Hrátky s češtinou - Sport
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou - Sport

15. 6. 2017

Dnes se vracím k úkolu napsat do Rožnova příběh, kde použijeme slova, která mají dvojí význam. Vybrala jsem slova ze sportovní mluvy i hantýrky

Polední slunce už zářilo jak zlatý míč.  Fanouš - bývalý hráč na čelo opustil ďolíček v polštáři a s kruhy pod očima vešel brankou do zahrady. Zapálil si spartu. Na lavičce stálo včerejší nedopité pivo, lokl si. Fuj, zvětralá koza. Na botách povolil kličky a lehl si do houpací sítě. Z vedlejší zahrady bylo slyšet rádio na plné koule, zrovna tam vyřvával Team a kolem plotu běhal boxer. Vešel zpět do domu, nalil si frťana Kapitána, přihodil kostku ledu a vrátil se lenošit.

Božena po přestupu z metra táhla podél trati sporťák s Fanouškem z jesliček. Jestli se chtěla vyhnout rozkopanému chodníku a řadě aut, musela to vzít s golfovými holemi přes trávník.

"To snad není pravda, já jsem v jednom kole a pán si tady opaluje své bílé hokejky. Já se tahám s kočárkem jak kůň a nezaměstnaný milostpán se tu houpe v síti jak ulovený kapřík. Válet se budeš moci, až budeš majitelem Sazky."

"Ale práce není", snažil se o výmluvu Fanouš a koulel na ní ty své tenisáky.

"Kdyby ses šel zeptat do zemědělského družstva nebo do chemického závodu. Kdybys místo povalování šel kopat brambory, když už si nechceš ani s malým hrát", rozčilovala se Božena. Přitáhla na zahradu koš s vypraným prádlem a začala ho věšet. Fanda vzal do ruky zahradnické nůžky a cvik, přestřihl šňůry s čistým prádlem. Na beton padaly ručníky, utěrky i boxerky. Franta očekával potlesk za svůj výkon. Boženě přetekl pohár trpělivosti. Dala mu kopačky. Fanouš smutně opouští ring. Šipky na sloupech elektrického vedení ukazují přes pole k hospodě Baník. Z vedlejší zahrady zrovna v rádiu běduje Klus Za co, Panebože, za co? A Fanda si může notovat s ním.

 

 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Velmi dobré. Oceňuji jako absolutní nesportovec.
Jana Šenbergerová
Na rozdíl ode mě zvládáš úkoly na 1*.
Marie Seitlová
Hrátky, to je tvoje parketa, super.
Jitka Hašková
Vynikající! jsi úžasně šikovná.
Alena Vávrová
Jj, dobrýý, Helenko, pobavilo - akorát, že já jsem o žádném d.ú. do Rožnova nevěděla.
Lenka Hudečková
Helo, hezky jsi to sepsala... kam na to chodíš, děvče? I když tohle je hodně ze života... :-)
Zuzana Pivcová
Hned jsem si vybavila, jak sedíme v restauraci a Ty nám to předčítáš. Legrace, ale kumšt!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...