Golanské výšiny
FOTO: archiv autorky

Golanské výšiny

9. 8. 2016

Při svých toulkách Izraelem jsem také navštívila nejsevernější a nejzelenější region Golanské výšiny, "zahradu Izraele", kde jsou největší vinice, olivovníky, sady jablek a stáda krav.  Izrael v současné době  kontroluje většinu této stragické oblasti od šestidenní války v roce 1967, kdy toto dříve syrské území obsadil. Já jsem prostě měla Golany zafixované - jako sporný bod blízkovýchodního konfliktu, což je pravda, ale také je to úžasné místo pro turisty.

V Bentalu, kde nám zastavil autobus na odpočivadle, jsme měli Libanon i Sýrii jako na dlani. Damašek odtud je vzdálen jen 60 km.. V regionu je hodně vojenských výcvikových táborů a základen a často bylo slyšet střelbu.

Izrael obsadil Golanské výšiny tedy  nejen z důvodů strategických, ale hlavním důvodem byla voda. V pohoří pramení hlavní přítoky řeky Jordán, která naplňuje Galilejské jezero. A to je největší zásobárna pitné vody pro celý Izrael. A voda v Izraeli je velmi vzácná tekutina. Dobytím Golanských výšin vítěz získal kontrolu nad vodou a tím i nad celou oblastí.

Ale navzdory rozepřím a sporům si Golanské výšiny vedou svůj poklidný život v několika městečkách a vesnicích.Obyvatelé jsou převážně Židé a Drúzové, které jsme potkávali při obdělávání půdy či při oddychu v kavárnách. Drúzové mají zvláštní druh oblečení, který se nepodobá ani židovskému a ani arabskému. Drúzové pocházejí se Syrie, a i když již někteří i slouží v izraelské armádě, většina z nich má stále syrské občanství.

V loni jsem po druhé navštívila nejstarší synagozu v Izraeli, která se nachází na Golanských výšinách v národním parku Banyas s názvem GAMLA. Tato synagoga dokazuje, že Golanské výšiny osídlili Židé již před dvěmi tisíci let. Cesta ke Gamle vede strmou a kamenitou cestou do údolí. Přiznám se, že moje sandálky nebyly přizpůsobeny takové námaze, a tak jsem to nakonec vzdala.

Rozhodla jsem se, že se vydám s ostatními účastníky zájezdu na asi dva km dlouhou cestu k největšímu izraelskému vodopádu. Cesta vede nádhernou přírodou. Do vodopádu jsme nesestupovali, ale nafotili jsme si ho z vyhlídkové terasy. Cesta tam i zpět měla úžasnou atmosféru tím, že jsme většinou každý sám šel a pozoroval rostliny a a vychutnával si krásnou krajinu. Po návratu k autobusu nás čekalo velmi příjemné osvěžení  - ve venkovní umyvárně jsme si umyli všichni studenou vodou nohy. Izraelci prostě myslí na všechno, všude čistá WC, tekoucí voda a hlavně voda je všude pitná.

Cestou jsem si představovala, jaké to muselo být, meditovat ve stínu majestátních olivovníků. Olivy z Golan zůstávají na stromech co nejdéle, mají pak černou barvu a vylisované dávají ten nejkvalitnější olej. Vylisované zbytky se používají v kosmetice. V poslední době se zde pěstuje i vinná réva. Měla jsem příležitost ochutnat tři druhy a to Gamla,Yarden a Golan.

 Víno Yarden Sauvignon je jedno z vůbec nejlepších vín z celé oblasti a  jeho příchut švestek a ostružin je nezapomenutelná. A tak zvedám pomyslnou číši vína na krásu severu Izraele a aby Golany byly jen symbolem míru na Blízkém Východě.

Shalom.    

Fota z první návštěvy Golanských výšin v listopadu r. 2013.

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Elenko, Izrael je svobodná země a navíc velmi bezpečná. Já jsem vždy bez problémů chodila všude bez doprovodu. je pravda, že uvidíš v ulicích hodně vojáků a policie. Ale ta je jen pro tvou ochranu. Je ale pravda, že každé město v Izraeli je jiné, má svou atmosféru, Tel Aviv je kosmopolitní, všude kavárny, hudba oproti tomu Haifa je více průmyslová a Jeruzalém je centrum víry.Jiné to je na palestinských územích tam opravdu ženy do kaváren nechodí a ani sami ven bez doprovodu.To je islámské území ale naštěstí je oddělené od většiny území kde žijí Židé 4metrovou zdí obehnanou ostnatým drátem.Tam bych nešla a my Zidé tam nechodíme.
Elena Valeriánová
Jarmilko, velmi ráda čtu Tvoje články. Své neskutečné zážitky z míst, kam se většina z nás nedostane, podáváš citlivě a formou, že člověk má z toho prostě hezký pocit. Jsi velmi vnímavý člověk. Nepovyšuješ se nad námi, kteří nemáme Tvé možnosti cestování a prožitků. Za to Ti za sebe děkuji. Večer si na Tebe vzpomenu a připiji ti naším merlotem, pomyslně si s Tebou cinknu na zdraví a na krásu Izraele. Měla bych jednu otázku, když dovolíš. Píšeš, že obyvatele jste potkávali při obdělávání půdy a nebo při oddychu v kavárnách. Moje otázka: může si jít žena sednout do kavárny a dát si kávu? Může jít sama, s doprovodem a nebo tam nesmí vůbec. I za odpověď Ti děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Hano, na Golanech žijí pouze Drúzové (většinou mají syrské občanství nebo i i zraelské) a jsou to půovdní obyvatelé, kteří tam žiji před šestidenní válkou. Dnes mají hezké vesničky, čisté a upravené na rozdíl od Palestinců, kde je doslova binec. Drúzové jsou vždy loajální k většinové společnosti. Arabové žijí na Západním břehu a v oblasti Gazy, také ve východním Jeruzalémě. Drúzové nejsou islámisté, jejich náboženství je jiné.
VANDA Blaškovič
Dobré ráno, vzpomínáte si na povraždění izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově? To byl jeden z teroristických útoků militantních palestinských skupin po vítězství Izraele v šestidenní válce. V této válce Izraelci dokázali podletět těsně nad Středozemním mořem radarový deštník a zničili egyptská letadla. Jarmilo, moc zajímavý článek, ale na dovolenou bych do těchto míst asi, vlastně určitě, nejela. O to více je Tvůj článek pro mne zajímavější. Mrkla jsem i na internet a dozvěděla se podrobnosti o tomto konfliktu. Svět opravdu není jednoduchý..obzvláště v této oblasti. A budu se snažit nastudovat a pochopit, co se vlastně zde dělo a stále děje..snad potom budu mít více jasno. Přiznám se, že nyní docela tápu a mám jen všeobecné informace. Děkuji !
Hana Rypáčková
Jen jsem o nich četla a představovala si, pár reportáží viděla a tak moc díky Jarmilo. Příroda je tam krásná, opravdu. A nějaké zachovalé arabské vesnice?
Zdenka Jírová
Je zajímavé, dozvědět se o Golandských výšinách i něco pozitivního. V médiích je to jen válečná zóna.
Vladka Steinová
Golany, šestidenní válka, Zákon o Golanských výšinách, etc..... to vše slýcháváme v medích. Přiblížit tímto inteligentním způsobem tak tajemnou a vzdálenou oblast, se skvělě podařilo Tobě. Za sebe děkuji. Mázl Tóv.
Jitka Chodorová
Jarmilko, opravdu se s tebou dobře cestuje, díky za to, příblížíš nám místa, kam se lidé jako já, jen těžko dostanou. Krásné vyprávění a také fotečky. Autoři jako jsi ty, tento portál velmi obohatí. Díky
Věra Lišková
Příjemně se cestuje s dobře informovaným průvodcem, paní Jarmilkou, i když jen na internetu z domova. Fotky jsou také zajímavé, díky.
Zuzana Pivcová
Pro mě byly Golanské výšiny jen válečnou zónou, tak, jak nám je představovaly sdělovací prostředky. Jsem ráda, že ani tam se nezastavil život a hlavně příroda si jde dál svou cestou. Díky za nové informace!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.