Jak jsem chtěla tahat za jeden provaz
ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem chtěla tahat za jeden provaz

20. 3. 2018

Můj příspěvek nejlépe charakterizuje jedna z kreseb pana Renčína, kde jsou na obou koncích provazu zcela nesmiřitelní rivalové, přetahují se opačným směrem a jedna ze dvou nezúčastněných postav konstatuje: „ Ale to se musí nechat – Táhnou za jeden provaz.“ Kdyby nebyla kresba chráněna autorskými právy, byla by titulním obrázkem mého článku.

Uvědomujete si, jak často používáte rčení „Táhnout za jeden provaz?“ Zajímali jste se o původ rčení, jeho význam? Je to jen věta, kterou se zaštítíme ve chvílích, kdy nám dojdou přesvědčivé argumenty o  výhodě společného názoru nebo nejsme ochotni přemýšlet o důvodech opačného názoru? Zajímalo by mne, kdo první vyslovil větu, která je s takovou oblibou používána. Znamená to také "držet při sobě." Nebylo by to v případě virtuálního média s tisíci čtenáři kontraproduktivní?

Proč píši tuto úvahu? Rčení se vyskytlo v diskusi na chatu i60 v souvislosti s rozdílnými názory, alespoň tak jsem to pochopila. Osobně se domnívám, že není výstižnější odpověď než ta, kterou napsal Vladimír Renčín. Rozmanitostí názorů, zájmů a mnoha dalších činností seniorů je  i60 specifický. Některé aktivity členů jsou mimořádně  zajímavé, nenapodobitelné, zachyceny na fotografiích, případně v  článcích u jednotlivých autorů, ale málokdo z několika tisíc registrovaných členů portálu i60 ví, na kterém profilu hledat. Nabídka: " připoj se k nám a zúčastni se," je pro dnes již početnou základnu přátel portálu poněkud komplikovaně realizovatelná a ne každý se chce osobně poznávat.

Virtuální svět má výhodu, že může to nejzajímavější z počinů členů portálu pro aktivní seniory trvale uchovat a nabídnout v jedné rubrice, říkejme jí třeba "kronika i60" nebo jiným heslem, které zaujme, nebo přesunout nápad do koše. 

Pokud budete mít zájem sledovat vyhraněné diskuse přímo nabité elektřinou, je jich na chatech i60 několik, ale musíte být registrovanými členy a garantuji vám, že se nudit nebudete.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
Časy se mění a s nimi i výklad přísloví. "Táhnout za jeden provaz" bylo kdysi ve smyslu pomáhat si. Jako děti, když jsme potřebovaly při poledním zvonění rozhoupat velký kostelní zvon, tak čím víc nás tahalo za provaz (pouzník), tím dřív se rozezněl. Na poli, při utahování fůry sena, nebo snopů obilí, se také muselo táhnout za jeden provaz, stejně tak, když se rodilo telátko. Při rčení "Táhnout za jeden provaz", tehdy platilo, že se táhlo za jeden konec a vždy s dobrým výsledkem. Dnes má toto rčení úplně jiný význam a nevím komu by se nelíbilo, kdyby dnes politici táhli za jeden konec provazu a na druhém konci, byla spokojená společnost s ochotou, přidat ruku k dílu a ne jen kritizovat. Co se kroniky týče, tak v tomto smyslu Radek, ještě coby člen redakční rady vytvořil, za účelem soustředění společných akcí do jedné rubriky, "Společný profil". Nezáleží na názvu, důležitý je výsledek vyplývající z počtu uložených dat, který je v případě Společného profilu, dost žalostný. Zuzko 20.3.2018 10:37, nikdo si neumí představit, kolik úsilí jsem vynaložila, abych Tebou zmíněný, 4 roky starý odkaz našla :-)
Marie Doušová
Táhnout za jeden provaz někdy jde a někdy je to nerozum. Nemám ráda davy. Každý je svým způsobem individualita a je to dobře.
Libor Farský
Nejvíce mě zaujal úvod s postřehem pana Renčína, kterého mám moc rád. A držet při sobě ve smyslu solidarity lze lépe, když se vykašleme na politiku.
Věra Ježková
Zrovna dnes jsem náhodou vložila citát na toto téma. Abyste ho nemuseli hledat: „Nerad mluvím dlouho s lidmi, kteří se mnou jen souhlasí. Chvíli je sice zajímavé koketovat s ozvěnou, ale brzy to omrzí.“ Thomas Carlyle
Lidmila Nejedlá
Táhnout za jeden provaz mohou i lidé různých názorů. Historie to dokazuje. A kdyby nám někdo pohanil íčko, to by byl tah!
Dana Puchalská
Chtěla jsem napsat svůj názor, ale jsem až třetí. A představa společnosti s jediným názorem......... ne. To už jsme měli všichni možnost prožít. To by nebyla žádná možnost projevit svoje názory. A bylo by to lidově řečeno,, o ničem,,.
Hana Rypáčková
Není k tomu stvořen společný profil? Tam jdou dávat snad i články.Nebo alespoň odkazy. Když někdo vyhrabe něco hezkého a zajímavého, ráda si lánek znovu přečtu, také mi lecos uniká.. Táhnout za společný provaz by měli všichni občané, je jedno za jaký konec.Že by v politických stranách členové měli být jednotní, nač má potom člověk mozek a srdce. Neřevnit na sebe , ale diskutovat. Jsem ráda, že se tu máme na íčku vlastně všichni rádi.
ivana kosťunová
Výborná úvaha. A pro portál i60 velmi přínosná. Začíná nás být více lidí s různými zájmy, a je logické, že třeba lidé se stejnými zájmy, nebo stejným druhem humoru spolu komunikují více, případně s lidmi jiného typu nemají potřebu komunikovat vůbec. Rčení táhnout za jeden provaz také nemám ráda-nabízí se tu pojem stádnost. Kronika se mi jeví jako výborný nápad a o tom, že si mohou lidé porozumět i když jde jeden hot a druhý čehý, nás už spoustu let přesvědčují Louis Funes a Annie Girardott ve stejnojmeném filmu :))
Zuzana Pivcová
Je to dobrá úvaha, díky za ni. Osobně obrat Táhnout za jeden provaz nepoužívám. Ale vnímám ho třeba v souvislosti s partnery či rodinou, že mají stejný názor na něco nebo např. stejný způsob výchovy dětí, ale samozřejmě to lze aplikovat i na politické strany a hlasování, které musí být jako jeden muž. Nerada bych, aby akce portálu byly "jen pro zvané" a aby tu vládlo heslo "kdo nejde s námi, jde proti nám". Protože někdo, teď mám na mysli fyzicky, ani třeba jít s ostatními nemůže. Mně by se jedna speciální rubrika coby kronika činností a akcí portálu i60 líbila. Do ní by se vešly úvodní pozvání, články jednotlivců a fotky z průběhu akcí, to, co je dosud různě rozptýleno a dodatečně, pokud vám je někdo nepřipomene odkazem, jako např. nedávno Jíťa pořad v TV Studio 6 s Táňou Havlíčkovou o vůbec první módní přehlídce i60, těžko je už kdy najdete.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...