Hrátky s češtinou - íčkování
Foto: autorka

Hrátky s češtinou - íčkování

25. 6. 2017

Dovolila jsem si půjčit od paní Věry Ježkové tip na hrátky. Ona použila samá a-á a já nasazuji laťku výše, volím pro íčkaře íčkování. A je jedno, zda měkká či tvrdá, zda krátká či dlouhá. Tak tedy i-í-y-ý v příběhu Ibiza:

 

 

                                                          Večerní pláž

 

 

Lidi žijící v Líšni šílí z vyšších činží.  Žínky s bříšky přijíždí z Billy v příbytky s pištícími miminy s hnidy. Byty hyzdí vybitý šíby, myši, krysy, vši, v skříni hmyz, hnis čpí, bitky s tchýní, smrdí plínky... Tři dívky bydlící v Líšni žijí IN-Wifi, filmy, bigbít, hity, synci, bílý džíny, cigi, pití, pirsing, vtipy, flirty, smích... Ty tři sličný twigi z vyšší dívčí míří s Invií k Ibizi. Jižní vítr fičí, stříbrný vlnky třpytí víc, jilmy stíní čistý písky, ční fíky, irisy. Líbivý příliv. Fintilky- tygří bikinky (tri niti v riti) shlíží z výšky v stříbřitý vlny, cvičí s míči v hřišti, střílí šipky, vrtí hýždí s tyčí... Ingrid křiví rty: chybí Wifi! Míří k Pipigril. Víly hýří, jí fíky, pišingr, řízky, ryby, jíkry, zmrzliny... Připitý skrblík Jimi vidíc štíhlý prdýlky si k nim přiblíží židli, slíbí jim jízdy s lyží, rybí piknik, říční šíf, křižník, finský střiky, střílny, týpí... I vždy přísný řidič Vilík v riflích jim přislíbí vyjížďky přítmím Ibizy. Stydlivý Ing. Cyril Lipský v brýlích spíš civí, mlčky pijíc čistý líh, v srdci mír. Klidný Miki z Žiliny vymýšlí triky s míčky. Slizský Viki, mistr silnic, ksicht plný pih, pivní břich, přijíždí s dýní. Gril dýmí, číšník Tim čistí sklínky i pivní krýgly. Zní písničky z týví. Všichni týpci chrlí přiblblý vtípky. Dívky slzí smíchy, pijí gin. Bibi piští: číšník šidí, v číši míň! Žíznivý čičiny vypily tři litry, čistý štít v ... pytli. Škyt, škyt, škyt. Tíží jít silnicí k cíli - bílý vilky při vinici. Čím blíž, tím víc bikinky škrtí. Vytí, blití, břink, pic... pysky blíž myší díry. Cizinci vidí v přítmí tři zpitý špindíry plížit v listí.

Vyblitý klisničky slyší blížící  í í í í í í. Brzy klid. JIP, cizí lidi v bílým. Čípky. Když ty tři trpící vychrtliny vystřízliví, kvičí: iPady,  cinkylinky i klíčky pryč. Bídný žití. V krizi jí čistý sýr, pijí míň, trpí žízní. Z idylky nic. Stydlivky sviští pryč z Ibizy. Čím dřív zmizí, tím líp. Tři blbky již přijíždí z ciziny.

Vyšší lipky i břízy stíní tři pipiny v Líšni pijící byliny. Ty vymýšlí fígly, intriky, čí viník, čí? Vytrhli čistý list, vyčíslí výši křivd. Díky indiciím viní z chyb Invii. Již nikdy víc s Invií!

 

 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Moc pěkné a jistě náročné. Umíte. :-)
Eva Mužíková
*****
Helenka Vambleki
Nejdřív to byly tři řádky a když mne něco napadlo, snažila jsem se to nějak skloubit s příběhem - takže asi dva dny - ale ne 48 hodin, čistého času tak dvě hoďky!!!
Oldřich Čepelka
Chvílema úplný thriller!
Jana Šenbergerová
Heli, ty jsi vážně nedostižná ... I kdybych se hodně snažila, na tebe nemám.
Helenka Vambleki
Zizi, ministr Dimi sní i rybíz. Spí v strži v chýši s cizími živly, střílí tygry :-)
Zuzana Pivcová
Příběh jako Ty nevymyslím. Různé obraty mě napadají, ale tentokrát jsi nás ke spolupráci nevyzvala (ušetřila jsi mě námahy, to je dobře). Tak Ti jen píšu osobní vzkaz či dotaz: Vypijí ministři při žízni i bílý vinný střik? Sní ministr Dimi i jitrnici i řízky? Spí ministr i v židli? Ty mi vyčiníš, viď? Hihihi.
Elena Valeriánová
Jsi hvězda za pět hvězdiček. :-)
Marie Seitlová
Heli, super, ty jsi hrátkářský nezmar, co ty ještě nevymyslíš ?
Jitka Hašková
Helenka jako vždy dokonalá !!!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.