S velkým šperkem neuděláme chybu
FOTO: pinterest.com

S velkým šperkem neuděláme chybu

17. 1. 2016

Obrovské prsteny, řady tězkých náramků, výrazné náhrdelníky. Vše ve stylu etno, také se mu nyní často říká bohémský. To je trend, který vyznává mnoho dam vyššího věku. Jde především o umělkyně, tedy herečky, výtvarnice, ženy s vlastním názorem. K nám, do Česka, tato móda příliš nepronikla. Bohužel nebo bohudík?

Mnohé dámy uvažují takto: Už nejsem mladá, tudíž na sebe nebudu upozorňovat ničím výrazným. Všechny ty obrovské cinkající ozdoby se hodí jen k mladým. Přece nebudu chodit ověšená jako vánoční stromek a výraznými šperky poutat pozornost k mému vrásčitému krku a rukám. A tak dále. Jenže stačí si prohlédnout fotografie v zahraničních společenských magazínech a člověka napadá: Co když je to právě naopak? Když si dá zralá žena malé náušničky a jemný zlatý řetízek s přívěskem, je z ní rázem tuctová usedlá paní. Ale když si k černému tričku a bílým kalhotám dá na krk obrovský náhrdelník z tyrkysů a na prst stejně ostře modrý gigantický prsten, je rázem nepřehlédnutelná. A světu vysílá signál: Umím si hrát, baví mě móda, mám svůj názor. Letošní trendy takovému stylu jednoznačně přejí, bohémská móda stále vládne světu.

Někdy je to pohyb na hraně. Některé ženy zkrátka nemají dar takzvaně vychytat, jaké šperky se k sobě a ke stylu oblečení hodí a výsledkem pak není uvolněný bohémský styl, ale nevkusný cirkus. Na druhé straně, když se to podaří, jde o nejvděčenějí styl, který se dá nosit v každém věku.

Takže je na každé dámě, jestli se rozhodne jít spíše cestou upjatých anglických lady v kostýmcích s jednoduchou nenápadnou řadou perliček kolem krku, nebo se inspiruje u žen rozevlátých, odvážných, chrastících spoustou výrazných ozdob. A pak samozřejmě vždy zůstane kategorie žen v jednoduchém minimalistickém spíše sportovním oblečení, které prostě nenosí šperky vůbec žádné. Je to jen otázka volby. Každopádně, ale není na škodu sem tam si nějaké ty fotografie zajímavých bohémských seniorek prohlédnout.

 

móda
Hodnocení:
(5 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Hejduková
Jednak to, čím je tato paní ověšena nejsou šperky, ale bižuterie. Takže název je tak nějak mimo, navíc s velkou bižuterií lze udělat hodně chyb. Vzít si velkou bižuterii není až tak od věku, ale o postavě a k jakému oblečení a příležitosti. To co je na obrázku je snad pokus o recesi, možná snad vhodné na maškarní bál. Tím ale nechci napsat, že ženy staršího věku mají být oblečeny jako šedivé myšky a nevýrazně. Naopak fandím ženám, které se umí obléct s lehkou extravagancí, kdy jednoduché a decentní oblečení zvýrazní nápadným doplňkem či více, ale ty musí být sladěny, pak působí jako elegantně oblečená dáma, nikoliv směšně, jak paní na obrázku. Toť můj názor, ale ať si nosí každý co chce, ale nesmí s divit, že se tak vystavuje zbytečnému posměchu, i když některým to ani nedojde.
Zuzana Pivcová
Nemám nic proti tomu, aby starší ženy chodily neformálně oblečeny, ale tento styl mi neseděl nikdy, tudíž ani teď.
ivana kosťunová
Ono to souvisí s celkovou úpravou, oblečením. Těm dámám to sluší a nejvíc se mi líbí ten nadhled, takové to : my už nemusíme nikomu nic dokazovat, my už můžeme být samy sebou ! Moc se mi to líbí, ale k mému oblečení se bohužel hodí jiné šperky. Jedině změnit šatník ...
Jana Šenbergerová
Je to jako se vším. ten umí to, a ten zas tohle. Někdo nosí to a někdo zase něco jiného. Kdybychom se všechny vymódily stejně, byla by to také nuda. A někdy míň je víc. Kdo opravdu ví, kým je, nemá potřebu na sebe upozorňovat, nebo na sebe upozorňuje právě proto. Já bych se takhle neoblékla ani za mlada, nevidím důvod, proč bych to dělala teď.
Jarmila Komberec Jakubcová
Já se názorově přikláním k paní Zdence J. - nemusím mít všechno, ale komu se to líbí ať to nosí. Nosím jen šperky ze stříbra nebo bílého zlata a v malé míře.
Helena Votíková
A mně se ty dámy líbí. Mít ty šperky a jejich odvahu... I když jsem tvrdila, že bych v převleku-masce nešla přes město a opak byl pravdou.
Hana Rypáčková
Já si nemyslím, že někdy budu chrastit takovými nápadnými ozdobami.Ale nikdy neříkej NIKDY.../Kdo ví, třeba se budu svlékat do naha na náměstí./ Těm dámám to sluší.
Alena Várošová
Pěkný článek,ale seniorka na fotce mi připomíná indiánskou babičku.Do cirkusu to je slabé slovo.Mám ráda výrazné obyčejné špertky - bižuterii,ale moc je v poslední době nenosím.
Zdenka Jírová
No s prominutím, ta paní na obrázku vypadá jak od kolotoče, i když !"etno". Nemyslím, že by se dámy staršího věku měly tak nápadně zdobit, mohly by se snadno stát terčem posměchu okolí. Také nosím šperky, ale jen zlatý prstýnek, zlatý řetízek, náramek, náušnice. Ale jsou to decentní ozdoby, opravdu bych k sobě nechtěla poutat široké okolí.
Alena Tollarová
Že bych si něco takového vzala zítra do Kravína? Ba ne, nemusím mít všechno. (pozn. Kravín = restaurace)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...