Hruškovec přelahodný
FOTO: autorka

Hruškovec přelahodný

17. 6. 2016

Také se vám líbí název „hruškovec přelahodný“? Že jste ho nikdy neslyšeli? A přesto existuje. Je to strom, který roste v subtropech a tropech a dorůstá do výšky až dvaceti metrů. No, na zahrádku zrovna vhodný nebude. Jestliže vám toto označení nic neřeklo, tak určitě budete doma, když vám prozradím, že hruškovec má plody, které známe pod názvem avokádo.

Avokádo dodává našemu organismu nejlepší bílkoviny, nejjemnější tuky a nejzdravější sacharidy. Má mnoho vitamínu B6. Avokádo je zdraví prospěšné, je zdrojem hodnotných mastných kyselin, má v sobě speciální druh cukru, který dodává energii chronicky unaveným jedincům a pomáhá snižovat nadváhu. Ale to nevím, jestli bychom nemuseli sníst avokáda denně plný koš.
Kromě využití v kuchyni si z pecky avokáda můžete vypěstovat hezkou pokojovku, která rychle roste, a tak se příliš nehodí do malého bytu.
Ráda si přidávám avokádo do zeleninových salátů, ale nejraději mám z něj pomazánku na bagetu nebo na opečený toust.

Avokádová pomazánka:
1 avokádo
šťáva z ½ citronu
1 – 2 lžíce olivového oleje (nemusí být)
čerstvě mletý pepř
sůl

Avokádo podélně rozkrojíme, otočením půlek proti sobě se dostaneme dovnitř, kde trůní dosti velká pecka. Odstraníme ji a lžící vydlabeme dužinu. Ihned vše zakapeme citronem, jinak avokádo zhnědne. Vidličkou dužinu rozmačkáme, osolíme, opepříme, popřípadě přidáme olivový olej. Podáváme s bagetou a nebo topinkou.
Na pomazánku použijte avokádo, jež se lehce poddá tlaku prstů, pak jej však musíte rychle spotřebovat, jinak se nadělají černé skvrny.

Tak šupky dupky do supermarketu koupit avokádo, ať jsme zdraví a štíhlí :-)

 

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
je to dobré připomenutí avokáda. Mám ho ráda, ale v obchodech je většinou nedozrálé, v zemích původu je tzv. sklizené podtržené. Ale je to dobrý typ na výbornou večeři. Já dávám místo citronu limetku ale to je asi jen můj nápad.Tak díky.
Hana Rypáčková
Avokádo mám ráda...Hruškovec tomu neříkám, ale vypadá to na nějakou hrušku....
Libor Farský
Děkuji za nápad, Elenko, vyzkouším to.
ivana kosťunová
Znám a dělám dost často, přidávám ještě Worchester a někdy pomazánkové máslo - aby toho bylo více.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.