Diety, které frčí. Znáte je?
Ilustrační foto: pixabay.com

Diety, které frčí. Znáte je?

23. 7. 2016

Pokud neznáte, je to dobře. Většina lidí sice v životě s nějakými pokusy zhubnout měla co do činění, ale nad tím, co je takzvaně in nyní, dříve narození mohou jen kroutit hlavami. Takové bizarní možnosti za našich mladých let rozhodně nebyly.

Dámy středního a vyššího věku si se slovem dieta spojují nejčastěji jméno Rajko Doleček. To byl jeden z prvních lékařů v tehdejším Československu, který dovedl zábavnou formou zaujmout národ a přimět ho k zdravému životnímu stylu. Mnoho žen se v sedmdesátých letech pokoušelo hubnout podle jeho pokynů a možná, že mnohé netuší, že tento lékař ordinuje dodnes, a to v Ostravě, byť je mu jednadevadesát let. Ovšem v době jeho největší popularity, v sedmdesátých letech, bylo snadné hubnout. Stačilo se držet jeho pokynů, nebyl internet, nevycházely stovky knih, takže nikdo nepřemýšlel jako nyní: Není nějaká metoda rychlejší? Účinnější? Zkusila jsem všechny?

Internet a média způsobila, že i v oblasti hubnutí procházíme obdobím naprostého chaosu, ba až šílenství. Každý rok na nás útočí informace o nových, zaručeně účinnějších metodách, jak být štíhlejší, zdravější, krásnější. Takže, tady jsou ty, které jsou právě teď v kurzu. Berme ale následující řádky především jako pobavení do teplých letních dnů.

Čichání k grapefruitu.
Metoda je založená na tvrzení, že vůně grapefruitu prý vyvolává nechuť k jídlu. Údajně to ukázal pokus na potkanech. Když čichali grapefruitový olej, nežrali. A tak řada žen nosí sebou v kabelce lahvičku s grapefruitovým olejem. Když mají dámy pocit, že by něco zobly, nezobnou, ale čichnou si k ní. Zpěvačka a herečka Jennifer Lopez nedávno v rozhovoru prohlásila, že takto čichá třikrát denně patnáct minut.

Dieta podle Bible.
Pochází z Jordánska a šíří se světem. Její základ je, že rozlišuje potraviny na zakázané, tedy nečisté a přijatelné, tedy čisté.  Ze nečisté je považováno maso ve všech úpravách a všechny potraviny, které ho obsahují. Podstatné ovšem je, že před každým jídlem je třeba se pomodlit k Bohu, a to co nejdéle, aby člověka opustily tak přízemní myšlenky, jako je přemítání, co by si vložil do žaludku.

Žvýkaní je in.
Pokud si náhodou v restauraci všimnete mladých žen, které soustředěně každé sousto několik minut přežvykují, nedivte se. Nepřemýšlejte nad tím, zda jste se neocitli na pastvině. Jde o takzvanou přežvykovací dietu. Její obliba roste. Podstata spočívá v tom, že každé sousto je třeba minimálně třicetkrát přežvýknou a přitom mít hlavu lehce skloněnu dopředu. Při polknutí je pak třeba hlavu zaklonit. Tím se tělo pěkně zklidní, jíme pomalu a protože jde zároveň o duševní i fyzické cvičení, jsme z toho prý tak vyřízení, že sníme zlomek toho, co bychom do sebe naházeli obykle, bez tohoto rituálu. Ano, bude to děsivý obrázek v restauracích, pokud této dietě podlehne většina.

Jeden hrozen stačí.
Jedna z diet, kterou lékaři označují za přímo životu nebezpečnou, se nazývá hroznová. Je založena na tvrzení, že člověku k přežití stačí jeden hrozen vína denně. Povoleno je u ní popíjet černou kávu, samozřejmě bez cukru.

Jíst jako miminko.
Malým dětem dáváme to nejlepší, tak proč nejíst jako ony? Na tomto zdánlivě logickém uvažování je založena takzvaná miminkovská dieta. Její vyznavačky si mixují jablka a mrkev na kašičku, doplňují to piškoty. Ovšem pozor, podstatné je jíst z malých mističek a malinkými lžičkami. Prostě jako miminka. Na jedné straně je naprosto úchylné myslet si, že dospělý zdravý organismus vystačí s tím, co novorozenec či batole. Na straně druhé je potvrzeno, že když se jídlo konzumuje z menších talířků a jí se menší lžičkou, člověk ho přirozeně sní méně, než když se láduje naběračkou z velkého hrnce.
Co z toho vyplývá? Že je in nosit si k jídlu malinký dětský příbor. Ano, pohled na korpulentní padesátnici uždibující cosi z malého dětského talířku dětskou vidličkou, je vskutku pozoruhodná věc.

Každé ráno olej.
Sklenici panenského olivového oleje je třeba vypít každé ráno na lačno. Co se pak bude dít? Vyznavači této metody hubnutí tvrdí, že přejde hlad, o ničem dalším už nemluví. Podstata je prý v tom, že olej chuťové buňky otupí natolik, že člověk řadu hodin na jídlo ani nepomyslí. Ano, pozoruhodný opak tvrzení, že právě pořádná snídaně je důležitá pro celodenní správné fungování našeho organismu. Kdo olejovou dietu zkusil, říká, že ve skutečnosti ovšem její podstata spočívá v tom, že člověk každé ráno skončí na řadu hodin na toaletě, takže opravdu na jídlo nemá ani pomyšlení.

Vatová dieta.
A na závěr tady máme naprosto nejšílenější ze všech metod. Vyznávají ji některé modelky, oblíbená je zejména u dívek trpících anorexií. Je to prosté. Když sníte kousek vaty, on vám v břiše pěkně nabobtná, zvětší se, takže získáte pocit, že jste najedení. Nemáte hlad. Když se objeví, šup kousek vaty do pusy. Ale k tomu už asi ani není třeba další komentář, že.

Tak co? Je to inspirace nebo spíše odrazující poznání? A jak jste na tom s dietami vy? Setkali jste se někdy s nějakou takzvaně šílenou a podlehli jste?

 

 

 

dieta jídlo
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Krones
Žvýkat by se mělo nejméně 40x. Pokud jídlo vychutnáváte a věnujete obědu jednu až dvě hodiny a prokládáte sousta příjemným hovorem, tak vám to delší žvýkání přijde jako samozřejmé. Pokud máte na jídlo půl hodiny a žvýkání počítáte, dobře vám tak! Jeden hrozen nestačí, pojídají se tři kila denně po sedm dní. Na podzim, aby se vyměnila krev v těle. 10 let na bobuli potom ani nepohlédnete! A olej a vata - z toho jde mráz po zádech.
ivana kosťunová
Také jsem zkoušela různé diety, marně. Jednak jsem nervozní, když jsem hladová, a jednak nemám pevnou vůli. Zdálo se mi dobré jíst 6x denně po 3 hodinách malé množství. Zkusila jsem to, ráno snídaně mě pořádně nezasytila , tak jsem sledovala hodiny , když use budu moci zase trochu najíst a tak jsem vlastně paradoxně pořád myslela jenom na jídlo, kdy už bude čas. Po dvou dnech jsem to zabalila, pořádně jsem se najedla a bylo mi dobře.
Jana Slavíková
Naďa Konvalinková kdysi prohlásila že není na světě dieta, po které by nepřibrala. Souhlasím s ní. Peru se s váhou třicet let a průběžně vítězí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vyzkoušela jsem hodně tzv. zaručených diet na zhubnutí, nejvíc se mi líbila vinná - to se vyjije litr bíléjo vína denně a k tomu 3 karlovarské suchary. Byla jsem ovíněná, ale hladová. třetí dne jsem vyjeddla lednici. Výsledek nulový.
Dagmar Bartušková
Každá dieta, kterou zkouším, je pro mě šílená. Nerada se omezuji v čemkoliv. O jídle nemluvě. Žádnou striktně nedodržuji. S kámoškou jsme před pár lety - o dovolené, zkusily vinnou dietu. První den to bylo prima, toho moudra, co jsme v restauracích od "oteviračky" vymyslely. Lokály jsme měnily, aby nebyla nuda. No, a po necelých třech dnech a pár sklenkách navíc nám byly všechny kalorie fuk. Hladové jsme se vrhly na talíře slaných a česnekových brambůrek. Poté jsme vrhly na toaletě, protože útroby ten nápor neunesly. Nechtějte vědět, jak jsme vypadaly. Tím byl slavné dietě konec! Vatovou dietu jsem nezkoušela, ale když mi v dětství strčila zubařka do pusy železný palec, abych ji zase nepokousala, při pláči a vzlykotu jsem nechtěně spolkla vatový tampón. Vůbec nevím, jakou měl chuť. Jak jsem se pak bála, že mi v žaludku navždy zůstane! Nenabobtnal a nezůstal... Máma mi po zákroku koupila velkou zmrzlinu, kterou jsem zblajzla na posezení. Tím mé "útrapy" skončily. ☺☺☺
Helena Hejduková
tak to je fakt pro pobavení.
Květoslava HOUDKOVÁ
Ahoj Olinko - Ty opravdu hubnout nepotřebuješ! - musela bys pak nechat fotku, aby Tě našli. Já mohu hubnout kdekoliv - jen u kancelář. pr .... se to obvykle míjí účinkem.
Olga Štolbová
Dr. Rajko Dolečka pamatuju, mnohé jeho rady dodržuju dodnes. Ke grepům nečichám, ty baštím a moc ráda. Před jídlem se nemodlím, jednou jsem zkusila žvýkat jedno sousto 30krát, skoro mě chytla křeč žvýkacích svalů. Ovšem hrozen vína na malé mističce můžu třikrát denně, samozřejmě po jídle. Panenský olej mám ráda do salátu, dávám dvě lžičky. Jen s tou vatou si nevím rady, jestli před jídlem, nebo po jídle. Ale, fakt, hubnout nepotřebuju.
Květoslava HOUDKOVÁ
Nejrůznější "zaručené" diety jsou jen taháním peněz z naivních lidí, kteří tak "živí" různé firmy i jednotlivce. Mne to dohání se usmát a doporučit typicky českou dietu: Pečený bůček s kůrčičkou. Před několika lety jsem za období podzim-jaro shodila 7,5 kg (vlastní metoda = bez hladovění, v pohodě, bez jo-jo efektu) Pomohlo i zeťovi: únor-červen shodil 10 kg. Funguje, když člověk má vlastní pevnou vůli - a tu jsme oba měli!
Zdenka Jírová
Po všech zkušenostech s dietami jsem došla k názoru, že žádná trvale neúčinkuje, nejlepší je jíst zdravě, nepřecpávat se a pohybovat se, a nemusí to být zrovna v posilovně, zdravá procházka je možná účinnější a nic nestojí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.