Kde domov můj: Písek
FOTO: autorka

Kde domov můj: Písek

26. 5. 2016

Když jsem já šel tou Putimskou branou, dívaly se dvě panenky za mnou...

Chtěla bych Vás touto lidovou písničkou přivítat v Písku. Písek je město básníků, hudebníků, malířů a v neposlední řadě i filmařů. Říká se mu "jihočeské Athény". Leží na trase Č. Budějovice - Praha. Z Prahy je to asi hodina jízdy.

Vznik prvních osad v Písecké kotlině je spojen s rýžováním zlata na řece Otavě kolem 12. století. Přemysl Otakar II. vytvořil z Písku královské opevněné město a nechal vybudovat mj. kamenný most. Písek bohatl a navštěvovali jej král Karel IV. i jeho syn Václav IV.

Projdeme Putimskou branou, zde se můžeme např. ubytovat v hotelích Bílá růže, nebo v Artu. A budeme pokračovat na Alšovo náměstí, kde za zmínku stojí Mariánské sousoší, Dům U Černého orla (nyní poliklinika), v pozadí uvidíme velkou věž děkanského kostela. Nyní se vrátíme zpět na Velké náměstí, kde je radnice a průchodem se dostaneme k Prácheňskému muzeu. Můžeme zhédnout různé expozice - Zlato v Pootaví, živé ryby atd.

Zavedu Vás k řece Otavě ke kamennému mostu z 13.století. Jde o nejstarší kamenný most v Čechách, můžeme si prohlédnout sochařskou výzdobu a posadit se na kávu v "Titaniku". Nyní od jara jsou zde atrakcí sochy vytvořené z písku.

Dále nevynecháme vodní Křižíkovu elektrárnu a pod hradbami města se vrátíme zpět.

Tohoto města si vážím, dalo mi studium i 35 let zaměstnání.

Tak na shledanou v Písku.

 

„Kde domov můj.“ To je název naší nové soutěže, prostřednictvím které se mohou čtenáři magazínu i60 dozvědět o místech dosud nepoznaných. Popište své město či obec, jejich největší zajímavosti, pozvěte je na místa, která máte ve svém okolí nejraději, doporučte jim zajímavosti ve vašem regionu, uveďte tipy na historické či kulturní památky, ale i tipy na dobrou restauraci, hospůdku, kavárnu… Více informací o soutěži najdete zde

Soutěž - Kde domov můj
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.