Má poradna s nápadníčkem: Odpovědi čtenářům 1
FOTO: Jitka Valachovičová. S jejím laskavým souhlasem.

Má poradna s nápadníčkem: Odpovědi čtenářům 1

10. 5. 2016

Vážení přátelé, dovoluji si ještě navázat na svůj článek Aprílové rady jedné slepici aneb Máme rádi zvířata. Jako reakci na něj jsem totiž obdržel e-mailem několik dalších dotazů od čtenářů i60. Některé jsou myšlené vážně, jiné v legraci. Pokud vás to zaujme, můžete mi případně přidat další, buď zde u článku nebo na adresu lifa.takeiteasy@seznam.cz.

Původní poradenství v oblasti stavebnictví jsem, protože mě to baví, rozšířil o ostatní rady – praktické, společenské (vyjma politiky a náboženství) a podnikatelské. Ale odpověděl bych až s časovým odstupem, aby mé příspěvky v magazínu nebyly tak jednotvárné, a také po výběru, co by mohlo být zajímavé i pro další čtenáře. Dnes bych se rád pokusil odpovědět jen na otázky dámě, která reagovala jako první. Děkuji za pochopení.

Tazatelka: Paní M.P. z Prahy, kontakt z i60. Zde jsou její tři otázky a mé úvahy:

RADY PRAKTICKÉ

1. Osminohý potížista

Otázka

Jak se zachovat, když se mi na WC v rohu u stropu objeví velký pavouk? Trpím silnou arachnofobií, na chalupě jsem zavolala souseda, který živočicha vyhodil ven, ale co, když najdu pavouka v paneláku? Co když tady sousedé nebudou doma a vzniklá situace mě bude zdravotně ohrožovat?

Podstata problému
Především je třeba říci, že tuto situaci opravdu NELZE ZLEHČOVAT. Dle názoru lékařů arachnofobie je nejčastěji se vyskytující fobie provázená úzkostí a abnormálním strachem z pavouků. Jakmile tito lidé spatří pavouka, nemohou se k němu ani přiblížit, pokud nepřekonají panický šok, který často tuto fobii doprovází. Někdy postačí i pouhá pavučina. Nemocný obvykle chápe iracionalitu svého strachu, ale nemůže si pomoci. Při léčení se užívají prostředky psychiatrie, které mají za úkol seznámit pacienta s podstatou jeho strachu a naučit se ho s ním vyrovnat. Účinnou metodou je i postupné vystavování nemocného objektu, kterého se obává, může se například začít ukazováním obrázků pavouků apod. Z léků se užívají antidepresiva a léky proti úzkosti (anxiolytika). Tento proces je bohužel dlouhodobý a jeho výsledek nelze zaručit.

Mé návrhy řešení
*Zřejmě tedy patříte k těm, kteří se na pavouka nemohou ani podívat, natož, aby ho   zlikvidovali třeba vysavačem. Zdaleka nejste sama, dokonce jsem narazil i na vyjádření ženy, která při pohledu na něj málem předčasně porodila či potratila. Předpokládám však, že aspoň to Vám již jako seniorce nehrozí.
*Pokud se Váš problém týká jen místnosti WC, nejjednodušší by bylo se prostě do rohu u stropu vůbec nepodívat. Pokud půjdete jen na „malou stranu“, tak to určitě zvládnete. Ovšem vykonání velké potřeby již trvá déle a záleží na Vaší pevné vůli. Chápu, že to může být nesmírně obtížné, neboť Vás to zároveň magicky přitahuje.
*Takže budeme hledat jiná řešení. Z logiky věci vyplývá, že je třeba zabránit přístupu buď mouchám anebo pavoukovi. Ovšem právě u WC je to obtížné, neboť zřejmě stále větráte a z technických důvodů asi nemůžete dát do okna síť proti hmyzu, to už byste jistě dávno udělala. (Záleží na způsobu otevírání okna a jeho výměna v paneláku znamená jednání s řadou institucí). Takže mouchám v tom nezabráníte. Uvědomte si, že to, co my považujeme za zápach, je pro mouchy naopak lákavou vůní.
*Můžete se ale pokusit pavoukům přístup do místnosti velmi znepříjemnit prostředky, které je odpuzují. Je to ovšem každodenní opakovaná práce. Vyhledal jsem Vám několik možností, např. zde.

 Doporučuji řešení radikální
*Opusťte celoročně Prahu a odstěhujte se na chalupu. Pronájem pražského bytu Vám nahradí váš výdělek z částečného zaměstnání. Splachovací WC uvnitř chalupy ponechte návštěvám, pro sebe si na dvoře nechte postavit kadibudku.
*Ale pozor! Ve dveřích nesmí být vyříznuté srdéčko a dveřní křídlo je třeba oblepit těsnící pryžovou hadičkou, aby dovnitř nelétal hmyz. Pavouk není žádný blbec, rychle pochopí, že při pouhém otevření dveří bude jeho zásobování potravou nedostatečné, a vzdá to také. Aby kadibudka byla přesto větraná, nesmíte použít palubky. Naopak, mezi prkny stěn musí být mezerky, ale tak malé, aby jimi neprolezla moucha.

Mohlo by vás zajímat
*Pavouci dle vědců nejsou považováni za hmyz, protože nemají 6, ale 8 nohou a žádná tykadla.
*Pavouk je v mnoha zemích považován za symbol štěstí a jeho zabití přináší smůlu.
*Takto pavouk plete pavučinu. Na videu ve francouzském textu pod úvodním obrázkem je třeba zvolit pravé tlačítko, v levém je to rozkouskováno na etapy. Uznejte, že je to koumák, asi bych to vymyslet nedokázal. Video je bezpečné – vyzkoušeno. Najdete jej zde.

 

2. Když s kocourem „šijou všichni čerti“

Otázka
Stále mám problémy s kocourem Čertem. Za deset roků, které obývá můj byt, byl alespoň desettisíckrát shozen z kuchyňské linky. Přesto tam leze dál. Nadávky, shazování, stříkačka s vodou - nepomáhá. Co s tím mám dělat?

 Mé návrhy řešení
*Ani tento problém není ojedinělý. Např.na webu e.Mimino.cz proběhl podobný problém. Cituji: „Nevíte, prosím, co by odradilo kočky z naší zahrady? Máme dvě malé děti a neustále musíme řešit problém s výkaly od koček ze sousedství na naší zahradě. Psa si kvůli tomu pořizovat nechceme“.
*A na stejném webu jsem nalezl i podnětnou odpověď jiné ženy. Opět cituji: „Jediné účinné řešení jsem našla. Je třeba si dát na zahradu to, co kočky ucítí na dálku a čeho se fakt bojí - kus hovínka šelmy. Překvapilo mě, kolik lidí si prý jezdí do zoo pro h… od tygra nebo lva, prý skoro každý den někdo. Stačí trochu rozmístit do rohů zahrady a je klid.
*Takže - jak jednoduché a pro Vás ideální řešení, vždyť zoo jistě často navštěvujete. Prostě pár hovínek šelem rozmístíte na kuchyňskou linku.
*Konečně možná existuje i další řešení. Na vyhledávačích lze nalézt ke stažení film „Kam čert nemůže“, viz obr. Bližší informace na webu „Česko-Slovenská filmová databáze“.
  

RADY SPOLEČENSKÉ

3. Kantor na polštářku

Otázka
Bývalý kolega dostal k Vánocům z Ptákovin p..dící polštářek. Má tento vzít třeba do školy na pedagogickou radu?

Můj návrh řešení
V tomto případě mohu vyjít z vlastních zkušeností. Dovolím si použít vulgární výraz „prdící polštářek“, neboť je to oficiální název zboží, nabízeného v prodejnách i v řadě e-Shopů.

*Sám jsem si tento polštářek koupil již v roce 1968 v Londýně v uličce Carnaby Street, která byla plná podobných obchůdků s humorným zbožím. (Viz obr. – doporučuji navštívit). V té době (a ještě dlouho potom) u nás nic podobného prodejnám „Ptákovin“ neexistovalo. Takže takový polštářek málokdo znal a užil jsem si s ním spoustu legrace. K Vašemu dotazu:
*Dnes již jde o všeobecně známou taškařici a ve sborovně na ni Vašemu kolegovi nikdo neskočí. Nehledě na to, že židle jsou tam jistě čalouněné a nikdo polštářky nepoužívá.
*Vašemu kolegovi proto doporučuji něco jiného. Není nad to, když si učitel dokáže i před žáky udělat legraci sám ze sebe. Všichni to ocení a vyučovací hodina pak proběhne ve skvělé atmosféře. Nechť si tedy polštářek vezme do třídy a po zahájení hodiny si na něj sám sedne. Jakmile si polštářek hlasitě upšoukne, prostě jim ho ukáže. A bude veselo.

Mé otázky čtenářům – (tentokrát bych potřeboval poradit sám).
*Víte někdo, jak a proč vznikl název „Ptákoviny“ ? Existují analogické termíny v cizích jazycích?
*A čím se o to ptáci zasloužili? Víte snad o nějakém ptákovi, který by vymyslel třeba  "prdící vajíčko“? Snad nějaký veselý papoušek?

 

Pozn.: Pokud některé obrázky redakce pro špatnou kvalitu vyřadí, najdete je na mém profilu v galerii “Pavouci, čerti a kantoři“.

 

 

 

 

Můj příběh
Autor: Libor Farský
Hodnocení:
(4.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Libore, dnes jsem se hned po ránu zasmála, jak se mi už hodně dlouho nepodařilo. Myslím, že jsi tentokrát překonal všechny naše televizní "baviče" - (uvozovky píšu záměrně).Doufám, že budeš v Poradně pokračovat dál, takové ptákoviny - nebo snad kočičiny - jen tak někdo nevymyslí.
Jitka Valachovičová
Tu radu s hovínkem proti kočkám předám synovi, taky je zlobí cizí kočky na zahradě, kde si hrají naše berušky♥
Jitka Valachovičová
Milý Libore, moc pěkně napsáno, dobrý nápad. Humoru není nikdy dost, jen tak dál, jsem ráda, že posloužil "můj pavouk". Já mám šílenou fobii z hadů, ale taky s tím nic neudělám....*****♥
Olga Štolbová
Libore díky, smích a humor všichni nutně potřebujeme. Až si s něčím nebudu vědět rady, určitě se ozvu. *****
ivana kosťunová
Pro slzy nevidím na klávesnici ( slzy smíchu, abych to upřesnila) A mám hned dotaz : čím to, že chleba padá vždy namazanou stranou dolů ? Lze tomu nějak zabránit ?
Elena Valeriánová
:-)
Květoslava HOUDKOVÁ
Libore, názor-pokud mám- napíši, ale "hvězdiček" se ode mne nikdo nedočká! Zásadně = jen za svou osobu s tímto způsobem hodnocení nesouhlasím. (Ostatní ať si dělají, co chtějí.) Kdysi známí měli papouška, mluvil : když pustili TV = "pst, ticho", když přišla návštěva: "di do pr.... (jó, kdopak z té rodiny ho toto naučil? - nikdo se nepřiznal!) P i š šššš - dík
Hana Šimková
Úžasný nápad Libore. Smíchu není nikdy dost.
Libor Farský
Děkuji, děvčata, za povzbudivé komentáře. Alespoň mě tak nemrzí to množství odečítacích 1*. Vysvětlení slova "ptákoviny" je mi tedy jasné. Já jsem podezříval z vynálezu "prdícího vajíčka" právě papouška, který jediný by ten nápad dokázal zpeněžit u lidí. Pokud si přejete pokračování "Poradny", pošlete mi svůj dotaz, zatím mi přišel od íčkařů jen jeden mejlík, ale dotaz je zajímavý a vtipný. :-)
Alena Tollarová
To se Ti povedlo, Libore!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.