Restaurant day
FOTO: autorka

Restaurant day

22. 2. 2016

Restaurant day je celosvětová akce, která vznikla poprvé v roce 2011 v Helsinkách a od té doby se šíří světem. Je to akce určená kulinářským nadšencům a to nejen těm, co rádi vaří, ale také těm co rádi jedí.

Kdokoli si může v jejím rámci vyzkoušet být restauratérem, můžete si otevřít stánek s jídlem, které sami uvaříte a nabídnout je ostatním. Pozvat přátele a kamarády nejen na jídlo, ale třeba i na výpomoc. A dobře se přitom bavit.

Akce se koná čtyřikrát ročně, v předem ohlášený den a kdo si na to troufá může si otevřít „restauraci“ třeba v parku nebo na ulici.

Ten první jesenický restaurant day se konal v únoru 2014. Cílem je oživit centrum města, náměstí, parky, aby se lidé setkali, popovídali si a společně trávili čas u dobrého jídla. Je to nezisková akce, ceny za jídlo jsou pouze symbolické - jen příspěvek na potraviny, z kterých bylo jídlo uvařeno.

V neděli 21. února 2016 se v Jeseníku konal již devátý restaurant day. Vůně zelné polévky, pravé cibulačky s vínem či smažených rybích prstů přilákala nejednoho kolemdoucího. A to ať již jeho kroky mířily do parku cíleně a nebo šel kolem zcela náhodou.

Letošní restaurační sousedský den byl tak trochu mezinárodní. Jedním z prodejců byl Pedro, rodilý Portugalec z Lisabonu. Nabízel ochutnávku portugalské gastronomie. Na vařiči voněl pravý portugalský guláš z fazolí a vepřového masa, zatímco Pedro připravoval další pochoutku, tentokrát to byly rybí prsty připravené z tresky, vajíček, nasekané petrželky a koření. V Portugalsku se do této rybí pochoutky místo petrželky přidává koriandr, ale u nás se tato bylina netěší velké oblibě. Ptáte se jak se portugalský kuchař dostal do malého města na severní Moravě? Jak jinak, může za to láska a nebo za vším hledej ženu.

A tak ti, co rádi ochutnávají, co druzí uvaří, mohli dopřát svým chuťovým buňkám a mlsným jazýčkům nejedno potěšení. K mání byly třeba sladké koláče, chleby s domácím sýrem, křupavý chleba, boršč, již zmíněná francouzská cibulačka – byla prý výborná, bezlepkový koláč a další dobroty.
Počasí sice vaření pod širým nebem zrovna nepřálo, ale lidé přišli a bavili se. Potkávali se s přáteli, já s mým mužem jsme se potkali třeba se Zdenkou Žichovskou a hned byla ta pochmurná neděle plna dobré nálady.

Nedělní akce skončila, ale již na další RESTAURANT DAY se můžeme těšit 3. květnovou sobotu. A nebude jen v Jeseníku, do této akce je zapojeno bezmála sedmdesát zemí a nemálo měst v každé zemi.

festival gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.