Krásy Turecka
FOTO: autorka

Krásy Turecka

24. 2. 2016

V květnu to budou dva roky, co jsem byla podruhé na dovolené v Turecku, v oblasti Side. Hotel 3+ jsme vybraly s kámoškou i s paní z CK, která nám jej doporučila. Sice menší rodinný hotel, celkově ani ne tak drahý, fotky v katalogu úžasné, lehátka na pláži i uvnitř bazénu zdarma. Kdo by odolal.

Z letiště do našeh hotelu jelo 6 osob - čtyři ženy a jeden manželský pár z Ostravy. Jaké bylo ale naše překvapení, když jsme se přihlásili na recepci hotelu. Ubytovali nás až poslední, nedostali jsme pokoj, který byl vyfocen na titulní straně v hlavní budově, ale za recepcí, kde byly přízemní a na nich patrové pokoje.

Bylo to v závětří, pár celkem upravených záhonků, travička a už tam jsem čichala nějaký divný puch kanálu, žumpy. Na to mám teda nos. Otevřely jsme pokoj, smrad byl i v tom pokoji, o dva pokoje dál vyběhly ty ženy, co dostaly pokoj pár minut před náma a láteřily, že tam mají taky smrad, jako my dvě. Zřejmě ucpaná kanalizace, potrubí, čert ví...

Hned jsme šly na recepci, ale nic nám to nepomohlo, s úsměvem nám řekli, že maňána. Tak co teď?ˇ Kámoška řekla: oteviři kufr a vyndej slivovici, musíme si dát panáka. Věřte, že jsme chtěly prežít do druhého dne a ne se udusit. Jak nepiji, jen v zahraničí symbolicky, abych nedostala průjem, luply jsme si každá tři vochtlíky v tom vedru. Vůbec jsme se nevybalovaly. Jen hygienické potřeby.

Pokoj se skládal z manželských úzkých postelí, byl moc malý. Byl tam jen regál a zabudovaná skříň, snad dvě židle a malý stoleček sklápěcí. Takže když bychom si chtěly vybalit věci, musely jsme vlézt do postele a jedna druhé věci podávat a ukládat do skříně. Kdo to projektoval?Vždytˇjsme byly v Turecku. No, na jednu noc to šlo. Vedle byla další otevřená místnost se dvěma patrovými postelemi. Tak jsme byly smířeni s osudem a já šla na WC. Sedla jsem na sedátko, které se nemile posunulo doprava, možná i doleva. Bylo to jak ve vlaku, když vjedete na výhybku tam a sem. Co jsem potřebovala, tak jsem udělala. Chci spláchnout, nefungovlal splachovač. Ženská si dokáže v každé situaci poradit, vzala jsem plastový kbelík - odpadový koš, vyhodila z něj pytlík a napustila vodu, spláchla a snažila se spravit splachovač. Hurá mám vyhráno!

Dala jsem zpět pytlík do koše a volám na kámošku, ať mi podá moje hygiencké potřeby, které byly nahoře na kufru a osušku. Tak jsem se namydlila, pustím sprchu a snad ze 30 dírek, které jsou na růžici, jich fungovalo šest. No, nemamíchlo by vás to? A to jsem klidný člověk. Snažila jsem se rúžici odmontovat, v tom vytryskl proud vody a slil mě od hlavy až k patě. Tak jsem po půl hodině vylezla, unavená, s mokrými vlasy z koupelny a moje kamarádka seděla zmožená z cesty u flašky a poklimbávala. Jednu nohu v kufru, druhou na posteli. Radost byla na nás pohledět. Vypadaly jsme obě úžasně!! Po večeři jsme si daly jednu, nebo dvě na posilněnou. Zalezlé ve smradlavém kutlochu a výpary ze slivovice a nevyčištěného odpadu v koupeně udělaly své. V té narkoze jsme usnuly jako dvě mimina.

Druhý den ráno jsme byly opět všechny na recepci a čekaly na delegáta. Chudák, ten měl z nás, uječených bab, pomalu infarkt. Jako satisfakci nám nabídl okruh lodí po pobřeží, která stála 15 Euro na osobu, zadarmo.vTak jsme jeli i s Otíkem z Ostravy, jak jsme jej pojmenovaly, připomínal nám Otíka z filmu Vesničko má středisková, i s jeho paní na výlet. Ti si výlet platili.

Druhý den nám byl pokoj vyměněn přímo na hotelu, tam, kde jsme jej měly zaplacený. Nádherný pokoj s třemi postelemi, větší, lednička na pokoji, telka, vše jak má být. Hned jsem koukla z okna, před oknem nám rostly, světe div se, mandarinky, no pohádka! Tak jsme se jeden den vypravily na lup z bočního vchodu. "Nesbírej ty na zemi, vyber si ze stromu," volala na mě Naďa. "Tak jsme jich natrhaly asi deset kousků do šátku a mířily jsme na pokoj. Večer jsme ochutnaly a byly nějaké trpké, tak jsme nakonec zjistily, že jsou to pláňky. Druhý den na pláži jsme se setkaly s Otíkem, lehátka byly hlava na hlavě, že se je nedalo otočit. No, nečichněte si k někomu k nohám a zadarmo!

Otík hlídal na lehátku foťák a byl strašně rád, že se s náma dvěma může bavit. A hlavně vyfotit. Ta jeho jej pořád sekýrovala. To bylo "přines, odnes, nekuř, vzal jsi cigarety, máš osušku, neopaluj se, dej si klobouk, kde jsou opalovací krémy?! Chtěl se s náma vyfotit, dokud ona si lebedila jako velryba v moři. Taty tak i vypadala. Otík se usmíval a ty jeho zuby, jak les po vichřici a navíc ještě smažená vajíčka se špekem na zubech od snídaně. Fuj, až se nám udělalo špatně. Tak jsme se pochlubly, že jsme byly na mandarinkách a že mu dáme nějaké pro jeho nabubřelou ženu a tak jsme i udělaly. Jak to dopadlo nevíme, protože si je odvezli až do Česka. A pak, že nejsou lidi hodní? Rádi se se svým úlovkem rozdělí. Určitě podle jiných hotelů  All inclusive skromné. Hladem jsem neumřely a pití bylo k výběru taky dost. Cena rovná se kvalitě.

Turecko je zajímavá a krásná země. Ale ta naše obdivuhodná česká zem se sytě modrou oblohou nad lesem a zapadajícím sluncem nad četnými siluetami stromů, tvoří jednu krásnou krajinu, moji domovinu. Z horských bystřin bublá malý potůček, vlévající se do potoků, divokých řek, zvlněných vodních hladin rybníků a jezer. Má ta naše krajina své kouzlo a tolik krásy, jako je u nás, není nikde na světě, proto miluji tu naši českou zem.

cestování cestovní kanceláře
Hodnocení:
(4.8 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Várošová
Milé děvčata děkuji za upřímné příspěvky a ohlasy.Nejsem fotografka jsem laik.Na některé na potrále nemám to jsou profesionálky ve fotografování.Ale každý umíme něco jiného.
Marie Foltýnová
Alenko,začátek dovolené nebyl nijak vábivý.Humorně jsi to popsala.Ale hlavně,že další dny byly v pohodě,Z každé dovolené si každý přiveze hezké zážitky,na které rád vzpomíná.Dnes už by dovolená v Turecku byla riskantní řekla bych že nebezpečná .Ale fotky z dovolené-moc hezké.
Lenka Hudečková
Alenko, krásně a vtipně jsi to napsala. A nejhezčí je poslední odstavec o naší zemičce. My s Jiříkem nevyhledáváme cizinu, líbí se nám u nás. Ještě zdaleka jsme neviděli vše z našich krás. 5*****
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc hezký článek, zasmála jsem se při představě postavy Otíka. Také mám zkušenosti, že občas se snaží v hotelech ubytovávat hosty do ošklivých pokojů. Nejvíc jsem se s tím setkávala v Tunisku. Jinak oblast Side patří v Turecku k těm lepším. Byla jsem tam 2x.
Alena Várošová
oprava pobavili
Alena Várošová
Milí přátelé,pokud vás tak mohu nazvat.Děkuji vám za milé komentáře a bylo mým cílem se s vámi tady podělit o zážitky,které se opravdu přihodily.Jsem ráda,že jste se pobalili,ráda rozdávám lidem smích a jsem šťastna když vidím i ty škarohlídy,když jim cukají koutky ve tváři.
Jiří Hudeček
Alenko, moc pěkně a výstižně napsáno. Při čtení jsem si to vše představoval, jako bych tam byl. A poslední odstavec? To vše nosím ve svém srdci. Děkuji- samozřejmě hvězdiček pět.
Michaela Přibová
Aleno, já jsem se nasmála při celém popisu. Ještě že se vše v dobré obrátilo. A hlavní je, že i v prekérních situacích vás neopouští humor. A to je myslím, to nejdůležitější.
Ladislav Vesecký
Fota i článek moc pěkný. Ještě že jste neměli ten turecký záchod se šlapkami.
Libor Farský
Alenko, moc mě to pobavilo a poslední odstavec by měl někdo přeložit Turkům. Jen mi mezi fotkami chybí ten Otík. Nejlépe by se vyjímal jako kontrast vedle té krásné ženy na lavičce nebo v plavkách na pláži. *****

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.