Restaurant day
FOTO: autorka

Restaurant day

22. 2. 2016

Restaurant day je celosvětová akce, která vznikla poprvé v roce 2011 v Helsinkách a od té doby se šíří světem. Je to akce určená kulinářským nadšencům a to nejen těm, co rádi vaří, ale také těm co rádi jedí.

Kdokoli si může v jejím rámci vyzkoušet být restauratérem, můžete si otevřít stánek s jídlem, které sami uvaříte a nabídnout je ostatním. Pozvat přátele a kamarády nejen na jídlo, ale třeba i na výpomoc. A dobře se přitom bavit.

Akce se koná čtyřikrát ročně, v předem ohlášený den a kdo si na to troufá může si otevřít „restauraci“ třeba v parku nebo na ulici.

Ten první jesenický restaurant day se konal v únoru 2014. Cílem je oživit centrum města, náměstí, parky, aby se lidé setkali, popovídali si a společně trávili čas u dobrého jídla. Je to nezisková akce, ceny za jídlo jsou pouze symbolické - jen příspěvek na potraviny, z kterých bylo jídlo uvařeno.

V neděli 21. února 2016 se v Jeseníku konal již devátý restaurant day. Vůně zelné polévky, pravé cibulačky s vínem či smažených rybích prstů přilákala nejednoho kolemdoucího. A to ať již jeho kroky mířily do parku cíleně a nebo šel kolem zcela náhodou.

Letošní restaurační sousedský den byl tak trochu mezinárodní. Jedním z prodejců byl Pedro, rodilý Portugalec z Lisabonu. Nabízel ochutnávku portugalské gastronomie. Na vařiči voněl pravý portugalský guláš z fazolí a vepřového masa, zatímco Pedro připravoval další pochoutku, tentokrát to byly rybí prsty připravené z tresky, vajíček, nasekané petrželky a koření. V Portugalsku se do této rybí pochoutky místo petrželky přidává koriandr, ale u nás se tato bylina netěší velké oblibě. Ptáte se jak se portugalský kuchař dostal do malého města na severní Moravě? Jak jinak, může za to láska a nebo za vším hledej ženu.

A tak ti, co rádi ochutnávají, co druzí uvaří, mohli dopřát svým chuťovým buňkám a mlsným jazýčkům nejedno potěšení. K mání byly třeba sladké koláče, chleby s domácím sýrem, křupavý chleba, boršč, již zmíněná francouzská cibulačka – byla prý výborná, bezlepkový koláč a další dobroty.
Počasí sice vaření pod širým nebem zrovna nepřálo, ale lidé přišli a bavili se. Potkávali se s přáteli, já s mým mužem jsme se potkali třeba se Zdenkou Žichovskou a hned byla ta pochmurná neděle plna dobré nálady.

Nedělní akce skončila, ale již na další RESTAURANT DAY se můžeme těšit 3. květnovou sobotu. A nebude jen v Jeseníku, do této akce je zapojeno bezmála sedmdesát zemí a nemálo měst v každé zemi.

festival gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Ahoj, také jsem o tom nic nevěděla, ale podívala jsem se na net a zjistila, že 21.2. proběhla tato akce i v Mladé Boleslavi (a ne poprvé). V Liberci už se také konal - vloni v půli srpna poprvé. A taky jsem dostala chuť na zelňačku a dneska jsem si ji uvařila ;-).
Zuzana Pivcová
Něco podobného v celkem skromné formě stánkového prodeje jsem zažila jednou na Tylově náměstí. Některé pochutiny byly více než lákavé, jiné spíše jen atypické a neměla jsem k nim důvěru (hmyz, červi). Ale nevím, zda to bylo jako u vás, že vařit a nabízet mohl vyzkoušet každý.
Alena Tollarová
Ani já jsem o podobné akci ještě neslyšela. A mám radost, že o ní věděla Zdenka Ž. a že se dostala do Tvého článku. Hezké.
Eva Mužíková
Elen, tak to je opravdu zajímavá upoutávka, tady u nás jsem o podobné akci neslyšela. Fotky všeříkající, jsi šikulka... díky..
Jana Šenbergerová
My se této akce zúčastnili v listopadu 2014. Tehdy bylo v Jeseníku také velmi nevlídno. www.i60.cz/clanek/detail/9906/restaurant-day Teď tu máme děti, takže jsme rádi, že díky tobě víme, jak to bylo tentokrát. :-)
Elena Valeriánová
Ahoj děvčata, jsem ráda, že jsem Vás článkem zaujala. Nevím to určitě, ale myslím, že pro RD je vyhlášeno jednotné datum, následující má být třetí květnovou sobotu. Tak pàtrejte ve svém bydlišti a nebo se do toho dejte samy. Můžete se domluvit s kamarádkami nebo třeba v klubu. Zatím se chodím jen dívat, ale třeba příště seberu odvahu a taky se zapojím.
Květoslava HOUDKOVÁ
Kéž by si hodně lidí "otevřelo" restauraci/občerstvení s českými jídly - místo |"smaženého polystyrénu"= hamburgerů a jiných ucmuděnin.
Hana Rypáčková
Restaurant Day také ráda navštěvuji.Třeba jen pokoukat.Jsou tam prima lidičky a veliká pospolitost.Ale u nás v parku se konají jen od jara do podzimu.
Lidmila Nejedlá
To se mi líbíííí...určitě nebylo nikomu špatně a hygiena si může dát svá přehnaná pravidla za klobouk.
ivana kosťunová
K nám tahle akce ještě nedorazila. Škoda, moc by se mi to líbilo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...