
FOTO: autorka
Správný valašský frgál
26. 11. 2017
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Doušová
27.11.2017 14:29
Docela jednoduchý recept , hned ho vyzkouším. Já dělám koláče plněné tvarohem a na vrh dávám mák, ořechy .nebo ovoce a žmolenku. Nikdy moc nevydrží, jsou hned snědené.
alena kučerová
27.11.2017 08:46
Přeji všem, kdo recept zkusíte hodně úspěchů a děkuji za kladné ohlasy. A frgál na Valašsku dříve říkali koláčům, co se nepovedly.
Zdenka Jírová
27.11.2017 01:21
oprava : ...polévku s játrovými knedlíčky a svíčkovou s brusinkami a s knedlíkem,,,
Zdenka Jírová
27.11.2017 01:20
Ten váš recept se mi líbí, zkusím ty frgály také upéci. Dokonce jsem si na podzim udělala pár sklenic hruškových povidel, tak se mi budou hodit.
Zdenka Jírová
27.11.2017 01:17
Myslím, že je to podobné jako pečení domažlických koláčů. Ty jsem dříve často pekla. Jednou k nám přijela návštěva ze Západního Německa a byli poprvé v Československu a asi se báli, jak to bude s jídlem,neměli zkušenosti, Tak se nejdříve vymlouvali na dietu, nemohou moc jíst. Uvařila jsem jim hovězí polévku s játrovými knedlíčky s knedlíkem a jako moučník právě ty domažlické koláče. Zapomněli na dietu, baštili a přidávali si. Koláče přímo milovali, hned si vzali recept.
Anna Čípová
26.11.2017 19:07
Vdolky se na Valašsku začaly péct před 200 lety o největších svátcích v roce, na hody a svatby. Jako frgál se hanlivě označoval jen špatně upečený či deformovaný koláč.
Já zadělávám těsto z 500 g mouky a mám tři koláče o průměru 32 cm. Po vykynutí těsta vytvořím tři bochánky a nechám ještě kynout. Po rozválení těsta vytlačím po obvodu vyšší okraj, který potřu rozšlehaným žloutkem. Nanesu nádivku, posypu drobenkou a nechám zase kynout. Peču na pečicím papíru. Po upečení potírám okraj rozpuštěným máslem a nádivku kropím rozpuštěným máslem s trochou rumu. Pro vnuky peču ovocnou variantu. Na tvarohovou nádivku pokladu čerstvé ovoce a posypu drobenkou.
Dana Puchalská
26.11.2017 14:25
Prý na trzích konkrétně na nám. Jiřího z Poděbrad mají ty z Valašska. Říkala mi to moje bývalá kolegyně. Tak to zkuste. My na ně máme recept od pekaře z Beskyd. A fakt ten hruškový je fakt super.
Jana Šenbergerová
26.11.2017 13:01
Tento recept mi udělal velkou radost. Děkuji!!! Frgály miluji, ale čím jsou dražší, tím míň mi chutnají. Nejraději mám hruškový, ten bývá také první prodaný. Letos vyrobím vlastní. Jen ty hrušky asi nebudou.
Zuzana Pivcová
26.11.2017 09:22
Jsou krásné už od pohledu. V Praze prodávají frgály třeba jen po čtvrtkách, protože jsou velmi drahé. A to nevím, jestli jsou opravdu z Valašska.
Dana Puchalská
26.11.2017 08:15
Mňam. Na naší dovolené v Beskydech jsem si na něm skutečně pochutnala. A litovala jsem se, že jsme si nevzali ještě jeden sebou domů. Protože druhý den je v tom pekařství už neměli. Prostě jak říká pan režisér Troška - nebe v hubě.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA