Hádanka: K čemu sloužil tento nástroj?
FOTO: autorka

Hádanka: K čemu sloužil tento nástroj?

15. 1. 2017

Jeden by neuvěřil, co všechno se dá objevit ve starém, dávno nepoužívaném sklepě! Tuto pomůcku nám přinesl ukázat náš soused. Dali hlavy "dohromady" s mým partnerem, ale ač jim v životě prošla rukama spousta nástrojů i nářadí, k čemu ta věc sloužila, stejně nepoznali. Já jsem si myslela, že půjde o nějakou pomůcku do kuchyně, ale ouha! 

Kráječ, sekáček, struhák je složený z jedné části litinové, natřené červenou barvou, druhou část tvoří kovová kruhová otočná plocha a na ní jsou šroubky uchyceny tři nožové břity. Pomocí stahovacího šroubu se dá kráječ přichytit ke stolní desce, jako třeba mlýnek na maso, či mák. Při otáčení klikou se točí kruhová plocha s noži. Ale! Nejzáhadnější ze všeho je tvar otvoru, do kterého se strkalo.....nevíme co!

Ze zvědavosti jsem do otvoru zastrčila dřevěnou špejli a zkusila otáčet klikou. Na desku stolu začaly padat kousky špejle, seříznuté zešikma na délku cca tří centimetrů.

V domě, kde byla tato pomůcka objevena, bývala před mnoha lety hospoda. V minulosti byly všude v okolí domky, ke kterým přináležela i pole a louky, chovala se domácí zvířata. Těmi noži by se mohla třeba na plátky krájet řepa ke krmení, ale co ten malý otvor? Nic jiného už nás nenapadlo.

Na našem íčku je spousta šikovných mužů, možná se nám společně podaří odhalit, oč se jedná... Kurňa, co to je?

Více snímků bude uloženo v mé fotogalerii.

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.8 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Lišková
Hádanka je napínavá, myslím že Růža M. není daleko od pravdy. Za války se v hospodářství , podomácku vyráběly pro zvířata různé "granule". Kopřivy, zbylé kosti(kostní moučka) se sekaly a přidávaly do krmení . Možná, ale jsem vedle, jak ta jedle.
Hana Rypáčková
A proč to nemůže být na ty špejle ?Vždyť ty jsou tak 3 cm dlouhé a při zabijačkách k jitrnicím a jelitům je jich třeba,..To asi vyrobil nějaký řemeslník jako kus a ne sériovou výrobou...Takových udělátek zručnými vynálezci je víc. Jsem fakt zvědavá. Nemá ještě někdo doma nějakou záhadu?
Růžena Marková
Paní Naděždo z kopřiv se dělala řezanka do žrádla prasatům , tam nahrazovaly částečně brambory.
Naděžda Staňková
Zdravím všechny zvídavé a moc děkuji za vaše tipy. Není to tak, že bych si vás dovolila zkoušet, sama to nevím! Poslali jsme fotografie s dotazem do Prahy, do Technického muzea. Zajímavý tip je řezačka na kopřivy, ale ty se přece spařily a nasekaly najemno a přidaly housatům do krmení! Kousky 3 cm dlouhé by asi těžko pozřely. Tak odpadá i ten kopr. A navíc, ten spodní otvor je zúžený do kónusu s průměrem tak 1 cm. V úvahu nepřipadají podle mne ani ty brambory - horní otvor je přece malý ovál -a ani ty nudle! Plátek těsta by se při vložení zlomil a spadl do otvoru a ten posun krájecího kruhu při otočení klikou by vyhodil spodním otvorem nějaký rozžvýknutý žmolek. Zrní by jen propadlo otvorem dole. Zednickou "placatou tužku" by to naporcovalo na ty šikmo seříznuté třícentimetrové špačky a to zas nevím, zda by ty tři nože měly takovou sílu....no a jsme zase v koncích.....
Pavel Mužík
Podle toho, že je ten otvor trochu kuželovitý bych soudil, že to bylo na nějaký svazek čehosi - ne na jednu věc. Je to bez převodu, a se třemi noži, takže to muselo být dost měkké. Něco jako svazek kopru (spodní část s natí) či podobné byliny. Ale nevypadá to moc hygienicky - takže nějaké podobné bylina pro dobytek? Na to je to ale zase poměrně nízko nad stolem, takže by se toho nařezalo málo. Tak nevím - třeba mé nápady někoho nasměrují.
Ladislav Vesecký
Myslím, bruska.
Helena Votíková
Krouhač zelí, zeleniny? A do toho otvoru by mělo možná patřit dřevěný "strkátko"
Růžena Marková
Taky by to mohla být řezačka na kopřivy
Růžena Marková
Něco podobného měla babička a mlela na tom zrní slepicím. Ale nejsem si jistá, musela bych vidět větší detail, takhle to může být cokoli.
Zuzana Pivcová
Nebylo to na brambory? Já ale nemívám na nic takového představivost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.