Jak jsem chtěla tahat za jeden provaz
ilustrační foto: pixabay.com

Jak jsem chtěla tahat za jeden provaz

20. 3. 2018

Můj příspěvek nejlépe charakterizuje jedna z kreseb pana Renčína, kde jsou na obou koncích provazu zcela nesmiřitelní rivalové, přetahují se opačným směrem a jedna ze dvou nezúčastněných postav konstatuje: „ Ale to se musí nechat – Táhnou za jeden provaz.“ Kdyby nebyla kresba chráněna autorskými právy, byla by titulním obrázkem mého článku.

Uvědomujete si, jak často používáte rčení „Táhnout za jeden provaz?“ Zajímali jste se o původ rčení, jeho význam? Je to jen věta, kterou se zaštítíme ve chvílích, kdy nám dojdou přesvědčivé argumenty o  výhodě společného názoru nebo nejsme ochotni přemýšlet o důvodech opačného názoru? Zajímalo by mne, kdo první vyslovil větu, která je s takovou oblibou používána. Znamená to také "držet při sobě." Nebylo by to v případě virtuálního média s tisíci čtenáři kontraproduktivní?

Proč píši tuto úvahu? Rčení se vyskytlo v diskusi na chatu i60 v souvislosti s rozdílnými názory, alespoň tak jsem to pochopila. Osobně se domnívám, že není výstižnější odpověď než ta, kterou napsal Vladimír Renčín. Rozmanitostí názorů, zájmů a mnoha dalších činností seniorů je  i60 specifický. Některé aktivity členů jsou mimořádně  zajímavé, nenapodobitelné, zachyceny na fotografiích, případně v  článcích u jednotlivých autorů, ale málokdo z několika tisíc registrovaných členů portálu i60 ví, na kterém profilu hledat. Nabídka: " připoj se k nám a zúčastni se," je pro dnes již početnou základnu přátel portálu poněkud komplikovaně realizovatelná a ne každý se chce osobně poznávat.

Virtuální svět má výhodu, že může to nejzajímavější z počinů členů portálu pro aktivní seniory trvale uchovat a nabídnout v jedné rubrice, říkejme jí třeba "kronika i60" nebo jiným heslem, které zaujme, nebo přesunout nápad do koše. 

Pokud budete mít zájem sledovat vyhraněné diskuse přímo nabité elektřinou, je jich na chatech i60 několik, ale musíte být registrovanými členy a garantuji vám, že se nudit nebudete.  

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.