Jak dnes vypadá oběd u školáků?
Foto: autorka

Jak dnes vypadá oběd u školáků?

7. 2. 2018

Vždy jsem se domnívala, že definice oběda je polévka + hlavní jídlo + moučník, nápoj, ovoce či něco podobného. Takovou sestavu jsem vídávala u svých prarodičů, rodičů a také jsem k tomu vedla děti či starší vnoučata. 

Teď  jsem zjistila, že je tomu jinak. Zatímco vnučky, které chodí do mateřské školy, jí celý oběd, jejich sestřička odmítá polévky, které ještě loni jedla ráda a s chutí. Zkoumala jsem, co jí ve školní jídelně, kde maminka platí celý oběd. Dozvěděla jsem se, že ONI (protože už nejsou prvňáčci) už polévku nemusí.

Nerozumím tomu a nechápu. Celý život jsem pracovala ve školství a své svěřence jsem mimo jiné vedla k tomu, aby jedli všechno, co dostanou. Nemusí hodně, ale aspoń trošku, aby věděli, jak to chutná.

Ale vyšla jakási pro mne nesmyslná vyhláška, která nenutí děti jíst polévky. Mají-li se rozhodovat třeba studenti, pak je to trochu o něčem jiném. Ale děti základní školy?

Takže se stane, že dítě nesní svačinku, protože na ni třeba o přestávce z jakéhokoliv důvodu nemá čas či chuť. Pak sní pár soust z oběda, a poté ve školní družině čeká třeba do 15 či 16. hodin na někoho, kdo je odvede domů. V nejlepším případě si třeba vzpomene na to, že má v aktovce sklenici s pitím.

Doma je v mnoha případech čeká studená večeře. Poté hledají, co by do sebe ještě dali. A přicházejí sladkosti... Podle toho pak vypadá jejich zdraví, váha, postava.

Jaký máte názor vy ostatní, kteří máte malá vnoučata či pravnoučata?

 

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Naše malá předškolačka dostala ve školce hvězdičkové vysvědčení, nejvíc hvězdiček měla z počítání a kreslení. Maminka se jí ptala tak to tě nejvíce ve školce baví - počítání a kreslení. A malá odpověděla : to ne, nejvíc mě baví hraní a jezení (jídlo). Opravdu jim tam velmi dobře vaří.
Blanka Macháčková
Největší plýtvání s jídlem je ve školních jídelnách. Nám dospělým to chutná, děti se nad tím kroutí. Je to těžké, ale než vyhazovat, lépe se stravovat po svém. Musí si to rodiče pohlídat a doma vést k dobrým stravovacím návykům. (Ale co je dobré, že?)
Věra Halátová
Nevím. Já jsem nikdy nechodila do školní jídelny. Matka byla doma a vařila. A ne každý den vařila polévku, protože my, jako děti jsme polévky nechtěli. V neděli polévka byla, ale stejně jsme ji odmítaly. U babičky byla polévka denně, ale my, děti jsme ji nechtěly. Vzpomínám si, že jsem chtěla polévku jíst na okně do zahrady a tam jsem ji vylévala. Já jsem svoje děti nenutila jíst to, co odmítaly. Můj mladší syn odmítl chodit na oběd do školní jídelny, protože tam bylo všechno "hrozně slané". Šla jsem, zkontrolovala a skutečně, slané, moc slané. Tak jsem uvařila doma a on si oběd doma ohřál a snědl. Mého mladšího syna nutila uklízečka ve školce vypít mléko. On mléko nechtěl. A když musel sedět a tak dlouho, dokud to mléko nevypil - a následně se pozvracel, a já se to dozvěděla, šla jsem do školky a zajistila, aby se uklízečka nepletla do výchovy předškolních dětí. Nevím, proč syn odmítal kravské mléko, jinak jedl sýry, jogurty, tvaroh. Každé násilí je fašismus. Kohokoliv "nutit", zvláště pak malé děti, je nesmysl. Ta autorka, nebyla to ta uklízečka, co nutila moje dítě pít mléko?
ivana kosťunová
Nás zase nutili ve školách dojídat. Těžko určit, co je škodlivější. Mě spíš vadí, že moje vnučky nemají vypěstovaný navy v tom smyslu, že se rodina sejde u snídaně a večeře. Jedí prý když dostanou hlad-asi taky nějaká novinka ve výchově. Dobrý článek na aktuální téma.
Zuzana Pivcová
Hani, situaci ve školních jídelnách pochopitelně neznám. Ale děsím se, když vidím, jak se i malé děti ládují spolu s rodiči solenými hranolky, smaženými kousky kuřete a sladkou Coca-colou v KFC nebo McDonalds. Nebo když vidím, jak matka cpe lžičkou dítěti v kočárku šlehačkový pohár, ono dává patřičně najevo, že to nechce, ale nakonec musí.
Marie Ženatová
Moje vnoučátka si už dopředu vybírají ze dvou jídel. Když se jich po cestě ze školy ptám jak se jim líbil oběd - tak ho většinou hodnotí kladně, někdy si jdou i přidat... U mne jí většinou ovoce a větší svačinku s velikou chutí, ale já jsem tomu ráda - jsou až moc štíhlí...
Jana Svátková
Vyhláška se vám může zdát nesmyslná, ale mě připadá příšerné naopak to, že dítě má být nuceno jakousi vyhláškou k tomu, co musí sníst. Vůbec pak nerozumím tomu, jaký má mít vliv snězení trochy polévky k obědu, na zdraví, resp. váhu dětí. I dítě na základní škole (stejně jako ten student, který podle vás už má právo o sobě rozhodovat sám) ví, co mu chutná, a na co prostě chuť nemá. A diktovat mu to jakousi vyhláškou nemá nejmenšího smyslu.
Naděžda Špásová
Hanko, máš bohužel pravdu. Já se raději vnučky na obědy ani neptám. Vím, že si může vybrat asi ze dvou jídel a to pak rodiče uhradí. U nás polívky jí, ale jak v jídelně, to nevím. Sladké naštěstí moc nejí, Otesánek z ní určitě nebude.Abych pravdu řekla, tak já jsem ve školní jídelně toho taky moc nesnědla. Dodnes některá jídla nepozřu. :-)
Marie Seitlová
Hani, tak to je tedy špatná vyhláška, přece polévka patří k obědu. Musím se zeptat Ondry, jak to mají oni ve škole. Ale když se bavíme, tak polévku jmenuje. Snad ji i jí, dám ti vědět. A je to také doplnění tekutin.
Marie Novotná
Ožehavé téma.Jsem moc ráda,že už 5 let nemusím koukat na nesmyslnost vaření ve školách.Vnoučata to řeší vhodnou svačinou-maminka doma vaří obědy(polévka+jídlo)-a při odpoledním vyučování jdou na oběd POUZE podle toho,co je k obědu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.