Bajka o motýlí lásce
Ilustrační foto: pixabay.com

Bajka o motýlí lásce

22. 8. 2012

Byl jednou jeden motýl. Vylétl z kukly, pokochal se svýmy pestrými křídly a dostal hlad. Usedl na první květinu a ochutnal sladého nektaru. Namlsal se dosytosti, zvedl hlavu a uviděl kolem ještě spousty květin. Zalétl tedy okusit další a další květy. Křídla mu ztěžkla únavou. Byl přesycen. Usnul. Zdál se mu sen. V tom snu se mu zjevila květinová víla a zlobila se. Podívej se, jen mlsáš a mlsáš a nedáváš pozor. Pošlapal jsi mým květinám okvětní lístky a ta tam je jejich krása. O květiny se musí pečovat. Jdi a narovnej, co jsi pošlapal. Přece nechceš, aby naše rozkvetlá louka zarostla bodláky.

Motýl se probudil a znovu pocítil hlad. Vzlétl, vybral si krásný květ, usedl na něj a chystal se hodovat. Zaúpěl bolestí. Auuu. Usedl na květ bodláku. Poděšeně vzlétl a hledal jiný květ, ale zase ho zmátla a popíchala krása bodláku. Létal sem a tam, dlouho hledal, kam usedne ukojit svůj hlad, ale už se bál bodláků. A pak uviděl ji. Skromnou, voňavou, smutnou květinu. Trochu povadlou. Ptal se jí, pročpak jsi tak smutná? Víš, vítr se mnou cloumal a pocuchal mi okvětní lístky a teď jsem tu k ničemu.

Motýl jí lístky narovnal, svými křídly zastínil ostré slunce, květinu ovíval, zalil kapkou rosy a ona rozkvetla do krásy nevídané a motýla za odměnu napojila do sytosti. Pak motýl rozkoší usnul a už se mu nezdálo nic. Probudil se odpočatý a šťastný. Poletoval kolem své květiny, pečoval o ni dál, ale na jinou už neusedal. Co kdyby to byl zase bodlák. K motýlům patří létání. Aby nezapomněli, že mají křídla.

 

Z archivu - náš portál obsahuje přes 5 000 čtenářských příspěvků, nejrůznějších příběhů ze života, vzpomínek, ale i cestovatelských tipů, rad či gastronomických receptů. Připomeňme si vybrané příspěvky, které obohatily tento portál. Patří k nim i tento, který jste si právě přečetli.

povídka příroda
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Líbila se mi. Mám motýly i kytky ráda. :-)
Věra Sehnalová
Ani ne. Nějak se mi nepovedlo vyjádřit,je li motýl dobrák,nebo samolibý sobeček. Takže řekněme podobnost čistě náhodná. Ale dík za pochvalu.
Zuzana Pivcová
Moc hezké, Ty máš fakt dobré příměry!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...