Temnoplodec zpomaluje stárnutí
Foto: autorka

Temnoplodec zpomaluje stárnutí

12. 8. 2017

Že nevíte, co to je temnoplodec? Drobné ovoce, které je ve své zralosti skoro zcela černé a má svíravou trpkou chuť. Určitě už víte, že se jedná o arónii neboli černý jeřáb. Je to ovoce, které se dere do popředí naší pozornosti právě v tomto období. Arónie je prospěšná našemu zdraví hned v několika oblastech. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Konzumace plodů se dopořučuje při arteroskleróze, ale také při cukrovce, jako vhodné sladidlo pro diabetiky, protože obsahuje přírodní sorbit. Kromě toho má vysoký obsah vitamínů a také železa, jódu, fluoru, manganu a dalších prvků, které jsou důležité pro pevné zdraví a vitalitu. Proto je pojídání plodů černého jeřábu vhodné i pro seniory. Trpkou chuť lze zmírnit přidáním medu nebo smetany k rozmačkaným plodům. Je samozřejmé, že nejlepší je pojídání plodů v čerstvém stavu, ale i arónie zavařená má zdravotní význam.
Arónie dozrávají v druhé polovině léta, ale nejchutnější a nejsladší jsou po prvních mrazících, ale jak je ochránit před ptáky, pro které to je oblíbené zobání a úrodu vám spolehlivě očešou?
Pokud máte na zahradě keř nebo strom s dozrávajícími plody arónie, měli byste je dobře hlídat a nebo rovnou posbírat a zužitkovat.
Já jsem našim ptákům na zahradě ponechala jen velmi malou část úrody, protože keře máme teprve druhým rokem a plodů nebylo mnoho.
Posbírala jsem asi 1,2 kg plodů a po marném hledání vhodného receptu na internetu na marmeládu jsem si vymyslela vlastní. A musím se, se vší „skromností“, pochválit, je velmi chutná.
Budete potřebovat:
80 dkg rozmixované arónie
20 dkg pomerančové šťávy (použila jsem 100% pomerančový džus)
5 dkg sušených brusinek nebo ananasu
50 dkg cukru
1 sáček přípravku Gelfix extra 2:1
trochu rumu

Při vaření marmelády jsem se držela návodu na želírovacím přípravku.

Skleničky (mimochodem od opočenských jogurtů) jsem naplnila skoro až po okraj a do každé jsem přidala čajovou lžičku rumu. Marmeláda má krásnou konzistenci.

Možná by chutnala i někomu z vás.

Zbytek mé "sklizně" jsem nechala pořádně okapat, pak jsem ho  nasypala do mikroténového sáčku, podle "oka" přidala cukr krupici a mletou skořici, řádně protřepala a dala zamrazit. Bude později na buchtu.

 

Poznámka: zdravotní informace – zdroj internet.

 

příroda
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.