Betlémy pro radost
FOTO: autorka

Betlémy pro radost

8. 12. 2017

V předvánočním čase vás zvu na výstavku betlémů, hezky nazvanou „Betlémy pro radost“. Uvidíte na ní více než padesát betlémů českých i zahraničních – např. z Polska, Itálie, Velké Británie, Ameriky a Indonésie. To by nebylo asi nic mimořádného – zajímavé je, že jsou vytvořeny z různých, i neobvyklých, materiálů i předmětů, tedy nejen postaviček lidí a zvířat, ale třeba elektronek, různých součástek, stavebnice Merkur aj. Jsou zde také prvorepublikové betlémy představující reklamu na kávu nebo betlémy skautské. Z průvodní­ho textu se dozvíte mj., že Josef II. vydal edikt nevystavovat betlémy v kostelích „jako cí­rkve nedůstojný a přímo dětinský zvyk“.

Betlémy tradiční, tedy dřevěné, porcelánové a papírové, se mi velmi líbily; půvabné jsou i betlémy z netradičních materiálů – skleněný, cínový a háčkovaný. S těmi ostatními jsem ovšem měla trochu problém - třeba Ježíšek v podobě červené diody, betlém z kovových hejblátek či krtečkový na mne byly trochu moc. Podívejte se sami – a budete-li chtít, napište mi svůj názor. Omlouvám se za kvalitu fotek způsobenou nevhodným osvětlením prostoru.

Výstava se koná v paláci YMCA, v ulici Na Poříčí 12. Denně od 8 do 20 hodin, do 10. ledna. Betlémy jsou vystaveny v chodbě ve vitrínách a jsou volně přístupné. Z YMCY je to jen pár kroků na Náměstí Republiky, kde probíhají vánoční trhy. Vydáte-li se opačným směrem, objevíte za rohem v Havlíčkově ulici Ovocný světozor, kde si jistě vyberete něco dobrého.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Potěšila jsem se.Kde je náš starý Ladův betlém?
Věra Ježková
Děkuji moc, mám radost, že jsem vás potěšila a inspirovala.
Zuzana Pivcová
Teď jsem to objevila, oba příspěvky byly z konce prosince 2014 a jmenovaly se Půjdem spolu za betlémy a Betlémské zvonění (pro zájemce). Na tu "Tvou" výstavu se půjdeme určitě podívat, je kuriózní.
Libor Farský
To je nádhera!
Zuzana Pivcová
Díky, Věrko. My se sestrou chodíme pravidelně na dvě pražské výstavy betlémů, jedna je na Jungmannově náměstí u kostela Panny Marie Sněžné, druhá u Betlémské kaple. Podobně jako uvádíš ve své reportáži, jsou tam nejrůznější betlémy, staré i nové z rozličných materiálů, obrovské i miniaturní. Výstava v Betlémské kapli má vždy přídavné téma roku - jednou jsou to třeba zvony, podruhé lidová řemesla atd. Psala jsem o tom i příspěvky, ale už si nepamatuji názvy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Díky - moc pěkné. Ve středu jsem byla v Praze ale o výstavě jsem bohužel nevěděla. Je skvělé, že máme na íčku šikovnou informátorku.
Marie Ženatová
Díky moc za přiblížení hezké výstavy...
Blanka Macháčková
Včera jsem brouzdala Prahou, i v ulici Na Poříčí jsem byla, ale tyto betlémy jsem ke své škodě minula. Smůla, snad příště. Opět pro mě výborný typ.
Věra Ježková
Jano, váš nápad na zdejší výstavku domácích betlémů se mi líbí. I když bych sama nepřispěla nijak úžasným. Ale ráda bych se potěšila pohledem na jiné.
Jitka Hašková
Hezká výstava. Také jsem na ní dostala odkaz od kamarádky a chystám se tam. Také mám problémy, když jsou exponáty za sklem, aby se mi tam neodráželo světlo nebo něco jiného. Občas se mi povede, že když to fotím šikmo ze strany, tak tam odlesk světla není. Někdy to ale nejde.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.