Ideál krásy. Co to je?
Ilustrační foto: ingimage.com

Ideál krásy. Co to je?

10. 11. 2016

V různých dobách jsou považovány za krásné různé typy žen. Když bylo dvacet dnešním sedmdesátnicím, byly žádané úzké pasy, plné boky a ňadra, což dohromady krásně vyniklo v šatech s širokými sukněmi. Uběhlo pár let a v kurzu byly typy chlapecké, které v minisukních chtěly vypadat jako modelka Twiggy. Tyto proměny takzvaného ideálu krásy v mnoha ženách zanechávají celoživotní frustrace a nespokojenost se svým vzhledem.

Dnešní nejlépe placené modelky by v padesátých letech na přehlídková mola nikdo nepustil. Byly by považovány za příliš hubené, vysoké, divné. V době, kdy muži vzdychali nad křivkami a klasickými souměrnými tvářičkami hereček Elizabeth Taylorové nebo Sophie Lorenové, by dnešní supermodelky s křivými zoubky a nesouměrnými obličeji byly považovány spíše za škaredky.

„Moje vnučka je klasicky krásná slečna, ale neustále se trápí tím, že není výrazná a zajímavá, jak jí řekli nějací pitomci v modelingové agentuře,“ vypráví sedmašedesátiletá Stanislava. „Zkusila uspět v konkursu na modelky, ale tak jí to srazilo sebevědomí, až mám o ni strach. Je jí šestnáct, neustále na sebe od té doby kouká do zrcadla a trápí se. Přitom je přesně ten typ, o který by se za mých mladých let muži poprali. Holt, dnes je prý tuctová a příliš oplácaná,“ dodává.

„Za velký problém současnosti považuji to, že spousta žen je frustrována, protože si vytvoří nějakou představu, jak by měly vypadat, ale nedaří se jim do ní dostat. A nikdy se jim to ani nepodaří, protože každý člověk je přec e jiný,“ říká lékařka Kateřina Cajthamlová. Je úplně jedno, jestli jde o ženu dvacetiletou nebo šedesátiletou, to, jak vypadáme, řešíme v každém věku. Rozdíl je jen v tom, že některé dámy to přiznají veřejně, jiné se tváří, že něco tak přízemního jako starat se o svůj vzhled je od určitého věku zbytečné. Ale doma, panečku, koukají do zrcadla stejně jako ty šestnáctileté dívenky snící o kariéře modelek.

Stačí si přečíst diskuse k textům o módě tady na i60: A proč tam dáváte fotky hubených modelek? Tomu říkáte dámy normálních tvarů, vždyť jsou vyzáblé. Proč nezveřejníte tipy na módu pro silné ženy? A tak dále. A když jsme ukázali snímky žen, které jsou žádané jako modelky ve věku hodně nad šedesát, přišly i ohlasy hodně jedovaté. Například: Taková vyzáblina bych být nechtěla.

Jenže právě žijeme v době, kdy je za ideál tvůrců módy považována žena štíhlá. Ať šestnáctiletá nebo sedmdesátiletá, na takových se prostě nyní móda fotí. Žít v této době s postavou Věstonické Venuše chce prostě hodně síly, nadhledu a sebevědomí.

„V dřívějších dobách byl ideál krásy spojen s její biologickou funkcí, proto byly za krásné považovány ženy robustní, s plným tělem, širokou pánví a velkými prsy, zkrátka se říkalo pořádná ženská,“ připomíná Kateřina Cajthamlová. „Když se dnes do takové postavy žena dostane, ať už po porodech nebo věkem, propadne panice a frustraci. Přitom se jedná o zcela normální vývoj postavy,“ dodává.

Takže moudrá a sebevědomá žena by si měla říkat: Jsem krásná, jen žiju v pro mě nevhodné době, kdy je kolem mě spousta tupců, kteří to nechápou. „Nezapomínejme, že to, co vidíme na stránkách časopisů a v televizi, to jsou lidé vyhublí. Jejich množství aktivní hmoty a tukové tkáně je hluboce pod fyziologickou mezí. Bohužel, žijeme v době, která preferuje podvýživu,“ říká doktorka Cajthamlová.

Ano, co se týká ideálu krásy, jsme na tom podobně jako třeba ve středověku. Tehdy byly za krásné považovány štíhlé éterické dívky, s hubenými dlouhými krky, vysoko vyčesanými vlasy, malými ňadry a bělostnou pletí. Něco mezi vílami a anděly. Jenže pak přišla doba baroka a všechno bylo najednou jinak. Kyprá těla, která by dnes byla označena za obézní, byla najednou ideálem krásy. Je to stejné jako s módou, Nějako dobu nosíme široké nohavice a pak, za pár let přemýšlíme, jak jsme si něco tak příšerného mohly obléknout. A tak pořád dokola.

Takže, pokud chceme přežít v této době v dobrém duševním zdraví a zachovat si nadhled, není třeba špinit si duši jedovatými komentáři na adresu žen štíhlých. Prostě zrovna teď frčí a žádná žena oplácaná s tím nic nenadělá. Ostatně, důležitější nakonec stejně je vždy to, jestli si najde do života partnera, který ji považuje za krásnou. A muži, jak známo, na módní trendy moc nedají.

 

A tak tentokrát je otázka směřována spíše na pány, ale samozřejmě nejen na ně. Ve které době se vám zdál ideál ženské krásy nejlepší? Jaké ženy jste obdivovali za svých mladých let a jaké se vám líbí nyní? Která ze známých českých žen je podle vás krásná a dokáže stárnout s grácií bez ohledu na měnící se ideály krásy?

móda
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
ivana kosťunová
Kdybych měla určit ideál krásy minulého století, byla by to Audrey Hepburn, a v našem českém prostředí Jana Brejchová. Obě proto, že kromě krásy mají jetě cosi navíc - nevím jak to nazvat- fluidum, oduševnělost, tak nějak.
Jarmila Komberec Jakubcová
Odpovědi měly spíše motivovat "pány" k sdělení svých názorů na ženskou krásu. Jinak v zahraničí (USA, NĚMECKO, ANGLIE či FRANCIE) bývá běžným zvykem, že je oděvním průmyslem pamatováno i na ženy od velikosti L - XXXL. Proto se oblékám v zahraničí, kde si mohu vybrat jak kvalitní tak i módní oblečení. Mám velikost XL. Což u nás je už velikost tzv.nadměrná. Proto jsem se domnívala, že módní přehlídky žen dříve narozených budou inspirací i pro náš oděvní průmysl.
Jana Šenbergerová
Je známo, že není umění vytvořit model pro "ideální" postavu, ta bude vypadat dobře i v jutovém pytli, a často to tak na módních přehlídkách bývá (nezevšeobecňuji, jen to tak vnímám). Proto jsem si myslela, že přehlídky ve spojení s i60kou zohlední fakt, že většina českých seniorek má k ideálu dost daleko, a to nejen proto, že by se nesnažily, ale jen jsou, jaké jsou. Oblékat se musí a stále řeší problém, co na sebe, aby se nejen dobře cítily, ale i dobře vypadaly s takovou tělesnou konstrukcí, do jaké dospěly. A takových tvůrců módy se beznadějně nedostává. Jestliže se jen zvětší velikost modelu pro ženu přirozeně štíhlou, těžko v takovém modelu bude vypadat dobře žena přirozeně objemnější. Tam to chce jiné vychytávky, fígle a fištrón.
Karel Boháček
Každá žena je krásná, jen na to své musí upozornit a zhodnotit - prodat to. Moje zkušenost je taková, že ty krásky - fifinky jsou většinou k nepotřebě...nepoužitelné a bez duše.
Zuzana Pivcová
Pardon, Vaši
Zuzana Pivcová
Omlouvám se, že jsem se k této záležitosti ještě jednou, naposledy, vyjádřila. Tím spíš, že o mě vůbec nejde. Vašu práci, spojenou s přehlídkami, v žádném případě neznevažuji. Bylo by ale lepší sem už žádné články o kráse, které mohou obdobnou diskusi vyvolat, nedávat.
Elen Zajíčková
Milé dámy! Vůbec nechápu, že v našem věku ještě řešíme kdo je krásný a kdo méně. A už vůbec nechápu, že se stále mluví o tom, že v přehlídkách Portálu nepředvádí modelky "normální". Co je podle vás,prosím ,normální? Každá žena řeší kila . Mladá, stejně jako i starší. Je to přirozená tužba ženy, aby se nejenom líbila, ale aby byla hlavně pohyblivá a zdravá. ....Co pak modelka - seniorka musí být nutně baculatá? Nedávno jsme předváděly modely butiku Ulla Popken, a to je móda pro baculky. Nejmenší velikost tam je č. 42, a to je v konfekci už velikost L. Modelky tedy nutně nemohly být hubené. Byly ideální . S normální váhou . Kolik šik baculek už bylo zapojeno do našich pražských přehlídek ! Byly stejně krásné jako ty ve Zlíně, i tam byly dámy štíhlejší, i silnější. Jsem přesvědčená, že většina žen seniorek si váhu hlídá a nebo se o to aspoň snaží. Ony vědí proč. Kdo někdy bojoval s nadváhou , ví o čem mluvím. A určitě každá z nás ví, že krása je soulad více faktorů, nejenom dokonalé postavy. I když ta je hned vidět a dobře se na ní dívá.
Jiří Libánský
Já jsem velmi uvítal celý projekt se staršími modelkami. Že módu pro starší budou předvádět modelky, které mají postavu starších žen, jinou než má výběr dokonalých postav děvčat sotva odrostlých pubertě. Pokud na některé přehlídce starší modelky od těch mladých poznáte jen podle vějířku vrásek kolem očí, je to o ničem.
Zuzana Pivcová
Osobně se hlásím k tomu, že jsem se vyslovila, že bych ráda viděla na módních přehlídkách i60 i modelky s běžnými postavami zralých českých žen. Tak tomu bylo i ve Zlíně a podařilo se to. Rozhodně se ale neztotožňuji s výroky, že tu jsou fotky hubených nebo dokonce vyzáblých, a nejsem si ani vědoma, že by se tu ve větší míře objevovala obdobná hodnocení i od jiných čtenářek. Vím, že některé obchody větší velikosti nevedou, proto asi není zcela výhodné s nimi na přehlídku spolupracovat. Projekt modelek i60 snad měl být v prvopočátku zaměřen na poskytnutí důkazu, že i my starší můžeme chodit pěkně a elegantně oblečeny. Jestliže je tedy i pro nás doba taková, že za ideál tvůrců módy je považována žena štíhlá, pak to při vyhlášení projektu Hledáme modelky mělo být zdůrazněno. Hlaste se jen ženy štíhlé. Tohle mě docela mrzí!!! Při 171/63 nemusím mít zrovna já "duši zašpiněnou jedovatými komentáři na adresu žen štíhlých". Snažím se ale vžít se trochu do role těch mnoha, které se do projektu přihlásily, poslaly fotky, sdělily svůj věk, zájmy, vlastnosti, dostaly od čtenářů hlasy - a to je vše. A velmi souhlasím s Hankou pode mnou.
Hana Rypáčková
Vše, co je v člověku krásné, je očima neviditelné. Antoine de Saint-Exupéry

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.