Hrátky s češtinou - íčkování
Foto: autorka

Hrátky s češtinou - íčkování

25. 6. 2017

Dovolila jsem si půjčit od paní Věry Ježkové tip na hrátky. Ona použila samá a-á a já nasazuji laťku výše, volím pro íčkaře íčkování. A je jedno, zda měkká či tvrdá, zda krátká či dlouhá. Tak tedy i-í-y-ý v příběhu Ibiza:

 

 

                                                          Večerní pláž

 

 

Lidi žijící v Líšni šílí z vyšších činží.  Žínky s bříšky přijíždí z Billy v příbytky s pištícími miminy s hnidy. Byty hyzdí vybitý šíby, myši, krysy, vši, v skříni hmyz, hnis čpí, bitky s tchýní, smrdí plínky... Tři dívky bydlící v Líšni žijí IN-Wifi, filmy, bigbít, hity, synci, bílý džíny, cigi, pití, pirsing, vtipy, flirty, smích... Ty tři sličný twigi z vyšší dívčí míří s Invií k Ibizi. Jižní vítr fičí, stříbrný vlnky třpytí víc, jilmy stíní čistý písky, ční fíky, irisy. Líbivý příliv. Fintilky- tygří bikinky (tri niti v riti) shlíží z výšky v stříbřitý vlny, cvičí s míči v hřišti, střílí šipky, vrtí hýždí s tyčí... Ingrid křiví rty: chybí Wifi! Míří k Pipigril. Víly hýří, jí fíky, pišingr, řízky, ryby, jíkry, zmrzliny... Připitý skrblík Jimi vidíc štíhlý prdýlky si k nim přiblíží židli, slíbí jim jízdy s lyží, rybí piknik, říční šíf, křižník, finský střiky, střílny, týpí... I vždy přísný řidič Vilík v riflích jim přislíbí vyjížďky přítmím Ibizy. Stydlivý Ing. Cyril Lipský v brýlích spíš civí, mlčky pijíc čistý líh, v srdci mír. Klidný Miki z Žiliny vymýšlí triky s míčky. Slizský Viki, mistr silnic, ksicht plný pih, pivní břich, přijíždí s dýní. Gril dýmí, číšník Tim čistí sklínky i pivní krýgly. Zní písničky z týví. Všichni týpci chrlí přiblblý vtípky. Dívky slzí smíchy, pijí gin. Bibi piští: číšník šidí, v číši míň! Žíznivý čičiny vypily tři litry, čistý štít v ... pytli. Škyt, škyt, škyt. Tíží jít silnicí k cíli - bílý vilky při vinici. Čím blíž, tím víc bikinky škrtí. Vytí, blití, břink, pic... pysky blíž myší díry. Cizinci vidí v přítmí tři zpitý špindíry plížit v listí.

Vyblitý klisničky slyší blížící  í í í í í í. Brzy klid. JIP, cizí lidi v bílým. Čípky. Když ty tři trpící vychrtliny vystřízliví, kvičí: iPady,  cinkylinky i klíčky pryč. Bídný žití. V krizi jí čistý sýr, pijí míň, trpí žízní. Z idylky nic. Stydlivky sviští pryč z Ibizy. Čím dřív zmizí, tím líp. Tři blbky již přijíždí z ciziny.

Vyšší lipky i břízy stíní tři pipiny v Líšni pijící byliny. Ty vymýšlí fígly, intriky, čí viník, čí? Vytrhli čistý list, vyčíslí výši křivd. Díky indiciím viní z chyb Invii. Již nikdy víc s Invií!

 

 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 8 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%