Prázdninová reportáž o výšlapu na hrad Sukoslav
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž o výšlapu na hrad Sukoslav

11. 7. 2016

Náš Klub seniorů si vyhlásil prázdniny  na měsíc červenec a srpen. My důchodci ´jsme plně vytíženi i v těchto letních měsících. každý má individuální náplň letního  času, ať je to hlídání vnoučat, či zpracovávání úrody, pokud jsme zahrádkáři a k tomu máme též v plánu letní toulání, dovolenou apod.

Přesto jsme si řekli, že oslavíme 5.7. svátek našich věrozvěstů Cyrila a Metoděje a to výstupem na hrad Sukoslav, neboli Kostomlaty pod Milešovkou . Pár se nás sešlo u ranního autobusu a vyrazili jsme.  Ráno slibovalo krásný den a slib dodrželo - bylo opravdu hezké počasí. V Kostomlatech jsme se vydali na hrad - výstup není namáhavý, je to příjemná procházka.

Hrad nechali nad vsí Kostomlaty postavit pánové z Oseka již před rokem 1333. Hrad dokonce koupil moravský markrabě a později český král a římský císař Karel IV. Majitelé se ještě několikrázt změnili a nakonec se zmocnil hradu husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. V 16 století již hrad přestal vyhovovat nárokům panstva a stal se neobyvatelný. V roce 1841 byl v předhradí zřízen hostinec, který však později zanikl.

V současnosti se založilo Sdružení na záchranu hradu a jejich nadšení se neminulo kladným účinkem. Narušené zdivo bylo zpevněno, zpřístupněna rozhledna a dokonce se uvažuje o zřízení stánku s občerstvením. Letos se na hradě odehrává muzikál Jakoubek, probíhají šermířské boje a hrad začíná nabývat opět na popularitě.  Dokonce Sdružení na záchranu obdrželo i dotace na opravy a každým rokem se postupně části hradu opravují. Ještě jsme poděkovali paní Vlaďce, která nám otevřela rozhlednu a dokonce je členkou šermířského týmu.

Nás osm statečných s radostí shlédlo tyto pěkné změny, po sejítí do vsi jsme si dali dobré pivko v moc pěkné restauraci a už sháníme autobusové spojení na Lovoš. Možná se k nám připojí i další. Ve všech těch místech jsem byla již několikrát, ale krása našeho Středohoří je nevyčerpatelná a stojí za krásný výlet.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.  

 

 

 

 

cestování Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Milá Soni,pěkný,milý,osobitý příspěvek,tedy VÝLET !Taky takovým fandím.Tak si užij seniorských prázdnin jen se skvělými zážitky.mm
Soňa Prachfeldová
I já se Aničko toulám raději sama, proto jsem skončila v turistice, ti polykají km, ale občas s partou se vydáme, jsme z vesnice a je to sranda
Anna Čípová
Soni, pěkná procházka. Já osobně se raději toulám sama, ale v partě je to asi lepší. Pěkné Středohoří, snad tam někdy zavítám.
Soňa Prachfeldová
Díky Majko :-)
Marie Seitlová
Soni, moc pěkná reportáž i fotky. V těchto místech jsem nikdy nebyla. Dík za provedení.
Soňa Prachfeldová
Díky za nákuk všem, výchovný ústav v zámku pořád existuje Jarmilko, silně pochybuji, že aristokratický duch v tomto zámku kladně ovlivní život těch dívek, vychovatelky to nemají jednoduché. Naděnko až pojedeš, stav se na kafčo :-)
Zdenka Jírová
Moc hezké fotky,
Alena Tollarová
Soňo, na této krásné zřícenině jsem byla před několika lety a už tehdy se tam opravovalo. A to je dobře. A naprosto stojím za Tvým "krása našeho Středohoří je nevyčerpatelná". Tísící pohled na stejná místa je pokaždé trochu jiný a stojí za to.
Jana Šenbergerová
Soňo, také jsem si to s vámi užila. Je tam krásně. Dík!
Dana Kolářová
Hezky jsem se, Soňo, „ prošla“, děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...