Tip na výlet: Úštěk a okolí - kouzelná místa  na severu Čech
Foto: autorka

Tip na výlet: Úštěk a okolí - kouzelná místa na severu Čech

20. 4. 2017

Velikonoční svátky jsem výjimečně prožila mimo domov. Důvodem byla výstava chodských psů ve vzdáleném místě, tudíž  jsme se ubytovali  na tři dny v kempu Stříbrný rybník u Hradce Králové. S naší fenečkou jsme absolvovali úspěšně výstavu a vydali se zpět domů. Dobré ubytování, všude plno cyklostezek, krásný rybník na koupání i k rybolovu. I v tuto časnou dobu byl kemp plný mladých lidí, rodin s dětmi, kolečkáři, prostě žilo to tam.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili v Úštěku, půvabném městečku na severu Čech, kde jsem byla již několikrát a vždy jsem byla okouzlena jeho starobylým a malebným vzhledem. Úštěk je prohlášen městskou památkovou rezervací, nejstarší zprávy o jeho vzniku jsou datovány do roku 1361. V dobách husitské revoluce byl opěrným bodem husitů. Na přelomu 16 a 17 století bylo v okolí města již plně rozvinuto chmelařství. Naštěstí průmyslový rozvoj města v 19. století stagnoval díky hnědouhelné oblasti pod Krušnými horami, a díky tomu si Úštěk zachoval svůj jedinečný historický ráz až do dnešní doby.

Dominantou města je kostel sv.Petra a Pavla. Jeho největší chloubou je oltářní obraz vytvořený Karlem Škrétou. Proslulé jsou také "ptačí domky", nebo nově restaurovaná synagoga, hřbitovní kaple, barokní fara, Pikartská věž, která s přilehlými pískovcovými sklepy slouží v současnosti jako muzeum čertů,  a mnoho dalších památek. K dobré tradici Úštěka rovněž náleží pořádání kulturně historických akcí a trhů. 

U Úštěku nad vsí Ostré se nachází barokní poutní místo na vrcholu Kalvárie s nádherným výhledem na Úštěcko. Přístupovou cestu k hoře lemují výklenkové kaple křížové cesty. Na vrcholu Kalvárie se nacházejí tři kaple, ke kterým vystoupáme monumentálním pískovcovým schodištěm. Celý areál je nádherně opraven a obnovená křížová cesta byla vysvěcena biskupem Janem Baxantem .

U Úštěku se nachází rekreační oblast s velkým rybníkem Chmelař a zde se můžete dobře ubytovat. Ti náročnější mohou najít přístřeší v hotelu Racek. Z těchto základen se mohou podnikat překrásné turistické výlety na hrady a zámky - Libochovice, Ploskovice, Velké Březno, Helfenburk, Klapý, Sloup, Bezděz či Kokořín. A mnoho dalších zajímavých a krásných míst  zde výletníci a turisté objevují.

Kdo v tento kraj zavítal, vrací se, neboť takový jedinečný kout naší země vábí k ustavičným návratům. A to je i můj případ, vracím se zas a znova a objevuji opětovně krásy této části severních Čech. Najdete zde vše, co potřebujete k relaxaci - čistý vzduch, pohádkové zámky a hrady, koupání,  dobré pivo i víno. Zvu vás, přátelé, v tato krásná místa, v tento malebný kout na severu Čech!

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lucie Lukášová
Toto místo vypadá moc hezky. Určitě také navštívíme https://www.i60.cz/images/img-9719-1.jpg
Soňa Prachfeldová
Evko, Jiříku díky
Jiří Hudeček
Moc pěkný článek i fotografie a krásná inspirace.. :-)
Eva Balúchová
Další místo které vůbec neznám.Aspoň jsem se pokochala krásnýma fotkama.Pejskovi dodatečně gratuluji k úspěchu na výstavě.
Naděžda Špásová
Soni, tato místa znám. Před 5 lety jsme tam zahajovali naše velikonoční srazy. Tenkrát ale byla zima jak v morně, padal sníh, ale my jsme statečně šlapali lesem na Helfenburk, dokonce jsme s Petrem vylezli na věž, no a pak přes Ostré na Kalvárii.Tam to bylo nejhorší, strašně tam fičelo. Ale jinak to bylo moc hezké. Tvoje fotky jsou jako vždy moc pěkné, je vidět, že vám počasí přálo.. *****
Soňa Prachfeldová
Díky lidi za nákuk, chtěla bych s vnučkami kempovat na týden o prázdninách. Tak mě napadlo i setkání tam by pro i60 šlo - 2 lůžkové chatky se sprchou , dvě restaurace, 250,- Kč za lůžko, není to drahé a výlety pěkné okolo.
Hana Rypáčková
Tam to fakt miluji....Máš krásné fotky...
Lenka Hudečková
Soni, to je krásná pozvánka...v Úštěku jsem možná byla jako malá holka, ale jinak je pro mne neznámý...a další místa...díky moc :-)
Jarmila Fialová
Tam bych se moc ráda podívala,ale mám hodně špatné spojení.
Květoslava HOUDKOVÁ
Soničko - krásný a lákavý článek - do Úštěku se také letos vychystám - článek mi dcera vytiskne a vezmu si s sebou. (Mám tzv."výletový šanon" - v něm uloženy obdobné články. V příp. zájmu mohu komukoliv okopírovat a darovat = ať ví, do čeho jede ! ( Článek trochu zestručni a jako pozvánku přidej ještě do rubr. TIPY - tam je místa stále dost.)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...