Prázdninová reportáž o výšlapu na hrad Sukoslav
FOTO: autorka

Prázdninová reportáž o výšlapu na hrad Sukoslav

11. 7. 2016

Náš Klub seniorů si vyhlásil prázdniny  na měsíc červenec a srpen. My důchodci ´jsme plně vytíženi i v těchto letních měsících. každý má individuální náplň letního  času, ať je to hlídání vnoučat, či zpracovávání úrody, pokud jsme zahrádkáři a k tomu máme též v plánu letní toulání, dovolenou apod.

Přesto jsme si řekli, že oslavíme 5.7. svátek našich věrozvěstů Cyrila a Metoděje a to výstupem na hrad Sukoslav, neboli Kostomlaty pod Milešovkou . Pár se nás sešlo u ranního autobusu a vyrazili jsme.  Ráno slibovalo krásný den a slib dodrželo - bylo opravdu hezké počasí. V Kostomlatech jsme se vydali na hrad - výstup není namáhavý, je to příjemná procházka.

Hrad nechali nad vsí Kostomlaty postavit pánové z Oseka již před rokem 1333. Hrad dokonce koupil moravský markrabě a později český král a římský císař Karel IV. Majitelé se ještě několikrázt změnili a nakonec se zmocnil hradu husitský hejtman Jakoubek z Vřesovic. V 16 století již hrad přestal vyhovovat nárokům panstva a stal se neobyvatelný. V roce 1841 byl v předhradí zřízen hostinec, který však později zanikl.

V současnosti se založilo Sdružení na záchranu hradu a jejich nadšení se neminulo kladným účinkem. Narušené zdivo bylo zpevněno, zpřístupněna rozhledna a dokonce se uvažuje o zřízení stánku s občerstvením. Letos se na hradě odehrává muzikál Jakoubek, probíhají šermířské boje a hrad začíná nabývat opět na popularitě.  Dokonce Sdružení na záchranu obdrželo i dotace na opravy a každým rokem se postupně části hradu opravují. Ještě jsme poděkovali paní Vlaďce, která nám otevřela rozhlednu a dokonce je členkou šermířského týmu.

Nás osm statečných s radostí shlédlo tyto pěkné změny, po sejítí do vsi jsme si dali dobré pivko v moc pěkné restauraci a už sháníme autobusové spojení na Lovoš. Možná se k nám připojí i další. Ve všech těch místech jsem byla již několikrát, ale krása našeho Středohoří je nevyčerpatelná a stojí za krásný výlet.

 

PRÁZDNINOVÁ REPOTÁŽ - Napište reportáž z výletu, dovolené, z vašeho města či obce. Autoři reportáží získají předplatné MF Dnes, anebo kvalitní LED svítilny. Pravidla soutěže najdete zde.  

 

 

 

 

cestování Soutěž - prázdninová reportáž
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%