Golanské výšiny
FOTO: archiv autorky

Golanské výšiny

9. 8. 2016

Při svých toulkách Izraelem jsem také navštívila nejsevernější a nejzelenější region Golanské výšiny, "zahradu Izraele", kde jsou největší vinice, olivovníky, sady jablek a stáda krav.  Izrael v současné době  kontroluje většinu této stragické oblasti od šestidenní války v roce 1967, kdy toto dříve syrské území obsadil. Já jsem prostě měla Golany zafixované - jako sporný bod blízkovýchodního konfliktu, což je pravda, ale také je to úžasné místo pro turisty.

V Bentalu, kde nám zastavil autobus na odpočivadle, jsme měli Libanon i Sýrii jako na dlani. Damašek odtud je vzdálen jen 60 km.. V regionu je hodně vojenských výcvikových táborů a základen a často bylo slyšet střelbu.

Izrael obsadil Golanské výšiny tedy  nejen z důvodů strategických, ale hlavním důvodem byla voda. V pohoří pramení hlavní přítoky řeky Jordán, která naplňuje Galilejské jezero. A to je největší zásobárna pitné vody pro celý Izrael. A voda v Izraeli je velmi vzácná tekutina. Dobytím Golanských výšin vítěz získal kontrolu nad vodou a tím i nad celou oblastí.

Ale navzdory rozepřím a sporům si Golanské výšiny vedou svůj poklidný život v několika městečkách a vesnicích.Obyvatelé jsou převážně Židé a Drúzové, které jsme potkávali při obdělávání půdy či při oddychu v kavárnách. Drúzové mají zvláštní druh oblečení, který se nepodobá ani židovskému a ani arabskému. Drúzové pocházejí se Syrie, a i když již někteří i slouží v izraelské armádě, většina z nich má stále syrské občanství.

V loni jsem po druhé navštívila nejstarší synagozu v Izraeli, která se nachází na Golanských výšinách v národním parku Banyas s názvem GAMLA. Tato synagoga dokazuje, že Golanské výšiny osídlili Židé již před dvěmi tisíci let. Cesta ke Gamle vede strmou a kamenitou cestou do údolí. Přiznám se, že moje sandálky nebyly přizpůsobeny takové námaze, a tak jsem to nakonec vzdala.

Rozhodla jsem se, že se vydám s ostatními účastníky zájezdu na asi dva km dlouhou cestu k největšímu izraelskému vodopádu. Cesta vede nádhernou přírodou. Do vodopádu jsme nesestupovali, ale nafotili jsme si ho z vyhlídkové terasy. Cesta tam i zpět měla úžasnou atmosféru tím, že jsme většinou každý sám šel a pozoroval rostliny a a vychutnával si krásnou krajinu. Po návratu k autobusu nás čekalo velmi příjemné osvěžení  - ve venkovní umyvárně jsme si umyli všichni studenou vodou nohy. Izraelci prostě myslí na všechno, všude čistá WC, tekoucí voda a hlavně voda je všude pitná.

Cestou jsem si představovala, jaké to muselo být, meditovat ve stínu majestátních olivovníků. Olivy z Golan zůstávají na stromech co nejdéle, mají pak černou barvu a vylisované dávají ten nejkvalitnější olej. Vylisované zbytky se používají v kosmetice. V poslední době se zde pěstuje i vinná réva. Měla jsem příležitost ochutnat tři druhy a to Gamla,Yarden a Golan.

 Víno Yarden Sauvignon je jedno z vůbec nejlepších vín z celé oblasti a  jeho příchut švestek a ostružin je nezapomenutelná. A tak zvedám pomyslnou číši vína na krásu severu Izraele a aby Golany byly jen symbolem míru na Blízkém Východě.

Shalom.    

Fota z první návštěvy Golanských výšin v listopadu r. 2013.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiřina Pacovská
Opravdu zajímavě napsaný článek, krásné fotky. (Škoda, že chybí ty od Jordánu:-)).
Anna Čípová
Moc zajímavé přiblížení míst, kam se nedostanu. Díky.
Soňa Prachfeldová
Jarmilko, tolik jsi procestovala a dokážeš zajímavě o všem psát, jsem moc ráda , že jsem Tě poznala !
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji všem za komentáře a jsem ráda, že se vám moje postřehy z cest líbí
Hana Práglová
Jaruš,taky by se mi to líbilo.Snad ještě není všem dnům konec...
Jaroslava Handlová
Jarmilo, zajímavosti Izraele už jsi nám poutavě přiblížila. Ráda jsem si všechny Tvoje článečky přečetla, i když opožděně, a tudíž jsem nepsala komentáře. Teď jsi mne ovšem překvapila úplně nejvíc, protože jsem měla o Golanských výšinách jen zkreslené informace. Děkuji Ti za toto příjemné rozšíření obzorů.
Hana Rypáčková
Moc se mi líbila Grossmanova Žena unikající zprávě- ten popis putování touto krajinou. Ráda ho čtu.
Elena Valeriánová
Vando, škoda že to nepoznáš.
VANDA Blaškovič
Karle, máš prima babu a fandím vám. Klidně se povyšujte, máte na to..:)) jen nevím, jak se to pozná..:)
Marie Novotná
Moc hezky popsaná místa,kam se nikdy nedostanu.Ráda se podívám očima jiných .Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...