Betlémy pro radost
FOTO: autorka

Betlémy pro radost

8. 12. 2017

V předvánočním čase vás zvu na výstavku betlémů, hezky nazvanou „Betlémy pro radost“. Uvidíte na ní více než padesát betlémů českých i zahraničních – např. z Polska, Itálie, Velké Británie, Ameriky a Indonésie. To by nebylo asi nic mimořádného – zajímavé je, že jsou vytvořeny z různých, i neobvyklých, materiálů i předmětů, tedy nejen postaviček lidí a zvířat, ale třeba elektronek, různých součástek, stavebnice Merkur aj. Jsou zde také prvorepublikové betlémy představující reklamu na kávu nebo betlémy skautské. Z průvodní­ho textu se dozvíte mj., že Josef II. vydal edikt nevystavovat betlémy v kostelích „jako cí­rkve nedůstojný a přímo dětinský zvyk“.

Betlémy tradiční, tedy dřevěné, porcelánové a papírové, se mi velmi líbily; půvabné jsou i betlémy z netradičních materiálů – skleněný, cínový a háčkovaný. S těmi ostatními jsem ovšem měla trochu problém - třeba Ježíšek v podobě červené diody, betlém z kovových hejblátek či krtečkový na mne byly trochu moc. Podívejte se sami – a budete-li chtít, napište mi svůj názor. Omlouvám se za kvalitu fotek způsobenou nevhodným osvětlením prostoru.

Výstava se koná v paláci YMCA, v ulici Na Poříčí 12. Denně od 8 do 20 hodin, do 10. ledna. Betlémy jsou vystaveny v chodbě ve vitrínách a jsou volně přístupné. Z YMCY je to jen pár kroků na Náměstí Republiky, kde probíhají vánoční trhy. Vydáte-li se opačným směrem, objevíte za rohem v Havlíčkově ulici Ovocný světozor, kde si jistě vyberete něco dobrého.

Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%