Poznáte toto náměstí?
Foto: autor

Poznáte toto náměstí?

18. 12. 2017

Je v malém českém městě uprostřed typické české krajiny (ačkoliv v Sudetech). Ta krajina, budováním socialismu jen málo poničená,  je lemovaná horami, plná luk, polí, skupin stromů a malých vesniček s barokními kostely z dílny slavných stavitelů Kryštofa a jeho syna Kiliána Ignáce. Město proslulo mohutnou církevní stavbou, v níž je knihovna se 17 tisíci svazky. Protéká tudy říčka, která kupodivu odtéká do zahraničí. Velkému hřbitovu s množstvím německých hrobů vévodí dřevěný kostel, který je druhou nejstarší celodřevěnou stavbou v Evropě, původem ze 13. století. Na jednom snímku je typický dvoupatrový, bohatě zdobený řadový měšťanský dům - doklad tehdejší stavební vyspělosti tohoto regionu.

(A nápověda, která vám docela určitě pomůže :-) V sobotu jsem se tu setkal se svou spolužačkou z devítiletky. Shledání po 54  letech.

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Hezké výsledky, blahopřeji. Ano, je to Broumov.
Eva Balúchová
Náměstí jsem našla,bohužel jsem tam ještě nebyla,ale ke hledání mi pomohl dřevěný kostel.
Lidmila Nejedlá
Asi vím, ale počkám si na rozhřešení.
Anna Čípová
Našla. A skutečně nejvíce pomohla nápověda o setkání se spolužačkou.
Jitka Hašková
Našla, i když jsem tam nikdy nebyla.. pomohl kostel.
Alena Vávrová
Poznala - uhodla - ověřila - tento kraj docela dobře znám, i když je to již dlouho, co jsem přímo tam byla osobně. Můj dědeček tam poštmistroval. Náchod taky znám, mám tam kamarádku.
Oldřich Čepelka
(Tak pište prosím i další. Já jen dodám, že to setkání s Maruškou se uskutečnilo a na jaro plánujeme setkání všech spolužáků v Náchodě. To je ale nápověda...)
Věra Lišková
Našla, i když pracně, pomohl kostel.
Marie Bartošová
Ano, důvěrně znám! Pokud je pravda, že člověk je doma tam, kde chodil do školy, jsem tam doma, i když už přes 50 let žiji jinde :-) Město leží uprostřed stejnojmenné kotliny obklopené pohraničními horami a z jedné strany unikátními skalními stěnami. Ta říčka nejen do zahraničí odtéká, ale v zahraničí i pramení. Pro architekturu tohoto města jsou typická hlavně kamenná sedátka ve výklencích po stranách domovních vchodů. V okolních vesnicích jsou zase typické empírové statky .......ského typu.
Blanka Macháčková
Nevím, ale tuším. Jen žasnu, jak jsou si ta náměstí podobná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...