Tip na poslední adventní víkend: Drážďany
ILUSTRAČNÍ FOTO: pixabay.com

Tip na poslední adventní víkend: Drážďany

16. 12. 2015

Vyrazte poslední předvánoční víkend na výlet do "Florencie na Labi", která leží ani ne hodinu jízdy od českých hranic. Vlakem z Prahy jste v Drážďanech za dvě a čtvrt hodinky pohodlným rychlíkem za necelé čtyři stovky, autobusem to vychází zhruba stejně. Severočeši jsou samozřejmě ve výhodě.

Saské Drážďany lákají v posledních letech stále více Čechů. Kromě památek a jednodenních výletů za nákupy se jejich rostoucí přízni těší také tradiční předvánoční trhy. Na ty i letos město vábí svou zimní reklamní kampaní, která se kromě Němců zaměřuje právě na obyvatele nedalekého Česka. Pro ně jsou o nadcházejících adventních víkendech připraveny posílené železniční spoje mezi Ústím nad Labem a saskou metropolí.

Od roku 2005 zaznamenávají Drážďany podle městských statistik každoročně dvouciferný procentuální nárůst českých návštěvníků. Nejvíce bývá čeština v Drážďanech slyšet právě na konci roku, kdy lákají na předvánoční nákupy a tradiční adventní trhy plné regionálních kulinářských specialit a dřevěných ozdob z Krušnohoří. Tím nejznámějším a údajně i nejstarším v celém Německu je Striezelmarkt (vánočkový trh), nabízející nepřeberné množství tradičních obdob českých vánoček – německých štol. A budete se možná divit, mnoho tamních prodejců umí obstojně česky.

Předvánoční Drážďany jsou zajímavé hlavně pro víkendové české turisty. Zejména pro ně budou k dispozici zvláštní vlaky na trase Ústí nad Labem-Drážďany vypravované o adventních víkendech. Každý adventní vlak má kapacitu asi 400 míst a už loni byly tyto spoje hojně využívány. Jízdenka na ně platí také jako lístek na městskou dopravu v Drážďanech i na tamní příměstské vlaky, jimiž si Češi mohou udělat výlet například do „porcelánové“ Míšně nebo na zámek Moritzburg, známý z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

cestování Drážďany eurovíkendy naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(3.5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Jarko, přidej fota Drážďan a článek o nich z Tvého pohledu. Jsem zvědavá. Děkuji.
Miroslava Jachimová
Vánoční trhy v Drážďanech jsem navštívila letos o prvním adventním víkendu. Opravdu nádherná vánoční atmosféra, kterou nám nepokazil ani déšť, který nás po část dne provázel.
Zuzana Pivcová
V Drážďanech jsem byla opravdu mnohokrát, ve "staré"i "nové" době, mám je ráda pro jejich dobrou dosažitelnost a vzdušnost a taky za schopnost vstát z popela, což znám z naší archivní dokumentace. Ale nově vystavená Frauenkirche mě nenadchla, trosky mi nevadily. Co se týče trhů, souhlasím, že postoj k českým návštěvníkům se silně změnil. Tytam jsou doby, kdy je v obchoďácích pomalu odmítali obsluhovat. A na trzích dokonce mají stánky i čeští prodejci.
Jaroslava Handlová
Adventní Drážďany mají skvělou atmosféru. Letos jsem tam opět byla 5.12. na tradiční slavnosti štoly. Všechno probíhalo dle plánu, s německou přesností. Krásný zážitek. Drážďany mohu doporučit k návštěvě kdykoliv - vždycky se tam nechá najít i oáza klidu a fůra zajímavých míst.
VANDA Blaškovič
Bezvadný výlet! A víte, že ta štola se dá objednat i na dobírku v originální krabici? Nikdy jsem nejedla lepší.
Lidmila Nejedlá
Mám ráda drážďanskou galerii Zwinger. Obdivuji tam Rubensův obraz : Stařena se žhavými uhlíky. Krásný osvit dětské tváře a tváří mladé a staré ženy. Takhle mě lákají Drážďany.
Zdenka Jírová
Vánoční trhy v Drážďanech jsou krásné, doporučuji.
Naděžda Špásová
Mám známé, kteří tam jezdí. Byla jsem před pár lety ve Vídni a moc mě to nenadchlo. Mám trochu fobii z hodně lidí, takže to nevyhledávám. Ale pro ty, kteří to mají rádi, je to určitě moc příjemné. Drážďany jsou prý hezké, vím také, že tam od nás jezdí vypravovaný vlak.
Alena Tollarová
Do Drážďan se chystám celý advent. Ale vzhledem k tomu, že už tři týdny si se mnou pohrává nějaká viróza, budu si muset nechat zajít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.