Správný valašský frgál
FOTO: autorka

Správný valašský frgál

26. 11. 2017

Pro nadcházející zimní čas je příjemné, když nám v kuchyni zatopí také trouba a byt či dům provoní čerstvé koláče. Tentokrát to budou pravé valašské frgály. Tuto fantastickou dobrotu, kterou na trzích mnohdy prodávají za velký peníz, si po získání potřebné zručnosti můžeme upéct sami a navíc se uplatnit i coby dekoratérky (či dekoratéři). Recept pochází ze Šanova nedaleko Slavičína (Zlínský kraj).

U správného frgálu platí valašské: „co dole, to hore“. To znamená, že jak je silné těsto, tak musí být silná nádivka. Důležité jsou kvalitní suroviny. Asi málokdo má možnost použít domácí mléko a vajíčka. Suroviny však vždy volíme kvalitní, s vyšším obsahem tuku, aby výsledný produkt byl opravdu chutný.

Paní Marta, u níž jsem sbírala zkušenosti, razí zásadu, že nejlíp se těsto vypracuje holýma rukama, žádný robot, nic takového. Těsto je dobré zadělávat z půl kila mouky, to je pět frgálů, aby se práce v pohodě stihla. Každý kus může být originálem. Při pečení je třeba frgály dobře hlídat, aby byly tak akorát. Na 200 stupňů C pečeme asi deset minut. Ještě horké přelijeme přepuštěným máslem, do kterého je možné pro chuť i vůni přidat dle uvážení trošku rumu.  

Recept na pět frgálů

Těsto:
½ kg kvalitní hladké mouky
¼ l mléka
3 žloutky
špetka soli
1 dcl oleje
6 dkg cukru
1 kostička kvasnic

Zpracujeme těsto a necháme je dobře vykynout. Poté rozdělíme na pět bochánků, které opět necháme kynout. Každý bochánek rozválíme na kulatou placku. Je dobré si udělat z kartonu šablonu, aby měl frgál pravidelný tvar. Vyválené těsto nazdobíme podle fantazie nádivkami, které jsme si předem připravili.

Náplně:

Hrušková povidla
Sušené hrušky rozvaříme do měkka. Vodu slijeme, hrušky pomeleme a dochutíme dle chuti rumem, mletou skořicí či moučkovým cukrem. Tvarohová nádivka
Tučný tvaroh smícháme s čerstvými vejci a cukrem. Tvaroh, který budeme chtít použít na zdobení, je lepší vyšlehat, aby v něm nebyly hrudky a byl pěkně nadýchaný.
Švestková povidla
Kvalitní povidla rozvaříme v trošce vody, aby s nimi šlo rovnoměrně potírat těsto.
Maková nádivka
Mletý mák svaříme v trošce mléka na kašičku, přidáme cukr a podle chuti švestková povidla.

Posýpka:
Hrubá mouka, moučkový cukr a máslo, část možno nahradit rostlinným tukem. Z uvedených surovin zpracujeme posýpku – žmolenku.
Na doladění:
Máslo s kapkou rumu na přelití hotových frgálů. Pak už jenom stačí uvařit si dobrý čaj nebo kávu a můžeme podávat.

 

Alena Kučerová pro portál i60

recepty
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.