Můj zážitek roku: Vánoční trhy v Teplicích

Můj zážitek roku: Vánoční trhy v Teplicích

13. 12. 2015

Dnes se po řadě nepříznivých, deštivých dnů na nás zase usmálo sluníčko. Hned se mi zvedla nálada a přemýšlela jsem, jak toho krásného dne využít. Vtom mi blesklo hlavou - vždyť je  u nás dnes zahájení vánočních trhů spojené s vánočním programem. Hned po obědě jsem se rozjela do města. 

Vánoční trhy u nás bývají na krásném, historickém náměstí, kde vedle sebe stojí kostel sv Jana Křtitele a zámek spojený s pravoslavným kostelem. Jeden z majitelů zámku, pán z Aldringenu, měl za  ženu ruskou princeznu, a proto jí nechal zbudovat pravoslavný kostel u zámku. Uprostřed náměstí stojí zdobný morový sloup od Matyáše Brauna. Náměstí je lemováno měšťanskými patrovými domy z 19. století, v nichž jsou v přízemí hezké stylové hospůdky zvoucí k posezení. Náměstí sousedí na straně kostela s lázeňskou zónou a parky.

Dnes bylo náměstí zaplněno dřevěnými či plátěnými boudami a stánky, ve kterých se nabízelo vše, co k Vánocům patří - uzené domácí dobroty, sladké perníčky i staročeský  trdelník. Pozadu nezůstala ani nabídka drobných dárků - obrázků ze sušených květin i s ukázkou, jak se takový obrázek tvoří, jmelí, lesklé a třpytivé bižuterie, kterou okukovaly zejména mladičké dívky a vybíraly si, co jim bude  nejlépe slušet. Ovšem největší úspěch měly stánky s medovinou a horkým svařákem, který se prodával v hrnečcích s vánoční tématikou v barvě červené nebo zelené. Neodolala jsem ani já a vybrala si červený hrneček s voňavým nápojem. Dokonce jsem při tom zažila drobnou příhodu. Při placení jsem si spletla dvacetikorunu s desetikorunou ve svůj neprospěch. Poctivý prodejce to zjistil a přebytek mně vrátil. Poděkovala jsem mu za jeho poctivost, která se dnes jen těžce hledá.

Přesně v 15 hodin se na balkoně zámku objevili tři trubači, kteří vytroubily začátek kulturního pořadu několika vánočními písněmi. Nejprve vystoupil Krušnohorský pěvecký sbor s dlouhou tradicí svého trvání. Kdysi jsem v něm také zpívala, takže jsem šla povzbudit své dávné přátele. Zazpívali několik krásných renesančních písní a nakonec samozřejmě kytici známých koled, které jsme si zazpívali všichni. Narodil se Kristus Pán, veselme se se ozývalo celým náměstím. A to se veselilo. Pak následovalo vystoupení sboru z nedaleké Krupky Andiete Silete.Byl to čistě ženský sbor s energickou kapelnicí, která opět náměstí rozezpívala. Už dlouho jsem nezažila tak příjemnou kolektivní náladu. A to jsem nestihla výstavu Aleny Kartákové, kterou mám moc ráda pro její něžná dílka.

Pomalu se začínalo stmívat a to se rozzářil velký vánočně ozdobený strom a další světelná nádhera na náměstí i v přilehlé ulici, kde dominoval s výzdobou nový obchodní dům Galerie a sousední obchodní dům Fontána. To už jsem se ale dostala na sousední velké náměstí s dalším svítícím stromem a starobylou radnicí, s které "padal" vodopád světel. Tím, že bylo jasno, ještě svítil na modré obloze růžový západ slunce. Vracela jsem se domů také v "růžové" náladě a ještě v trolejbusu si pobrukovala Nesem vám noviny, poslouchejte.

Můj zážitek roku
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
V Teplicích jsou hezké trhy, umocněné krásným historickým náměstím. Ještě, že bylo hezky, na rozzsvěcení stromu bylo deštivo, jak říkali známí. Moc hezké přiblížení atmosféry.
Eva Mužíková
Paní Zdenko, nejen že jste mám přiblížila atmosféru Vánočních trhů, ale zároveň jste nás seznámila i s trochou historie. Já jsem si vyrazila včera navečer s vnukem na Vánoční trhy k nám do Liberce. Atmosféra trochu podobná té v Teplicích, nabízelo se kdeco. Ovšem cena za jeden kus trdelníku - 50,- Kč, mi ten hezký dojem zkazila. Nevím za kolik se prodávají jinde, ale já si myslím, že je to cena přehnaná i přes to, že fronta kupujících byla nekonečná...
Zuzana Pivcová
Vánoční trhy, i když už jsou částečně komerční, by si měly zachovat alespoň odpovídající atmosféru radosti, klidu, lidského smíření a očekávání. A to se u vás ve městě určitě podle Vašeho vylíčení podařilo.
Jarmila Komberec Jakubcová
Pěkně napsáno a doplněno hezkými fotkami.Dík
Michaela Přibová
Hezky popsaná předvánoční atmosféra. Děkuji.
Alena Várošová
Pěkný předvánoční zážitek paní Zdenko,hlavně že se vše vydařilo a pohladilo vás všechny svými paprsky sluníčko.Hned jsou k sobě lidé vlídnější.
Hana Šorejsová
Zdenko, hezky jste to popsala s radostí ve Vašem srdéčku, člověk se má občas radovat z obyčejných událostí kolem nás. Díky.
Libuše Křapová
Pěkný předvánoční zážitek :-) Jsem ráda, že jste se o něho s námi podělila :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...