Kde domov můj: Písek
FOTO: autorka

Kde domov můj: Písek

26. 5. 2016

Když jsem já šel tou Putimskou branou, dívaly se dvě panenky za mnou...

Chtěla bych Vás touto lidovou písničkou přivítat v Písku. Písek je město básníků, hudebníků, malířů a v neposlední řadě i filmařů. Říká se mu "jihočeské Athény". Leží na trase Č. Budějovice - Praha. Z Prahy je to asi hodina jízdy.

Vznik prvních osad v Písecké kotlině je spojen s rýžováním zlata na řece Otavě kolem 12. století. Přemysl Otakar II. vytvořil z Písku královské opevněné město a nechal vybudovat mj. kamenný most. Písek bohatl a navštěvovali jej král Karel IV. i jeho syn Václav IV.

Projdeme Putimskou branou, zde se můžeme např. ubytovat v hotelích Bílá růže, nebo v Artu. A budeme pokračovat na Alšovo náměstí, kde za zmínku stojí Mariánské sousoší, Dům U Černého orla (nyní poliklinika), v pozadí uvidíme velkou věž děkanského kostela. Nyní se vrátíme zpět na Velké náměstí, kde je radnice a průchodem se dostaneme k Prácheňskému muzeu. Můžeme zhédnout různé expozice - Zlato v Pootaví, živé ryby atd.

Zavedu Vás k řece Otavě ke kamennému mostu z 13.století. Jde o nejstarší kamenný most v Čechách, můžeme si prohlédnout sochařskou výzdobu a posadit se na kávu v "Titaniku". Nyní od jara jsou zde atrakcí sochy vytvořené z písku.

Dále nevynecháme vodní Křižíkovu elektrárnu a pod hradbami města se vrátíme zpět.

Tohoto města si vážím, dalo mi studium i 35 let zaměstnání.

Tak na shledanou v Písku.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Písek je krásný - jako Tvé vylíčení i s fotkami .
Alena Vávrová
Písek je asi nejzašší výspa přímo na jih, kde jsem byla. Ale je to již strašně dávno, co jsme tam jeli od podniku na exkurzi do Jitexu. Tričko z podnikové prodejny jsem měla strašně dlouho a bylo stále jako nové :-). Most si pamatuji.
Jitka Mošovská
Šikulky ještě jste rozšířily o další informace. Písek město módy. Pamatujete sportovní soupravy, oblečení pro volný čas prostě pro celou rodinu. Ale časy se mění.
Eva Balúchová
Jitko,pěkná pozvánka.Připisuji si Písek do seznamu míst,které bych chtěla navštívit.Moc se mě líbí kamenný most.
Ladislav Vesecký
Moc krásné město,byl jsem tam.
Ladislav Vesecký
Moc krásné město,byl jsem tam.
Ladislav Vesecký
Moc krásné město,byl jsem tam.
Dana Kolářová
Pěkná pozvánka.
Marcela Pivcová
Paní Jitko, k Vaší pozvánce do mně známého a oblíbeného města ještě doplním, že určitě stojí za to navštívit i již několik roků upravenou "Sladovnu", která se stala místem pro zajímavé výstavy. Některé výstavy jsou také interaktivní a pobaví se jimi děti i jejich dospělý doprovod. Loni k nim patřila třeba "Zahrada Jiřího Trnky" - a na ty letošní se už zase předem těším.
Drahomíra Stínilová
Vloni jsme si tam udělali výlet na jeden den a moc nás Písek okouzlil. Vše, o čem píšete, jsme prochodili. Pískové sochy byly zřejmě na téma historie, protože na nábřeží stál Hus a Žižka. Taky mám fotografii domu, kde žil Fráňa Šrámek a našel tu inspiraci pro Stříbrný vítr i Měsíc nad řekou, a také pro poezii. Jsem ráda, že někdo pěkně napsal o tomhle půvabném místě.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...