Ahoj, Rocky! aneb Za adoptovanými i ostatními zvířaty v táborské zoo
Foto: autorka

Ahoj, Rocky! aneb Za adoptovanými i ostatními zvířaty v táborské zoo

27. 10. 2017

Na samém začátku září, když pro školáky začal nový učební rok, jsme se z chalupy v Týně nad Vltavou vypravily se sestrou do táborské zoo. Byla jsem tamní návštěvou tak nadšena, že jsem si na odchodu koupila knížku pana Evžena Korce, nynějšího majitele a ředitele zoo, pojednávající o osudu zoo a její záchraně. A doma jsem pak o tom všem napsala příspěvek pro zdejší portál a informovala i vedení zoo. Měla jsem velkou radost, když jsem jako poděkování obdržela volnou vstupenku do zoo s platností do konce příštího roku.

Já jsem ale psala pro potěšení a ne kvůli odměně. Protože jsem ale měla opravdu upřímnou radost, chtěla jsem udělat zase zpětnou radost zahradě. A tak jsem se stala "adoptivním rodičem" tamního nosála červeného. Popravdě říkám, že mě v knize pana ředitele Korce dojalo vyprávění, jak mu při první návštěvě zahrady v době insolvence okusoval volně se pohybující malý nosálek z hladu tkaničky od bot, které zaměnil s žížalami. Nosálů je v táborské zoo odhadem tak 6, ne-li více, takže jsem adoptovala zkrátka toto zvíře jako druh.

Je překvapivě příjemný, dokonce i trochu slunečný den, ačkoliv v Praze ráno poněkud poprchávalo. Jdu od zastávky Větrovy směrem k venkovskému areálu. Nejsou to ještě ani dva měsíce, kdy jsme tudy šly se sestrou poprvé. To jsme šly na poznávací výpravu, zatímco dnes jdu již na návštěvu ke známým. Připadá mi, že tu snad vůbec nikdo není, ale slečna u vstupu mě ujišťuje, že jsem dnes už sedmá.  Už ani nemusím prohlížet informační ukazatele a vyrážím po známé cestě.

Mám v sobě obrovskou radost, že jsem zase tady, a tento pocit se doslova přenáší na zvířata jedno po druhém. Mí adoptovaní nosálové, hlavně samečci, se mnou laškují a předvádějí mi všelijaké taškařice na zemi i na stromech. Na zvířata mluvím, jak jsem z domova zvyklá komunikovat s kočkami, a ona mi to svým projevem oplácejí.

Z knížky o zoo většinou vím, jak se které zvíře jmenuje, u mnohých znám jejich nelehký předchozí život, který jim teď dal novou šanci. Lvi Simba a Elsa spí ve svém "obýváku" doslova v láskyplném objetí, vietnamská bachyně Maruška, které po zlomenině končetiny hrozilo utracení, si u mě spokojeně chrochtá a nechá se drbat, surikaty téměř zapomínají na své ostražité hlídání, protože já nejsem vetřelec.

Zdravím maskota zoo, nádherného ussurijského tygra Rockyho, který pár kroků ode mne pije vodu a pak se na sebe díváme vyloženě tváří v tvář. Jeho plašší družka Nina krouží opodál, ale určitě na mě nežárlí. V medvědí rokli zahlédnu jenom spáče, zatímco baribal Geňa se mi přichází ukázat v životní velikosti.

A pak přicházím k velkému území arktických bílých vlků. Z dáli vidím na obzoru jejich pravidelně rozloženou čtyřčlennou hlídku, minule jsme je sotva zahlédly. Najednou však dávají dva z nich hlavy dohromady, jako by se o něčem radili, a vzápětí mě přicházejí pozdravit z bezprostřední blízkosti. Nejsem sice Kevin Costner v Tanci s vlky, ale cítím zvláštní magickou spojitost a úplně spontánně ze mě vypadne: Díky, že jste přišli.

Na protější straně vytrubuje daněk, kterého bere říje, a budí pozornost sousedek laní, co se to děje. Jdu k velbloudům, zahlédnu ještě alespoň "v předsíni" bílého klokana, rodina má prý od konce září přírůstek, nevynechám ani rovněž zachráněnou pštrosici Emu.

Pak se ke mně přidává místní černý kocourek, který se mi doslova vrhá do náruče a nechá se chvíli nosit. Určitě se tu má jako všichni ostatní dobře, jako rys Petr, kterého vidím dnes také poprvé, jako celá farma kopytníků nebo rodinka makaků. Postrádám jen ptáky, hlavně papoušky, ale ti jsou asi někam uklizeni na zimu.

Mezitím se probouzejí a alespoň skrz sklo pózují lvi, ještě jednou se bavím ve společnosti "svých" nosálů a pak už mi jeden člen hovězího dobytka, který se nechce nechat fotit, svým pozadím dává najevo, že by to mohlo pro dnešek stačit. Slečna v pokladně má nepředstíranou radost, že zahradu chválím, a já spěchám na městskou dopravu do Tábora.


Autobus č. 30 mi ukázal záda a na další jsem si počkala na zastávce 35 minut. Rychlík do Prahy jel díky výluce mezi Táborem a Českými Budějovicemi se zpožděním, než všechny autobusy převezly cestující, z nichž řadu tvořili Rakušané. Jeden z nich, můj soused, venkovan, mi sděloval, jak se v Praze vrhne do víru velkoměsta, zatímco já jsem si od toho velkoměsta s radostí na chvíli odpočinula.

Od nynějška bude mít táborská zoo otevřeno až do jara pouze o víkendech. Ale víte, kolik to může být krásných víkendů? Určitě zase přijedu, a zdaleka ne jen proto, že mám volnou vstupenku. Tak zase příště!

Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lubomír Müller
Škoda, že nejdou opravit hrubky v textu po vložení. Asi bych měl po sobě číst než odkliknu.... Omlouvám se na češtinu citlivějším jedincům. =)
Lubomír Müller
Zeptal bych se. Kde začíná a končí svoboda zvířete? V kleci je nesvobodné a v ohradě, odkud taky nemůže, je svobodné? Slovo "klec" používám jako synonymum "nesvobody". Je mi jasné, že žirafa nebude v kleci, ale v ohradě, stejně jako mnoho jiných druhů. Osobně, Zuzko, nic proti táborské Zoo nemám. Věřím, že mnoha zvířecím jedincům zachránila život po činu nějakého nezodpovědného lidského jedince. Některá zvířata se tam dostala ale určitě i jinak. Svým komentářem vyjadřuji jen vlastní osobní odpor k Zoo jako systému "chování" (dobře tedy - ochrany) zvířat. Přitnávám, že nemám řešení. Nevím, jak to udělat, aby zvířata byla "zachráněna" a zůstala na svobodě. Mohu být považován za naivního. Realita je taková, jaká je. Nemanifestuji před branami Zoo s transparenty nějaké "anti-zoo" ligy. Své děti jsem tam také vodil, vnuka též. Vyjadřuji jen své přesvědčení, že v Zoo zvířata nežijí ve svobodném prostředí. Možná ani mi lidé v něm nežijeme. Pierre Boulle napsal zajímavou knihu Planeta opic. Asi tak "svobodní" bychom se cítili, kdyby se karta obrátila.
Zuzana Pivcová
V táborské Zoo nejsou klece (kromě papoušků), nýbrž velké ohrady a výběhy. Tygr, který na mě hledí za mříží, má tu mříž jen u cesty, kudy chodí návštěvníci, aby se na něj nepokoušeli sahat. Ve skutečnosti má k životu velký ohraničený pozemek, stejně jako i další obyvatelé Zoo. Nejsou tam dobrovolně, ale dostali se tam odjinud, z mnohem horších podmínek. Např. rys byl odchycen v poloopuštěném objektu u dálnice, kde se skrýval. Možná mu někdo daroval nedomyšleně svobodu. Měli ho nechat, aby byl volný? Vycházím z momentálního stavu. A tady má táborská Zoo můj obdiv a podporu. To je vše.
Lubomír Müller
Možná, že jsem v tomto ohledu divný, jiný. Zvíře v kleci je a zůstane zvíře v kleci, které - podle mého citu - musí trpět a klec cítit. Dobrovolně tam nešlo. Jestli má vlk sto metrů nebo půl kilometru, které mu dal člověk, to je přece jedno. Je to omezení, které mu vnutil člověk s dobrým úmyslem. Vlk nám poděkovat nemůže, možná, že se začne lísat a mazlit se, ochočili jsme ho. Ale svobodu nemá. Je náš vězeň. Děti, které uvidí poslední žijící zvířátko v ZOO, to je velmi tristní stav, ze které se neraduji. Nebýt ZOO, nebylo by i zvířátko. Chápu, ale radost z toho prostě nemám. Jsou opravdu v ZOO jen zvířata, která zachraňujeme před vyhynutím? Zná někdo statistiku? A Zuzko, argument, že je člověk sám vězněm, aniž by seděl v kleci, nemá váhu. Do tohoto "svého vězení" se dostal sám, sám může z něho odejít, má-li dost rozumu, soudnosti, rozhodnosti a není-li duševně nemocný. Předpokládám, že zvířata v ZOO, která má klece (zoo safari je přece jen šetrnější) duševně nemocná nejsou, aby je tam lidé zavírali.
Zuzana Pivcová
Táborská Zoo si předsevzala navracet do volné přírody zubry. U jiných zvířat, která chová, to už dost dobře nejde. Tito jedinci už nepocházejí z volné přírody. Něco jiného by pro mě bylo, kdyby založili novou zahradu a do ní nachytali do té doby volně žijící zvířata a zavřeli je do klecí. Mimochodem, vlci mají v Táboře větší teritorium než "kruh maximálně 100 metrů". Myslím si, že cítění zvířat dost vnímám, a tady v Táboře mi připadají velmi spokojená. S pocitem smutku bych tam rozhodně nešla. To jsem psala už v prvním příspěvku. Milovnicí zoologických zahrad jako takových nejsem, a proto o nich ani víc nepíšu. A podle mého může být člověk často bezvýchodně uvězněn i sám v sobě, aniž by seděl v železné vnější kleci.
Libor Farský
Nicméně ZOO znamenají hodně pro výchovu dětí k lásce ke zvířatům. Byl to vždy náš nejmilejší školní výlet a dnes je navíc velmi rozšířena třeba tato tzv. adopce různých, ve světě ohrožených zvířátek. Četl jsem na netu vyprávění hned několika učitelek o tom, jak se děti s radostí na takovou adopci složily a již se těšily na to, jak zase půjdou svého "chráněnce" navštívit. Odměnou jim bylo, že to u něj bylo napsáno. Mimochodem, to je velmi záslužný nápad, dokonce dnes lze adoptovat i vzácné stromy.
Lubomír Müller
Nebojím se jít nyní "proti davu" a říct, že zologické zahrady mě bolí (ať jsou kdekoliv na světě, pokud používají klece, dráty, ploty, voliéry apod.). Vciťuji se do duše orla, který může letět 20 metrů k nebi, víc ne, vciťuji se do duše vlka, který můž "tančit" v kruhu maximálně 100 metrů, víc ne, vciťuji se do duše lva, který spí na prknech v betonovém domě a obejít svůj rajon mu trvá 5 minut, víc ne..... Chápu protiargumenty všech, kteří tzv. zachraňují zvířata před vyhynutím a v nejednom případě se to jistě i povedlo. Pak ale mají jít zvířata zpět do přírody, pokud je to ještě možné. Přírodu si ničíme, zvířat ve volné přírodě ubývá, zůstanou tu jen zoologické zahrady a lidé z megaloměst, kteří nebudou mít jinou možnost vidět slona než za ohradou z železobetonu. Z návštěv ZOO bývám strašlivě smutný. Jsem smutný i z četby této Zuzčiny krásně napsané reportáže. Nu, nedivte se, jsem v indiánském znamení sokol a neumím si představit, že by mi lidstvo jednou přichystalo klec s oblaky tak strašně nedostupnými, ačkoliv bych na ně viděl....
Elena Valeriánová
Když srovnam můj smutný zážitek ze ZOO Olomouc a Tvůj krásný zážitek z táborské ZOO, tak Ti tak trochu závidím, ale jsem ráda za tento příspěvek. Alespoň vím, že to není všude smutné.
Lidmila Nejedlá
Zuzko, já nemám slov. Ty a fauna, to je symbióza. Úplně jsi mě dojala. Díky za tvoji dobrotu.
Naděžda Špásová
Hezké povídání i fotky. Táborská zoo určitě stojí za návštěvu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...