Má poradna s nápadníčkem: Odpovědi čtenářům 1
FOTO: Jitka Valachovičová. S jejím laskavým souhlasem.

Má poradna s nápadníčkem: Odpovědi čtenářům 1

10. 5. 2016

Vážení přátelé, dovoluji si ještě navázat na svůj článek Aprílové rady jedné slepici aneb Máme rádi zvířata. Jako reakci na něj jsem totiž obdržel e-mailem několik dalších dotazů od čtenářů i60. Některé jsou myšlené vážně, jiné v legraci. Pokud vás to zaujme, můžete mi případně přidat další, buď zde u článku nebo na adresu lifa.takeiteasy@seznam.cz.

Původní poradenství v oblasti stavebnictví jsem, protože mě to baví, rozšířil o ostatní rady – praktické, společenské (vyjma politiky a náboženství) a podnikatelské. Ale odpověděl bych až s časovým odstupem, aby mé příspěvky v magazínu nebyly tak jednotvárné, a také po výběru, co by mohlo být zajímavé i pro další čtenáře. Dnes bych se rád pokusil odpovědět jen na otázky dámě, která reagovala jako první. Děkuji za pochopení.

Tazatelka: Paní M.P. z Prahy, kontakt z i60. Zde jsou její tři otázky a mé úvahy:

RADY PRAKTICKÉ

1. Osminohý potížista

Otázka

Jak se zachovat, když se mi na WC v rohu u stropu objeví velký pavouk? Trpím silnou arachnofobií, na chalupě jsem zavolala souseda, který živočicha vyhodil ven, ale co, když najdu pavouka v paneláku? Co když tady sousedé nebudou doma a vzniklá situace mě bude zdravotně ohrožovat?

Podstata problému
Především je třeba říci, že tuto situaci opravdu NELZE ZLEHČOVAT. Dle názoru lékařů arachnofobie je nejčastěji se vyskytující fobie provázená úzkostí a abnormálním strachem z pavouků. Jakmile tito lidé spatří pavouka, nemohou se k němu ani přiblížit, pokud nepřekonají panický šok, který často tuto fobii doprovází. Někdy postačí i pouhá pavučina. Nemocný obvykle chápe iracionalitu svého strachu, ale nemůže si pomoci. Při léčení se užívají prostředky psychiatrie, které mají za úkol seznámit pacienta s podstatou jeho strachu a naučit se ho s ním vyrovnat. Účinnou metodou je i postupné vystavování nemocného objektu, kterého se obává, může se například začít ukazováním obrázků pavouků apod. Z léků se užívají antidepresiva a léky proti úzkosti (anxiolytika). Tento proces je bohužel dlouhodobý a jeho výsledek nelze zaručit.

Mé návrhy řešení
*Zřejmě tedy patříte k těm, kteří se na pavouka nemohou ani podívat, natož, aby ho   zlikvidovali třeba vysavačem. Zdaleka nejste sama, dokonce jsem narazil i na vyjádření ženy, která při pohledu na něj málem předčasně porodila či potratila. Předpokládám však, že aspoň to Vám již jako seniorce nehrozí.
*Pokud se Váš problém týká jen místnosti WC, nejjednodušší by bylo se prostě do rohu u stropu vůbec nepodívat. Pokud půjdete jen na „malou stranu“, tak to určitě zvládnete. Ovšem vykonání velké potřeby již trvá déle a záleží na Vaší pevné vůli. Chápu, že to může být nesmírně obtížné, neboť Vás to zároveň magicky přitahuje.
*Takže budeme hledat jiná řešení. Z logiky věci vyplývá, že je třeba zabránit přístupu buď mouchám anebo pavoukovi. Ovšem právě u WC je to obtížné, neboť zřejmě stále větráte a z technických důvodů asi nemůžete dát do okna síť proti hmyzu, to už byste jistě dávno udělala. (Záleží na způsobu otevírání okna a jeho výměna v paneláku znamená jednání s řadou institucí). Takže mouchám v tom nezabráníte. Uvědomte si, že to, co my považujeme za zápach, je pro mouchy naopak lákavou vůní.
*Můžete se ale pokusit pavoukům přístup do místnosti velmi znepříjemnit prostředky, které je odpuzují. Je to ovšem každodenní opakovaná práce. Vyhledal jsem Vám několik možností, např. zde.

 Doporučuji řešení radikální
*Opusťte celoročně Prahu a odstěhujte se na chalupu. Pronájem pražského bytu Vám nahradí váš výdělek z částečného zaměstnání. Splachovací WC uvnitř chalupy ponechte návštěvám, pro sebe si na dvoře nechte postavit kadibudku.
*Ale pozor! Ve dveřích nesmí být vyříznuté srdéčko a dveřní křídlo je třeba oblepit těsnící pryžovou hadičkou, aby dovnitř nelétal hmyz. Pavouk není žádný blbec, rychle pochopí, že při pouhém otevření dveří bude jeho zásobování potravou nedostatečné, a vzdá to také. Aby kadibudka byla přesto větraná, nesmíte použít palubky. Naopak, mezi prkny stěn musí být mezerky, ale tak malé, aby jimi neprolezla moucha.

Mohlo by vás zajímat
*Pavouci dle vědců nejsou považováni za hmyz, protože nemají 6, ale 8 nohou a žádná tykadla.
*Pavouk je v mnoha zemích považován za symbol štěstí a jeho zabití přináší smůlu.
*Takto pavouk plete pavučinu. Na videu ve francouzském textu pod úvodním obrázkem je třeba zvolit pravé tlačítko, v levém je to rozkouskováno na etapy. Uznejte, že je to koumák, asi bych to vymyslet nedokázal. Video je bezpečné – vyzkoušeno. Najdete jej zde.

 

2. Když s kocourem „šijou všichni čerti“

Otázka
Stále mám problémy s kocourem Čertem. Za deset roků, které obývá můj byt, byl alespoň desettisíckrát shozen z kuchyňské linky. Přesto tam leze dál. Nadávky, shazování, stříkačka s vodou - nepomáhá. Co s tím mám dělat?

 Mé návrhy řešení
*Ani tento problém není ojedinělý. Např.na webu e.Mimino.cz proběhl podobný problém. Cituji: „Nevíte, prosím, co by odradilo kočky z naší zahrady? Máme dvě malé děti a neustále musíme řešit problém s výkaly od koček ze sousedství na naší zahradě. Psa si kvůli tomu pořizovat nechceme“.
*A na stejném webu jsem nalezl i podnětnou odpověď jiné ženy. Opět cituji: „Jediné účinné řešení jsem našla. Je třeba si dát na zahradu to, co kočky ucítí na dálku a čeho se fakt bojí - kus hovínka šelmy. Překvapilo mě, kolik lidí si prý jezdí do zoo pro h… od tygra nebo lva, prý skoro každý den někdo. Stačí trochu rozmístit do rohů zahrady a je klid.
*Takže - jak jednoduché a pro Vás ideální řešení, vždyť zoo jistě často navštěvujete. Prostě pár hovínek šelem rozmístíte na kuchyňskou linku.
*Konečně možná existuje i další řešení. Na vyhledávačích lze nalézt ke stažení film „Kam čert nemůže“, viz obr. Bližší informace na webu „Česko-Slovenská filmová databáze“.
  

RADY SPOLEČENSKÉ

3. Kantor na polštářku

Otázka
Bývalý kolega dostal k Vánocům z Ptákovin p..dící polštářek. Má tento vzít třeba do školy na pedagogickou radu?

Můj návrh řešení
V tomto případě mohu vyjít z vlastních zkušeností. Dovolím si použít vulgární výraz „prdící polštářek“, neboť je to oficiální název zboží, nabízeného v prodejnách i v řadě e-Shopů.

*Sám jsem si tento polštářek koupil již v roce 1968 v Londýně v uličce Carnaby Street, která byla plná podobných obchůdků s humorným zbožím. (Viz obr. – doporučuji navštívit). V té době (a ještě dlouho potom) u nás nic podobného prodejnám „Ptákovin“ neexistovalo. Takže takový polštářek málokdo znal a užil jsem si s ním spoustu legrace. K Vašemu dotazu:
*Dnes již jde o všeobecně známou taškařici a ve sborovně na ni Vašemu kolegovi nikdo neskočí. Nehledě na to, že židle jsou tam jistě čalouněné a nikdo polštářky nepoužívá.
*Vašemu kolegovi proto doporučuji něco jiného. Není nad to, když si učitel dokáže i před žáky udělat legraci sám ze sebe. Všichni to ocení a vyučovací hodina pak proběhne ve skvělé atmosféře. Nechť si tedy polštářek vezme do třídy a po zahájení hodiny si na něj sám sedne. Jakmile si polštářek hlasitě upšoukne, prostě jim ho ukáže. A bude veselo.

Mé otázky čtenářům – (tentokrát bych potřeboval poradit sám).
*Víte někdo, jak a proč vznikl název „Ptákoviny“ ? Existují analogické termíny v cizích jazycích?
*A čím se o to ptáci zasloužili? Víte snad o nějakém ptákovi, který by vymyslel třeba  "prdící vajíčko“? Snad nějaký veselý papoušek?

 

Pozn.: Pokud některé obrázky redakce pro špatnou kvalitu vyřadí, najdete je na mém profilu v galerii “Pavouci, čerti a kantoři“.

 

 

 

 

Můj příběh
Hodnocení:
(4.1 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%