Tip na výlet: Úštěk a okolí - kouzelná místa  na severu Čech
Foto: autorka

Tip na výlet: Úštěk a okolí - kouzelná místa na severu Čech

20. 4. 2017

Velikonoční svátky jsem výjimečně prožila mimo domov. Důvodem byla výstava chodských psů ve vzdáleném místě, tudíž  jsme se ubytovali  na tři dny v kempu Stříbrný rybník u Hradce Králové. S naší fenečkou jsme absolvovali úspěšně výstavu a vydali se zpět domů. Dobré ubytování, všude plno cyklostezek, krásný rybník na koupání i k rybolovu. I v tuto časnou dobu byl kemp plný mladých lidí, rodin s dětmi, kolečkáři, prostě žilo to tam.

Na zpáteční cestě jsme se zastavili v Úštěku, půvabném městečku na severu Čech, kde jsem byla již několikrát a vždy jsem byla okouzlena jeho starobylým a malebným vzhledem. Úštěk je prohlášen městskou památkovou rezervací, nejstarší zprávy o jeho vzniku jsou datovány do roku 1361. V dobách husitské revoluce byl opěrným bodem husitů. Na přelomu 16 a 17 století bylo v okolí města již plně rozvinuto chmelařství. Naštěstí průmyslový rozvoj města v 19. století stagnoval díky hnědouhelné oblasti pod Krušnými horami, a díky tomu si Úštěk zachoval svůj jedinečný historický ráz až do dnešní doby.

Dominantou města je kostel sv.Petra a Pavla. Jeho největší chloubou je oltářní obraz vytvořený Karlem Škrétou. Proslulé jsou také "ptačí domky", nebo nově restaurovaná synagoga, hřbitovní kaple, barokní fara, Pikartská věž, která s přilehlými pískovcovými sklepy slouží v současnosti jako muzeum čertů,  a mnoho dalších památek. K dobré tradici Úštěka rovněž náleží pořádání kulturně historických akcí a trhů. 

U Úštěku nad vsí Ostré se nachází barokní poutní místo na vrcholu Kalvárie s nádherným výhledem na Úštěcko. Přístupovou cestu k hoře lemují výklenkové kaple křížové cesty. Na vrcholu Kalvárie se nacházejí tři kaple, ke kterým vystoupáme monumentálním pískovcovým schodištěm. Celý areál je nádherně opraven a obnovená křížová cesta byla vysvěcena biskupem Janem Baxantem .

U Úštěku se nachází rekreační oblast s velkým rybníkem Chmelař a zde se můžete dobře ubytovat. Ti náročnější mohou najít přístřeší v hotelu Racek. Z těchto základen se mohou podnikat překrásné turistické výlety na hrady a zámky - Libochovice, Ploskovice, Velké Březno, Helfenburk, Klapý, Sloup, Bezděz či Kokořín. A mnoho dalších zajímavých a krásných míst  zde výletníci a turisté objevují.

Kdo v tento kraj zavítal, vrací se, neboť takový jedinečný kout naší země vábí k ustavičným návratům. A to je i můj případ, vracím se zas a znova a objevuji opětovně krásy této části severních Čech. Najdete zde vše, co potřebujete k relaxaci - čistý vzduch, pohádkové zámky a hrady, koupání,  dobré pivo i víno. Zvu vás, přátelé, v tato krásná místa, v tento malebný kout na severu Čech!

Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%