Rakytník v naší zahradě
FOTO: autorka

Rakytník v naší zahradě

7. 9. 2016

O rakytníku se všude píše jako o rostlině, která se dá používat jednak ve zdravotnictví, léčitelství a také je i hodně používána v domácnosti. Zmínka o jeho existenci a názvu zasahuje až do Ŕecka, Rakytník jsem nasadila možná před 5 lety. Koupla jsem dvě sazenice, samce a samici. Další rostlinky jsem si vykopala u jedné učitelkyna zahradě v ulici. Protože jsem měla sazeniček vykopaných víc, rychle se rakytník množí, tak jsem dala nějaké sazeničky i s kořeny naproti sousedce. Stromky už vyrostly, už jsou velké 2 m až 3 metrů. Daří se jim u nás na zahradě,ale všude v celé Evropě. Na stromcích - keřích samicích rostou bobule, které se během srpna až října dozrají a sklízí se.

Co s nimi uděláte a jak si je zachováte i v zimním období  je na vás. Já je otrhám, umyju, přeberu a dávám je zmrznout do mrazáku. Teď, když jich mám dostatek, rozdávám je v rodině, kamarádkám i v práci kolegyňkám. Napřed jsem sbírala jen bobulky. Přišla jsem na to, že lepší a hlavně rychlejší je ostříhat větvičky a at´si to každá obere v klidu doma.

V době, kdy řádí chřipky, dám 2 lžíce do hrnku a zaleji lžící medu. Až trochu povolí, tak je s mužem každý den konzumujeme. Obsahují mnoho vitamínů, zejména vitamin A,B,C,D a E a A a dále užitečné minerály. Také hodně spotřebuji do různých druhů buchet, kam je přidávám. Do koláčů, do tvarohu a hrozinky k tomu, nebo jen na koláč a zasypu drobenkou. To samé i různé druhy kynutých buchet s různým ovocem, tak nezapomenu přihodit hrstky zmrazeného rakytníku. Ten jim dá takovou nakyslou chuť..Můžete je dát i do různých piškotových, hrnkových a lžícových receptů dle vašeho uvážení.

Dá se z nich dělat i marmeláda, šťáva i olej, ale to nedělám. Mohou se i sušit ale s tím nemám zkušenosti. Nejen plody, ale i jejich lístky se dají v domácnostech využívat.

Tak, kdo máte zájem si to vyzkoušet, milé hospodyńky, tak vám přeji dobrou chuť.

zahrada
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Když jsem se asi před 4 roky vydala po letech na Balt na Rujanu, tak tam bylo tehdy v září vše ve znamení rakytníku, v kavárnách dorty, v prodejnách všelijaké suvenýry, likéry, marmelády, bonbony a čokolády. Tam měli keře rakytníku pomalu v každé zahrádce. U nás jsem měla sirup nebo tinkturu proti nachlazení. Vidím, že máte doma pořádnou úrodu, ale asi není jednoduché to vše zpracovat.
Jaroslava Handlová
Keř rakytník se mi líbí na pohled a jeho oranžové kuličky mi chutnají i syrové. Jen ty jeho ostré a dlouhé trny mi trochu vadí. Alenko, na upečený koláč bych se nechala pozvat, vypadá úžasně, rovněž ty věnečky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.