Správný valašský frgál
FOTO: autorka

Správný valašský frgál

26. 11. 2017

Pro nadcházející zimní čas je příjemné, když nám v kuchyni zatopí také trouba a byt či dům provoní čerstvé koláče. Tentokrát to budou pravé valašské frgály. Tuto fantastickou dobrotu, kterou na trzích mnohdy prodávají za velký peníz, si po získání potřebné zručnosti můžeme upéct sami a navíc se uplatnit i coby dekoratérky (či dekoratéři). Recept pochází ze Šanova nedaleko Slavičína (Zlínský kraj).

U správného frgálu platí valašské: „co dole, to hore“. To znamená, že jak je silné těsto, tak musí být silná nádivka. Důležité jsou kvalitní suroviny. Asi málokdo má možnost použít domácí mléko a vajíčka. Suroviny však vždy volíme kvalitní, s vyšším obsahem tuku, aby výsledný produkt byl opravdu chutný.

Paní Marta, u níž jsem sbírala zkušenosti, razí zásadu, že nejlíp se těsto vypracuje holýma rukama, žádný robot, nic takového. Těsto je dobré zadělávat z půl kila mouky, to je pět frgálů, aby se práce v pohodě stihla. Každý kus může být originálem. Při pečení je třeba frgály dobře hlídat, aby byly tak akorát. Na 200 stupňů C pečeme asi deset minut. Ještě horké přelijeme přepuštěným máslem, do kterého je možné pro chuť i vůni přidat dle uvážení trošku rumu.  

Recept na pět frgálů

Těsto:
½ kg kvalitní hladké mouky
¼ l mléka
3 žloutky
špetka soli
1 dcl oleje
6 dkg cukru
1 kostička kvasnic

Zpracujeme těsto a necháme je dobře vykynout. Poté rozdělíme na pět bochánků, které opět necháme kynout. Každý bochánek rozválíme na kulatou placku. Je dobré si udělat z kartonu šablonu, aby měl frgál pravidelný tvar. Vyválené těsto nazdobíme podle fantazie nádivkami, které jsme si předem připravili.

Náplně:

Hrušková povidla
Sušené hrušky rozvaříme do měkka. Vodu slijeme, hrušky pomeleme a dochutíme dle chuti rumem, mletou skořicí či moučkovým cukrem. Tvarohová nádivka
Tučný tvaroh smícháme s čerstvými vejci a cukrem. Tvaroh, který budeme chtít použít na zdobení, je lepší vyšlehat, aby v něm nebyly hrudky a byl pěkně nadýchaný.
Švestková povidla
Kvalitní povidla rozvaříme v trošce vody, aby s nimi šlo rovnoměrně potírat těsto.
Maková nádivka
Mletý mák svaříme v trošce mléka na kašičku, přidáme cukr a podle chuti švestková povidla.

Posýpka:
Hrubá mouka, moučkový cukr a máslo, část možno nahradit rostlinným tukem. Z uvedených surovin zpracujeme posýpku – žmolenku.
Na doladění:
Máslo s kapkou rumu na přelití hotových frgálů. Pak už jenom stačí uvařit si dobrý čaj nebo kávu a můžeme podávat.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Doušová
Docela jednoduchý recept , hned ho vyzkouším. Já dělám koláče plněné tvarohem a na vrh dávám mák, ořechy .nebo ovoce a žmolenku. Nikdy moc nevydrží, jsou hned snědené.
alena kučerová
Přeji všem, kdo recept zkusíte hodně úspěchů a děkuji za kladné ohlasy. A frgál na Valašsku dříve říkali koláčům, co se nepovedly.
Zdenka Jírová
oprava : ...polévku s játrovými knedlíčky a svíčkovou s brusinkami a s knedlíkem,,,
Zdenka Jírová
Ten váš recept se mi líbí, zkusím ty frgály také upéci. Dokonce jsem si na podzim udělala pár sklenic hruškových povidel, tak se mi budou hodit.
Zdenka Jírová
Myslím, že je to podobné jako pečení domažlických koláčů. Ty jsem dříve často pekla. Jednou k nám přijela návštěva ze Západního Německa a byli poprvé v Československu a asi se báli, jak to bude s jídlem,neměli zkušenosti, Tak se nejdříve vymlouvali na dietu, nemohou moc jíst. Uvařila jsem jim hovězí polévku s játrovými knedlíčky s knedlíkem a jako moučník právě ty domažlické koláče. Zapomněli na dietu, baštili a přidávali si. Koláče přímo milovali, hned si vzali recept.
Anna Čípová
Vdolky se na Valašsku začaly péct před 200 lety o největších svátcích v roce, na hody a svatby. Jako frgál se hanlivě označoval jen špatně upečený či deformovaný koláč. Já zadělávám těsto z 500 g mouky a mám tři koláče o průměru 32 cm. Po vykynutí těsta vytvořím tři bochánky a nechám ještě kynout. Po rozválení těsta vytlačím po obvodu vyšší okraj, který potřu rozšlehaným žloutkem. Nanesu nádivku, posypu drobenkou a nechám zase kynout. Peču na pečicím papíru. Po upečení potírám okraj rozpuštěným máslem a nádivku kropím rozpuštěným máslem s trochou rumu. Pro vnuky peču ovocnou variantu. Na tvarohovou nádivku pokladu čerstvé ovoce a posypu drobenkou.
Dana Puchalská
Prý na trzích konkrétně na nám. Jiřího z Poděbrad mají ty z Valašska. Říkala mi to moje bývalá kolegyně. Tak to zkuste. My na ně máme recept od pekaře z Beskyd. A fakt ten hruškový je fakt super.
Jana Šenbergerová
Tento recept mi udělal velkou radost. Děkuji!!! Frgály miluji, ale čím jsou dražší, tím míň mi chutnají. Nejraději mám hruškový, ten bývá také první prodaný. Letos vyrobím vlastní. Jen ty hrušky asi nebudou.
Zuzana Pivcová
Jsou krásné už od pohledu. V Praze prodávají frgály třeba jen po čtvrtkách, protože jsou velmi drahé. A to nevím, jestli jsou opravdu z Valašska.
Dana Puchalská
Mňam. Na naší dovolené v Beskydech jsem si na něm skutečně pochutnala. A litovala jsem se, že jsme si nevzali ještě jeden sebou domů. Protože druhý den je v tom pekařství už neměli. Prostě jak říká pan režisér Troška - nebe v hubě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...