Plnění bobříka na chalupě aneb Jak sehnat chalupu na poslední chvíli
FOTO: autorka

Plnění bobříka na chalupě aneb Jak sehnat chalupu na poslední chvíli

3. 8. 2016

Samozřejmě nejprve navštívit webové stránky www.e-chalupy.cz a hledat, co je v daném termínu ještě volné. Bílenice u Žichovic - to zní dobře. Naše děti svou postpubertu trávily často u žichovických jezírek. Vandry a folkové koncerty pod širým nebem byly velmi oblíbené. Ostrůvky svobody v sešněrovaném světě strohých zákazů.

To jsme ještě netušili, jaký návrat do starých časů nás čeká. Bez televize a internetu, bez mobilního připojení (k hovorům se muselo vybíhat před branku). Zato s piánem, kytarou a bubínky, nerušeně s retro hudbou ve spoustě desek a cédéček. Úplné skvosty pro vzpomínky na léta minulá.

Majitel chalupy žil od svých mladých let v emigraci, a tak třeba na záchodě jsme vystrkovali zadek na obraz Gotwalda, Husák shlížel ze skříně a jeho podpis na dokumentu "Jménem republiky se odsuzuje....", se stává vtipným doplňkem všech těch nahrávek Queen, Beatles, Led Zeppelin, Pink Floyd, Boney M a Krylových písní, které zní chalupou. Celým obrovským objektem dýchá kamarádství a otevřená srdce. "...hajduly dajdy každý svou peřinu najdi .." zní z Nohavicovy ukolébavky. A co tu je postýlek ! Pro víc jak dvacet lidí. Ještě pod postelemi v rozlehlém podkroví jsou matrace pro všechny příležitosti. Za chalupou na stráni se pasou kravičky a stromy poskytují stín na houpačky a spací sítě. Ohniště ožije s večerem.

Nedaleko v Žihobci je koupaliště s hospůdkou a dobrým točeným pivem, kde je živo až do noci. V obci je zámek a na komíně cihelny vychovávají právě tři čápata. Nad koupalištěm jsou časté přelety, jak dospělí krmí a krmí hladové krky. Naštěstí žab a myší je v okolí hojnost.

Zámek i čapí rodinka jsou také v Žichovicích.  A zřícenina hradu Rabí se tyčí hned za řekou Otavou. Na dosah je i Sušice, kde se dobře nakupuje. Obchůdky v okolních vesnicích jsou ovšem  slušně zásobené a dokonce je zde i Večerka- vietnamský prodejce prodává i v noci.

Co však nejvíc vychválit? Jednoznačně líbeznou krajinu. Rána a západy slunce, vodní hladinu rybníků,pole, louky a nekonečné lesy. Bylo nám tam moc dobře.

 

 

 

cestování
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Díky za slovíčka , Věrko.A ten tymián jsem dnes stříhala a voní mi z pokojíčku. A jak náramně voní. Dala bych ti ho moc ráda .
Věra Lišková
Hanko celé odpoledne mne zněla v hlavě písnička o vůni divokého tymiánu, i když tu vůni neznám, je to tím, že se Ti povedl dokonalý videoklip.
Anna Čípová
Díky za milou procházku líbezným krajem.
Libor Farský
Moc pěkná náladovka
Drahomíra Stínilová
Nádhera. Podle fotek se mi zdá, že v chalupě byla pec s místem na ležení. Už dlouho jsme v těch místech nebyli tak možná příští rok a zrovna bych brala tuhle chalupu. Moc pěkné povídání i fotky super.
ivana kosťunová
Jestli to byla soutěžní reportáž, oceňuji nejvyšším, stupněm. Citlivý popis, fotky, video a Pavel Lohonka, skvělá kombinace. Jen ten bobřík se mi tam nějak vytratil.
Zuzana Pivcová
Bezvadné. Příroda, zážitky, vzpomínky, vše podáno s citlivým osobním přístupem. A vidím, že čápům se v jižních Čechách líbí. Kromě Hluboké už jsme je objevily i ve Vodňanech.
Alena Várošová
Hanko, skvělé video i povídání jsi malá šikulka.
Elena Valeriánová
Hani, líbezná je ta naše malá zem a z Tvého vyprávění i fotek je to znát. Krásná prezentace a dobře vybrána doprovodná píseň. S Tebou se ráda toulám krajem i kochám na zahradě.
Karel Boháček
Líbí a oceňuji za 5☼☼☼☼☼ !

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...