Diety, které frčí. Znáte je?
Ilustrační foto: pixabay.com

Diety, které frčí. Znáte je?

23. 7. 2016

Pokud neznáte, je to dobře. Většina lidí sice v životě s nějakými pokusy zhubnout měla co do činění, ale nad tím, co je takzvaně in nyní, dříve narození mohou jen kroutit hlavami. Takové bizarní možnosti za našich mladých let rozhodně nebyly.

Dámy středního a vyššího věku si se slovem dieta spojují nejčastěji jméno Rajko Doleček. To byl jeden z prvních lékařů v tehdejším Československu, který dovedl zábavnou formou zaujmout národ a přimět ho k zdravému životnímu stylu. Mnoho žen se v sedmdesátých letech pokoušelo hubnout podle jeho pokynů a možná, že mnohé netuší, že tento lékař ordinuje dodnes, a to v Ostravě, byť je mu jednadevadesát let. Ovšem v době jeho největší popularity, v sedmdesátých letech, bylo snadné hubnout. Stačilo se držet jeho pokynů, nebyl internet, nevycházely stovky knih, takže nikdo nepřemýšlel jako nyní: Není nějaká metoda rychlejší? Účinnější? Zkusila jsem všechny?

Internet a média způsobila, že i v oblasti hubnutí procházíme obdobím naprostého chaosu, ba až šílenství. Každý rok na nás útočí informace o nových, zaručeně účinnějších metodách, jak být štíhlejší, zdravější, krásnější. Takže, tady jsou ty, které jsou právě teď v kurzu. Berme ale následující řádky především jako pobavení do teplých letních dnů.

Čichání k grapefruitu.
Metoda je založená na tvrzení, že vůně grapefruitu prý vyvolává nechuť k jídlu. Údajně to ukázal pokus na potkanech. Když čichali grapefruitový olej, nežrali. A tak řada žen nosí sebou v kabelce lahvičku s grapefruitovým olejem. Když mají dámy pocit, že by něco zobly, nezobnou, ale čichnou si k ní. Zpěvačka a herečka Jennifer Lopez nedávno v rozhovoru prohlásila, že takto čichá třikrát denně patnáct minut.

Dieta podle Bible.
Pochází z Jordánska a šíří se světem. Její základ je, že rozlišuje potraviny na zakázané, tedy nečisté a přijatelné, tedy čisté.  Ze nečisté je považováno maso ve všech úpravách a všechny potraviny, které ho obsahují. Podstatné ovšem je, že před každým jídlem je třeba se pomodlit k Bohu, a to co nejdéle, aby člověka opustily tak přízemní myšlenky, jako je přemítání, co by si vložil do žaludku.

Žvýkaní je in.
Pokud si náhodou v restauraci všimnete mladých žen, které soustředěně každé sousto několik minut přežvykují, nedivte se. Nepřemýšlejte nad tím, zda jste se neocitli na pastvině. Jde o takzvanou přežvykovací dietu. Její obliba roste. Podstata spočívá v tom, že každé sousto je třeba minimálně třicetkrát přežvýknou a přitom mít hlavu lehce skloněnu dopředu. Při polknutí je pak třeba hlavu zaklonit. Tím se tělo pěkně zklidní, jíme pomalu a protože jde zároveň o duševní i fyzické cvičení, jsme z toho prý tak vyřízení, že sníme zlomek toho, co bychom do sebe naházeli obykle, bez tohoto rituálu. Ano, bude to děsivý obrázek v restauracích, pokud této dietě podlehne většina.

Jeden hrozen stačí.
Jedna z diet, kterou lékaři označují za přímo životu nebezpečnou, se nazývá hroznová. Je založena na tvrzení, že člověku k přežití stačí jeden hrozen vína denně. Povoleno je u ní popíjet černou kávu, samozřejmě bez cukru.

Jíst jako miminko.
Malým dětem dáváme to nejlepší, tak proč nejíst jako ony? Na tomto zdánlivě logickém uvažování je založena takzvaná miminkovská dieta. Její vyznavačky si mixují jablka a mrkev na kašičku, doplňují to piškoty. Ovšem pozor, podstatné je jíst z malých mističek a malinkými lžičkami. Prostě jako miminka. Na jedné straně je naprosto úchylné myslet si, že dospělý zdravý organismus vystačí s tím, co novorozenec či batole. Na straně druhé je potvrzeno, že když se jídlo konzumuje z menších talířků a jí se menší lžičkou, člověk ho přirozeně sní méně, než když se láduje naběračkou z velkého hrnce.
Co z toho vyplývá? Že je in nosit si k jídlu malinký dětský příbor. Ano, pohled na korpulentní padesátnici uždibující cosi z malého dětského talířku dětskou vidličkou, je vskutku pozoruhodná věc.

Každé ráno olej.
Sklenici panenského olivového oleje je třeba vypít každé ráno na lačno. Co se pak bude dít? Vyznavači této metody hubnutí tvrdí, že přejde hlad, o ničem dalším už nemluví. Podstata je prý v tom, že olej chuťové buňky otupí natolik, že člověk řadu hodin na jídlo ani nepomyslí. Ano, pozoruhodný opak tvrzení, že právě pořádná snídaně je důležitá pro celodenní správné fungování našeho organismu. Kdo olejovou dietu zkusil, říká, že ve skutečnosti ovšem její podstata spočívá v tom, že člověk každé ráno skončí na řadu hodin na toaletě, takže opravdu na jídlo nemá ani pomyšlení.

Vatová dieta.
A na závěr tady máme naprosto nejšílenější ze všech metod. Vyznávají ji některé modelky, oblíbená je zejména u dívek trpících anorexií. Je to prosté. Když sníte kousek vaty, on vám v břiše pěkně nabobtná, zvětší se, takže získáte pocit, že jste najedení. Nemáte hlad. Když se objeví, šup kousek vaty do pusy. Ale k tomu už asi ani není třeba další komentář, že.

Tak co? Je to inspirace nebo spíše odrazující poznání? A jak jste na tom s dietami vy? Setkali jste se někdy s nějakou takzvaně šílenou a podlehli jste?

 

 

 

dieta jídlo
Hodnocení:
(5 b. / 4 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%