Temnoplodec zpomaluje stárnutí
Foto: autorka

Temnoplodec zpomaluje stárnutí

12. 8. 2017

Že nevíte, co to je temnoplodec? Drobné ovoce, které je ve své zralosti skoro zcela černé a má svíravou trpkou chuť. Určitě už víte, že se jedná o arónii neboli černý jeřáb. Je to ovoce, které se dere do popředí naší pozornosti právě v tomto období. Arónie je prospěšná našemu zdraví hned v několika oblastech. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Konzumace plodů se dopořučuje při arteroskleróze, ale také při cukrovce, jako vhodné sladidlo pro diabetiky, protože obsahuje přírodní sorbit. Kromě toho má vysoký obsah vitamínů a také železa, jódu, fluoru, manganu a dalších prvků, které jsou důležité pro pevné zdraví a vitalitu. Proto je pojídání plodů černého jeřábu vhodné i pro seniory. Trpkou chuť lze zmírnit přidáním medu nebo smetany k rozmačkaným plodům. Je samozřejmé, že nejlepší je pojídání plodů v čerstvém stavu, ale i arónie zavařená má zdravotní význam.
Arónie dozrávají v druhé polovině léta, ale nejchutnější a nejsladší jsou po prvních mrazících, ale jak je ochránit před ptáky, pro které to je oblíbené zobání a úrodu vám spolehlivě očešou?
Pokud máte na zahradě keř nebo strom s dozrávajícími plody arónie, měli byste je dobře hlídat a nebo rovnou posbírat a zužitkovat.
Já jsem našim ptákům na zahradě ponechala jen velmi malou část úrody, protože keře máme teprve druhým rokem a plodů nebylo mnoho.
Posbírala jsem asi 1,2 kg plodů a po marném hledání vhodného receptu na internetu na marmeládu jsem si vymyslela vlastní. A musím se, se vší „skromností“, pochválit, je velmi chutná.
Budete potřebovat:
80 dkg rozmixované arónie
20 dkg pomerančové šťávy (použila jsem 100% pomerančový džus)
5 dkg sušených brusinek nebo ananasu
50 dkg cukru
1 sáček přípravku Gelfix extra 2:1
trochu rumu

Při vaření marmelády jsem se držela návodu na želírovacím přípravku.

Skleničky (mimochodem od opočenských jogurtů) jsem naplnila skoro až po okraj a do každé jsem přidala čajovou lžičku rumu. Marmeláda má krásnou konzistenci.

Možná by chutnala i někomu z vás.

Zbytek mé "sklizně" jsem nechala pořádně okapat, pak jsem ho  nasypala do mikroténového sáčku, podle "oka" přidala cukr krupici a mletou skořici, řádně protřepala a dala zamrazit. Bude později na buchtu.

 

Poznámka: zdravotní informace – zdroj internet.

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Tomanová
Arónii jsem si také koupila, ale letos nestačila očesat. Ptáci byli rychlejší - než jsem se vrátila domů, byl keřík prázdný :-( Borůvky mám naštěstí zabalené do záclony, jinak by z nich také nevylo nic, ptáci letos plení celou zahradu.
Eva Mužíková
Elen, tak to jsem potřebovala, zkusím. Od Lenky jsem dostala typ na kompot....
Alena Tollarová
Já tedy neznám ani temnoplodec ani arónii. Ale jak tak koukám, měly bychom se seznámit, lépe řečeno měly bychom si padnout do náruče.
Jarmila Komberec Jakubcová
Elenko, aronii mám n chatě ale vždy jsem její plody nechala ptáčkům. Nevěděla jsem jak ji použít. Zkusím letos tvůj recept. Tedy pokud ptáčkové nebudou rychlejší.
Naděžda Špásová
Tak to mi vůbec nic neříká a jak se znám, ani říkat nebude. Ale ostatní si nechte chutnat.
Lenka Hudečková
Ano, aronie je zdravá a plná vitamínů, mám ji ráda, i když je trpká :-). Krásný článek Elen :-)
Zdenka Jírová
Tak to jsem neznala.Je zajímavé, jak se objevují nové a nové rostliny, kterých jsme si dříve ani nevšimli a ony jsou dobré.
Dana Kolářová
Zajímavý článek, děkuji.
Blanka Macháčková
Děkuji za výborný typ.
Zuzana Pivcová
Název temnoplodec jsem nikdy neslyšela, zato arónii jsem si koupila jako rostlinnou tinkturu a užívám ji po kapkách. Jinak se k ní bohužel nedopracuji, takže marmeláda nebude. Ale díky za informaci!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.