Hrátky s češtinou - Sport
FOTO: autorka

Hrátky s češtinou - Sport

15. 6. 2017

Dnes se vracím k úkolu napsat do Rožnova příběh, kde použijeme slova, která mají dvojí význam. Vybrala jsem slova ze sportovní mluvy i hantýrky

Polední slunce už zářilo jak zlatý míč.  Fanouš - bývalý hráč na čelo opustil ďolíček v polštáři a s kruhy pod očima vešel brankou do zahrady. Zapálil si spartu. Na lavičce stálo včerejší nedopité pivo, lokl si. Fuj, zvětralá koza. Na botách povolil kličky a lehl si do houpací sítě. Z vedlejší zahrady bylo slyšet rádio na plné koule, zrovna tam vyřvával Team a kolem plotu běhal boxer. Vešel zpět do domu, nalil si frťana Kapitána, přihodil kostku ledu a vrátil se lenošit.

Božena po přestupu z metra táhla podél trati sporťák s Fanouškem z jesliček. Jestli se chtěla vyhnout rozkopanému chodníku a řadě aut, musela to vzít s golfovými holemi přes trávník.

"To snad není pravda, já jsem v jednom kole a pán si tady opaluje své bílé hokejky. Já se tahám s kočárkem jak kůň a nezaměstnaný milostpán se tu houpe v síti jak ulovený kapřík. Válet se budeš moci, až budeš majitelem Sazky."

"Ale práce není", snažil se o výmluvu Fanouš a koulel na ní ty své tenisáky.

"Kdyby ses šel zeptat do zemědělského družstva nebo do chemického závodu. Kdybys místo povalování šel kopat brambory, když už si nechceš ani s malým hrát", rozčilovala se Božena. Přitáhla na zahradu koš s vypraným prádlem a začala ho věšet. Fanda vzal do ruky zahradnické nůžky a cvik, přestřihl šňůry s čistým prádlem. Na beton padaly ručníky, utěrky i boxerky. Franta očekával potlesk za svůj výkon. Boženě přetekl pohár trpělivosti. Dala mu kopačky. Fanouš smutně opouští ring. Šipky na sloupech elektrického vedení ukazují přes pole k hospodě Baník. Z vedlejší zahrady zrovna v rádiu běduje Klus Za co, Panebože, za co? A Fanda si může notovat s ním.

 

 

 

Hrátky s češtinou
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.