová. 

Já jsem byla na výstavě poprvé, a to díky Jitčině osobnímu pozvání. Byla jsem okouzlena tím množstvím barev a druhů kytek a kytiček - ty jsem radostně fotila; vynechala jsem pouze přítomné papoušky, které nemusím. „Třešničku na dortu“ pak představovalo několik překrásných gobelínů a tapisérií v sousedním sále. Po východu z areálu výstavy se mi otevřel dosud neznámý pohled na Pražský hrad. 

Poslední zimní den se předvedl v celé kráse - trochu mrzlo a svítilo slunce. Dopřál nám tak krásný vstup do jara. Jen mě trošku mrzelo, když jsem doma zjistila, že jsem ztratila, asi na poště, vstupenku a letáček. Pořád čekám, jestli na mě ještě odněkud nejuknou, ale asi ne. No, horší by bylo ztratit foťák. To bych vám pak nemohla ukázat následující fotky.

 

Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jaroslava Handlová
Věro, potěšení je i na mé straně. Krása! Ráda navštěvuji velké skleníky, zahrady apod. Když k nám letos nejde jaro dobrovolně, tak si musíme za ním dojít, že?
Marie Ženatová
Díky moc za nádherné přiblížení výstavy...
Věra Ježková
Děkuji znovu. :-)
Dagmar Bartušková
Věro, až teď čtu Tvůj zajímavý článek. Dnes mám v plánu navštívit tuto výstavu. Díky za přiblížení, mám se na co těšit, jak na krásné květiny, tak na Hradě na gobelíny.
Zdenka Jírová
Moc vám závidím tu nádhernou výstavu, kterou jste viděla. Květiny a vyšívané / a tkané/ věci miluji. Dřív jsem dost vyšívala, ale neměl jsem na to dost času. Těšila jsem se , že na vyšívání budu mít čas v důchodu. ale teď zas na to nemám oči /5,5 dioptrií/.
Marie Novotná
Tak tomu říkám krása. *****
Alena Tollarová
To je krásy na světě! Co dodat ...
Zuzana Pivcová
To je, Věrko, divné, psala jsem Ti komentář už před obědem z redakce, ale on tu není. Zůstalo jen bodování. Několikrát se mi už stalo, že se vzkaz neuložil. Měla jsi tam v tu chvíli pouze hodnocení od Jany. No, takže Ti akorát ještě k ostatním připíšu, že to je jak v botanické zahradě. Hra druhů a barev. Doufám, že za chvíli už to bude opravdu kvést i venku, i když trochu skromněji. Díky.
Naděžda Špásová
Věro, to je krása. Už abych něco měla na zahradě. *****
Věra Ježková
Moc vám děkuji. Kytičky potěší vždy. Borku, tahle moje „vášeň“ se ovšem zrodila až zde. Ale ono je to trochu podobné tomu, co jsem dělala v zaměstnání. Člověk má téma, k němu nějaké podklady, a tak je zpracuje. A když píše rád a celkem dobře, dospívá k obstojným výsledkům.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...