Jak dnes vypadá oběd u školáků?
Foto: autorka

Jak dnes vypadá oběd u školáků?

7. 2. 2018

Vždy jsem se domnívala, že definice oběda je polévka + hlavní jídlo + moučník, nápoj, ovoce či něco podobného. Takovou sestavu jsem vídávala u svých prarodičů, rodičů a také jsem k tomu vedla děti či starší vnoučata. 

Teď  jsem zjistila, že je tomu jinak. Zatímco vnučky, které chodí do mateřské školy, jí celý oběd, jejich sestřička odmítá polévky, které ještě loni jedla ráda a s chutí. Zkoumala jsem, co jí ve školní jídelně, kde maminka platí celý oběd. Dozvěděla jsem se, že ONI (protože už nejsou prvňáčci) už polévku nemusí.

Nerozumím tomu a nechápu. Celý život jsem pracovala ve školství a své svěřence jsem mimo jiné vedla k tomu, aby jedli všechno, co dostanou. Nemusí hodně, ale aspoń trošku, aby věděli, jak to chutná.

Ale vyšla jakási pro mne nesmyslná vyhláška, která nenutí děti jíst polévky. Mají-li se rozhodovat třeba studenti, pak je to trochu o něčem jiném. Ale děti základní školy?

Takže se stane, že dítě nesní svačinku, protože na ni třeba o přestávce z jakéhokoliv důvodu nemá čas či chuť. Pak sní pár soust z oběda, a poté ve školní družině čeká třeba do 15 či 16. hodin na někoho, kdo je odvede domů. V nejlepším případě si třeba vzpomene na to, že má v aktovce sklenici s pitím.

Doma je v mnoha případech čeká studená večeře. Poté hledají, co by do sebe ještě dali. A přicházejí sladkosti... Podle toho pak vypadá jejich zdraví, váha, postava.

Jaký máte názor vy ostatní, kteří máte malá vnoučata či pravnoučata?

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Mám tři děti, nejstarší je jedlík od mala, ti mladší ne. Dcera má tři děti a protože sama nedává jídlu velký význam, nenutí do jídla ani děti. Já sama jsem jako dítě jedla málo a nutit mě do jídla nebylo nic platné. Pracovala jsem i jako kuchařka ve školní jídelně a vím, co děti vracely nedojedené. Podle mne je chyba, když děti zůstanou samy doma protože rodiče musí do práce - a pak nesnídají, o svačině se pořádně najedí a v obědě se jen pošťourají. To pak může být oběd výborný a děti ho vrací. Další kapitola jsou mlsky, které děti zasytí, ale výživné nejsou. Jsem vděčná všem školním kuchařkám, které dělají dobré jídlo dětem ať už se sní nebo ne.
Helenka Vambleki
Pro Vladisl.Dejmkovou - to foto je ilustrační a tuším, že je z vepřových hodů, kam každý rok se seniorklubem chodíme, proto ho Hanka má v archívu :-)
Hana Práglová
Děkuji za vaše zajímavé komentáře a názory.
Lidmila Nejedlá
Hanko, říkávalo se, polévka je grunt, to ostatní špunt. Děti by měly jíst vše, ale nelámat to přes koleno.
Jarmila Komberec Jakubcová
Protože mám 7letou vnučku a 4letého vnoučka mohu posoudit úroveň jídel jak ve školce tak i škole. U nás v Plzni je vaření pod kontrolou jak Magistrátu m.Plzně tak i městských úřadů, kteří jsou zřizovateli. Existuj tzv.potravinový koš, který musí obsahovat určitý podíl masa, luštěnin, ovoce, zeleniny. Obě moje vnoučata jsou s jídlem spokojená a i když vím, že jsou oba mlsní, jídlo snědí.Ve školní jídelně má vnučka výběr ze tří jídel, z toho jedno je vždy vegetariánské. Myslím, že kvalita jídel odpovídá i ceně. Moje snacha je spokojená a naše děti mívají sladkostí velmi málo. Raději jim snacha dává zeleninu - ona je úplně posedlá zdravým stylem vaření, za což jsem jí vděčná. Děti nadváhou netrpí protože také sportují.
Marie Doušová
Nemohu posoudit školní jídelny, protože jsem nikdy do jídelny nechodila, nám vařila maminka .Myslím si , že nutit dítě k jídlu by se nemělo!!!
Vladislava Dejmková
Já mám pro změnu na školní jídelnu z let 1960 - 1968 dobré vzpomínky. Tedy hlavně na jídla, která se tam vařila. Bylo sice jen jedno kompletní jídlo, ale většinou mi dost chutnalo. Mimochodem to jídlo, co je na fotce by mi pro změnu nechutnalo. Ani ta dávka není odpovídající pro školáka.
Jana Vargová
Nedá mi to, chci se trochu zastat školních jídelen. Vyhláška o školním stravování garantuje dětem, že za peníze, které rodiče za oběd zaplatí, dostanou celý oběd. Výživově vyvážený, hygienicky bezpečný a také chutný. Vyhláška jim dává právo oběd dostat, ale nemají povinnost ho sníst. Nikdo nemůže nutit děti, aby si braly polévku nebo dojídaly celý oběd. Je to zasahování do práv dítěte a v dnešní době je mnoho rodičů, kteří si vyloženě nepřejí, aby se děti do jídla nutily. Povědomí o tom, co oběd stojí peněz a každodenní práce kuchařek, musí mít dítě z domova. Jestli se tam nenaučí vážit si těchto základních hodnot, ve škole je pak neumí používat. Stejně tak je to s vybíravostí pokrmů, neboť to, že nejedí některé pokrmy, je také zlozvyk, který si přinášejí z domova. Dnes se v mnoha rodinách nevaří polévky, luštěniny, ryby, omáčky – děti to pak neznají a odmítají je jíst. Aby děti ve školní jídelně snědly celý oběd, musí mít vzor z rodiny, tam je základ. Školní jídelna je pak doplňkem plnohodnotné stravy, která musí začínat u domácího stolu.
Hana Rypáčková
Já jsem nesnášela školní vyvařovnu. Taky jsme nesměli odejít od stolu se zbytkem jídla. Házeli jsme to pod stůl, nebo stlačovali do talířů. Ve vyšším ročníku jsem si i odhlásila oběd a honila jsem něco k snědku doma. V dospělosti jsem vzala jídelnu za vděk, všichni jsme přišli domů najedeni a vařila jsem jednoduché večeře. Vnučka si vybírá ze tří jídel, často vege a je to pestré.I Honzík ve školce si přidává.To je menší město. V Praze mají i chod pizzu a hamburger, děti si to vezmou do ruky a jdou ven. Na svačinu mají krabičku se zeleninou a ovocem, prostě normální vařené jídlo až od maminky.Pitný režim snad je všude z napaječek, šťáva a čaj.. Nosí si lahve s minerálkou.Naštěstí to už neřeším, taky bych nechtěla chodit na obědy mimo dům.Asi k tomu taky někdy dojde.
Libor Farský
Na školní jídelny mám ty nejhorší vzpomínky z dětství.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.