Můj zážitek roku: Vánoční trhy v Teplicích

Můj zážitek roku: Vánoční trhy v Teplicích

13. 12. 2015

Dnes se po řadě nepříznivých, deštivých dnů na nás zase usmálo sluníčko. Hned se mi zvedla nálada a přemýšlela jsem, jak toho krásného dne využít. Vtom mi blesklo hlavou - vždyť je  u nás dnes zahájení vánočních trhů spojené s vánočním programem. Hned po obědě jsem se rozjela do města. 

Vánoční trhy u nás bývají na krásném, historickém náměstí, kde vedle sebe stojí kostel sv Jana Křtitele a zámek spojený s pravoslavným kostelem. Jeden z majitelů zámku, pán z Aldringenu, měl za  ženu ruskou princeznu, a proto jí nechal zbudovat pravoslavný kostel u zámku. Uprostřed náměstí stojí zdobný morový sloup od Matyáše Brauna. Náměstí je lemováno měšťanskými patrovými domy z 19. století, v nichž jsou v přízemí hezké stylové hospůdky zvoucí k posezení. Náměstí sousedí na straně kostela s lázeňskou zónou a parky.

Dnes bylo náměstí zaplněno dřevěnými či plátěnými boudami a stánky, ve kterých se nabízelo vše, co k Vánocům patří - uzené domácí dobroty, sladké perníčky i staročeský  trdelník. Pozadu nezůstala ani nabídka drobných dárků - obrázků ze sušených květin i s ukázkou, jak se takový obrázek tvoří, jmelí, lesklé a třpytivé bižuterie, kterou okukovaly zejména mladičké dívky a vybíraly si, co jim bude  nejlépe slušet. Ovšem největší úspěch měly stánky s medovinou a horkým svařákem, který se prodával v hrnečcích s vánoční tématikou v barvě červené nebo zelené. Neodolala jsem ani já a vybrala si červený hrneček s voňavým nápojem. Dokonce jsem při tom zažila drobnou příhodu. Při placení jsem si spletla dvacetikorunu s desetikorunou ve svůj neprospěch. Poctivý prodejce to zjistil a přebytek mně vrátil. Poděkovala jsem mu za jeho poctivost, která se dnes jen těžce hledá.

Přesně v 15 hodin se na balkoně zámku objevili tři trubači, kteří vytroubily začátek kulturního pořadu několika vánočními písněmi. Nejprve vystoupil Krušnohorský pěvecký sbor s dlouhou tradicí svého trvání. Kdysi jsem v něm také zpívala, takže jsem šla povzbudit své dávné přátele. Zazpívali několik krásných renesančních písní a nakonec samozřejmě kytici známých koled, které jsme si zazpívali všichni. Narodil se Kristus Pán, veselme se se ozývalo celým náměstím. A to se veselilo. Pak následovalo vystoupení sboru z nedaleké Krupky Andiete Silete.Byl to čistě ženský sbor s energickou kapelnicí, která opět náměstí rozezpívala. Už dlouho jsem nezažila tak příjemnou kolektivní náladu. A to jsem nestihla výstavu Aleny Kartákové, kterou mám moc ráda pro její něžná dílka.

Pomalu se začínalo stmívat a to se rozzářil velký vánočně ozdobený strom a další světelná nádhera na náměstí i v přilehlé ulici, kde dominoval s výzdobou nový obchodní dům Galerie a sousední obchodní dům Fontána. To už jsem se ale dostala na sousední velké náměstí s dalším svítícím stromem a starobylou radnicí, s které "padal" vodopád světel. Tím, že bylo jasno, ještě svítil na modré obloze růžový západ slunce. Vracela jsem se domů také v "růžové" náladě a ještě v trolejbusu si pobrukovala Nesem vám noviny, poslouchejte.

Můj zážitek roku
Hodnocení:
(4.3 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.