Krásy Turecka
FOTO: autorka

Krásy Turecka

24. 2. 2016

V květnu to budou dva roky, co jsem byla podruhé na dovolené v Turecku, v oblasti Side. Hotel 3+ jsme vybraly s kámoškou i s paní z CK, která nám jej doporučila. Sice menší rodinný hotel, celkově ani ne tak drahý, fotky v katalogu úžasné, lehátka na pláži i uvnitř bazénu zdarma. Kdo by odolal.

Z letiště do našeh hotelu jelo 6 osob - čtyři ženy a jeden manželský pár z Ostravy. Jaké bylo ale naše překvapení, když jsme se přihlásili na recepci hotelu. Ubytovali nás až poslední, nedostali jsme pokoj, který byl vyfocen na titulní straně v hlavní budově, ale za recepcí, kde byly přízemní a na nich patrové pokoje.

Bylo to v závětří, pár celkem upravených záhonků, travička a už tam jsem čichala nějaký divný puch kanálu, žumpy. Na to mám teda nos. Otevřely jsme pokoj, smrad byl i v tom pokoji, o dva pokoje dál vyběhly ty ženy, co dostaly pokoj pár minut před náma a láteřily, že tam mají taky smrad, jako my dvě. Zřejmě ucpaná kanalizace, potrubí, čert ví...

Hned jsme šly na recepci, ale nic nám to nepomohlo, s úsměvem nám řekli, že maňána. Tak co teď?ˇ Kámoška řekla: oteviři kufr a vyndej slivovici, musíme si dát panáka. Věřte, že jsme chtěly prežít do druhého dne a ne se udusit. Jak nepiji, jen v zahraničí symbolicky, abych nedostala průjem, luply jsme si každá tři vochtlíky v tom vedru. Vůbec jsme se nevybalovaly. Jen hygienické potřeby.

Pokoj se skládal z manželských úzkých postelí, byl moc malý. Byl tam jen regál a zabudovaná skříň, snad dvě židle a malý stoleček sklápěcí. Takže když bychom si chtěly vybalit věci, musely jsme vlézt do postele a jedna druhé věci podávat a ukládat do skříně. Kdo to projektoval?Vždytˇjsme byly v Turecku. No, na jednu noc to šlo. Vedle byla další otevřená místnost se dvěma patrovými postelemi. Tak jsme byly smířeni s osudem a já šla na WC. Sedla jsem na sedátko, které se nemile posunulo doprava, možná i doleva. Bylo to jak ve vlaku, když vjedete na výhybku tam a sem. Co jsem potřebovala, tak jsem udělala. Chci spláchnout, nefungovlal splachovač. Ženská si dokáže v každé situaci poradit, vzala jsem plastový kbelík - odpadový koš, vyhodila z něj pytlík a napustila vodu, spláchla a snažila se spravit splachovač. Hurá mám vyhráno!

Dala jsem zpět pytlík do koše a volám na kámošku, ať mi podá moje hygiencké potřeby, které byly nahoře na kufru a osušku. Tak jsem se namydlila, pustím sprchu a snad ze 30 dírek, které jsou na růžici, jich fungovalo šest. No, nemamíchlo by vás to? A to jsem klidný člověk. Snažila jsem se rúžici odmontovat, v tom vytryskl proud vody a slil mě od hlavy až k patě. Tak jsem po půl hodině vylezla, unavená, s mokrými vlasy z koupelny a moje kamarádka seděla zmožená z cesty u flašky a poklimbávala. Jednu nohu v kufru, druhou na posteli. Radost byla na nás pohledět. Vypadaly jsme obě úžasně!! Po večeři jsme si daly jednu, nebo dvě na posilněnou. Zalezlé ve smradlavém kutlochu a výpary ze slivovice a nevyčištěného odpadu v koupeně udělaly své. V té narkoze jsme usnuly jako dvě mimina.

Druhý den ráno jsme byly opět všechny na recepci a čekaly na delegáta. Chudák, ten měl z nás, uječených bab, pomalu infarkt. Jako satisfakci nám nabídl okruh lodí po pobřeží, která stála 15 Euro na osobu, zadarmo.vTak jsme jeli i s Otíkem z Ostravy, jak jsme jej pojmenovaly, připomínal nám Otíka z filmu Vesničko má středisková, i s jeho paní na výlet. Ti si výlet platili.

Druhý den nám byl pokoj vyměněn přímo na hotelu, tam, kde jsme jej měly zaplacený. Nádherný pokoj s třemi postelemi, větší, lednička na pokoji, telka, vše jak má být. Hned jsem koukla z okna, před oknem nám rostly, světe div se, mandarinky, no pohádka! Tak jsme se jeden den vypravily na lup z bočního vchodu. "Nesbírej ty na zemi, vyber si ze stromu," volala na mě Naďa. "Tak jsme jich natrhaly asi deset kousků do šátku a mířily jsme na pokoj. Večer jsme ochutnaly a byly nějaké trpké, tak jsme nakonec zjistily, že jsou to pláňky. Druhý den na pláži jsme se setkaly s Otíkem, lehátka byly hlava na hlavě, že se je nedalo otočit. No, nečichněte si k někomu k nohám a zadarmo!

Otík hlídal na lehátku foťák a byl strašně rád, že se s náma dvěma může bavit. A hlavně vyfotit. Ta jeho jej pořád sekýrovala. To bylo "přines, odnes, nekuř, vzal jsi cigarety, máš osušku, neopaluj se, dej si klobouk, kde jsou opalovací krémy?! Chtěl se s náma vyfotit, dokud ona si lebedila jako velryba v moři. Taty tak i vypadala. Otík se usmíval a ty jeho zuby, jak les po vichřici a navíc ještě smažená vajíčka se špekem na zubech od snídaně. Fuj, až se nám udělalo špatně. Tak jsme se pochlubly, že jsme byly na mandarinkách a že mu dáme nějaké pro jeho nabubřelou ženu a tak jsme i udělaly. Jak to dopadlo nevíme, protože si je odvezli až do Česka. A pak, že nejsou lidi hodní? Rádi se se svým úlovkem rozdělí. Určitě podle jiných hotelů  All inclusive skromné. Hladem jsem neumřely a pití bylo k výběru taky dost. Cena rovná se kvalitě.

Turecko je zajímavá a krásná země. Ale ta naše obdivuhodná česká zem se sytě modrou oblohou nad lesem a zapadajícím sluncem nad četnými siluetami stromů, tvoří jednu krásnou krajinu, moji domovinu. Z horských bystřin bublá malý potůček, vlévající se do potoků, divokých řek, zvlněných vodních hladin rybníků a jezer. Má ta naše krajina své kouzlo a tolik krásy, jako je u nás, není nikde na světě, proto miluji tu naši českou zem.

cestování cestovní kanceláře
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Takže opět milé holky Saši,Soni,Jitko jsem fakt ráda,že si mé blaboly sice pravdivé,někdo přečte.Doufám,že švy se drží pevně a budu vás ráda bavit.Mám různých příhod v rukávě ještě dost.Hezký večer.
Soňa Prachfeldová
Alenko tys mi dala, chechtala jsem se a snad mi nepopraskaly nitě na víčkách . Super humorně podané a krásné fotky :-)
Alena Várošová
Milé holky Jaruš,Drahuš,Ivuš a Nadi díky za komentáře.Pokud to jde, tak beru každou situaci s humorem a dělám si ze všecho legraci,ale někoho to dokáže vytočit.Ale vždy říkám může být i hůř a jsme lidi,abychom se domluvili.
Naděžda Špásová
Aleno, hezky napsané. Asi by mě taky kleplo, ale zbytek jste si užily. Vidíte, ani nevím, že jsem byla v Turecku. Fotky taky pěkné. *****
ivana kosťunová
Z Turecka znám jenom turecké hospodářství. Bohužel u nás
Drahomíra Stínilová
No ještěže jste měly tu slivovici. Fakt, že na ni nedám v takovéhle situaci dopustit. Moc hezký článek i fotografie.
Jaroslava Handlová
Je škoda, že ta negativní zkušenost na začátku pobytu vrhá nepříznivé světlo na Turecko jako celek. Smutné je, že se to stalo! Vzaly jste ten úděl s humorem - ono občas se v té chvíli nedá nic jiného dělat. Ale, jak se říká: všechno zlé je pro něco dobré. O to více jste si pak po nápravě jistě cenily dalších dnů pobytu. Turecko má fůru krás. Strašné je však to, že nynější situace s utečenci a islamistickými radikály velmi poškozuje cestovní ruch celkově.
Alena Tollarová
Děkuji za vysvětlení. Side není tak velké město jako to na fotkách. My jsme jednou byli skoro vedle hotelu Altincum v hotelu Side Sun Club a moc se nám tam líbilo. Na pláž chodilo hodně českých hostů z Altinca, je oblíbený. Kdyby nebyla taková divná doba, ráda bych tam jela znovu.
Alena Várošová
Ne Alenko není to Side.Bydlely jsme v hoteu Altinkum Park..Jeli jsme na výlet do Antálye asi 60 až 70 km,nějaké obchody se zlatem,kůží,potom oběd,pak nás vyvezli úplně nahoru nad Antalyi,kde jsme byli v nějaké jeskyni,také u domorodých lidí co tam žijí v horách,pak autobus zastavil abychom si mohli vyfotografovat město zřejmě Antályi.Nahoře v kopcích jsme viděli nějakou nedokončenou přehradu.Potom dolů do starého města přístuvu,kde jsme obepluli nějaké sklály a zpět na autobus a směs Side,Bylo to celkem náročné na chůzi.Byla jsem i v Alanyi v hotelu Ananas,tak jsme byli někde v Pamukalle u sochy Atatirk,nevím zda to mám dobře napsané,ale to bylo dříve.Ono se to pro nás plete Antalye a Alanye.
Alena Tollarová
Takovéto příhody v cestopisech nenajdeme. Na druhou stranu, zase se na ně nejvíc vzpomíná. Mohu se zeptat, co to je za město na fotkách? To přece není Side.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...