Izraelské kočky

Izraelské kočky

1. 12. 2015

Při svých cestách do zahraničí vždy fotím kočky, které vidím v ulicích, parcích či u hotelu. Kde jsem je nikdy nefotila, byla Brazilie, protože jsem tam prostě žádnou nespatřila. V Izraeli a na palestinských územích jich žije podle Organizace na ochranu zvířat cca dva miliony. Tak velký počet koček způsobuje znečišťování, možnosti přenosu různých onemocnění a další problémy. Přesto, že Izrael je sekulární stát, ve vládě jsou zastoupeny i ultrapravicové náboženské strany, a tak došlo k následující diskuzi:

Když na ministerstvo životního prostředí dorazil dopis od ministra zemědělství, strhl se velký povyk. Ministr totiž navrhoval deportovat toulavé izraelské kočky do zahraničí, protože kastrovat je nejde, neboť to odporuje židovským náboženským zásadám.

Izraelce to pobavilo i pobouřilo zároveň. Jak sděloval ministr zemědělství vyhoštění koček do zahraničí by prý znamenalo nejen vyhovět zákazu kastrace, kterou židovské právo považuje za násilí na zvířatech, ale i naplnit biblické přikázání osidlovat planetu Zemi.

Na sociálních sítích se ministrův návrh setkal s kritikou i posměšnými poznámkami. Reagovala řada běžných Izraelců, ochránci zvířat i politici, Poslanci parlamentu kritizovali ministrovu myšlenku jako "středověkou" a ministra obvinili ze snahy, učinit z Izraele teokratický státní útvar - tedy režim, který se odvolává na božské právo.  

Izraelem zněl hlas, že tento návrh je nemorální. Dnes jsou to kočky. Zítra najde ministr náboženský důvod, aby odsunul lidské bytosti, zaznívalo z poslanecké sněmovny.

Lehčí formou reagovala ministryně spravedlnosti Cipi Livniová. Na Twiteru zveřejnila fotku se svou černobílou kočkou a komentářem, že ji rozhodně nechystá pořídit cestovní pas.

Nafotila jsem několik kočičáků a myslím, že jsou stejní jako naše kočky domácí. Je škoda, že právě Izrael, který je nejvyspělejší zemí Blízkého východu, není schopen vyřešit problém toulavých koček.

Naopak se mi líbí přístup Španělů na Gran Canarii, kde v r. 1992 nebylo pro kočky k hnutí. Byly prostě chudinky všude a množily se naprosto nekontrovatelně. Dnes jsou vykastrované a u hotelu jsou většinou jedna či dvě. Pomohly Organizace na ochranu zvířat, které se o kočenky na ostrově starají.  

Poznámka - informace  o kastraci byly čerpány z izraelských sociálních sítí

domácí mazlíčci
Hodnocení:
(3.6 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
KÁVU nerada = nepiji, ale určitě se najde něco dobrého, s čím "budu hřešit" a kočičky mi přitom budou asistovat - už se těším.
Hana Šimková
Týrání nevinných zvířat by se mělo brát jako těžký zločin.
Zuzana Pivcová
Já už jsem byla v kočičí kavárně v Karlíně a pak je ještě na Smíchově blízko Kinského zahrady a na Žižkově poblíž vysílače.
Zdenka Jírová
Neví,. jestli se smát nebo plakat na dizrarlskými zákony. Úplný středověk. Bohužel, připomíná mi to muslimské středověké zákony. Přitom jsem vždy myslela, že izraelský stát je moderní stát v 21. století. Vím něco málo o židovských zvycích, považovala jsem to za podobné zvyky našich katolíků. Je to jejich soukromá záležitost a mne k tomu nenutí. Ty ubohé kočky jsou ale k politování, ani nevědí, co rozhoduje o jejich zdraví. Náboženský fanatismus se do našeho století už opravdu nehodí.
Jarmila Komberec Jakubcová
Kočičí kavárny už jsou i v Praze?To fakt nevím. Setkala jsem se s nimi poprvé ve Vídni.Jinak moje Britunka i Piškot také pacičky nepodávají, každá kočka má svou povahu a je jedinečná bytost.Oba jsou vykastrovaní - jsem sice Židovka. ale sekulární.
Květoslava HOUDKOVÁ
V Praze už jsou 3 Kočičí kavárny, dám si doplněk k Vánocům: některou určitě navštívím. Provoz je tam povolen i kontrolován hygienou a kočičky/kocourci jsou mazliví.
Dagmar Bartušková
S množstvím koček jsem se na svých cestách nesetkala, ale se psy ano, hlavně v Thajsku. Takže mi zatím nevadí. Ale s jednou takovou jsem tak trochu na kordy. Na nedávném mejdanu u Olgy mi její rozmazlená kočka Míša nepodala packu.
ivana kosťunová
Nechtěla jsem se opakovat, jen jsem chtěla poděkovat za zajímavé informace o mých oblíbených šelmičkách.
ivana kosťunová
kočky-vznešená nezávislá elegantní zvířátka občas si mě nějaká kočka vybere za svého hostitele a to se potom nedá nic dělat, nastěhuje se k nám a ovládne naši domácnost. Jsou to vznešená a nezávislá zvířátka.
Alena Várošová
Díky paní jarmilo za info o kočkách.Kočky jsem viděla všude,kde jsem byla na dovolených . V hotelu venkovní posezení,kde chodí mezi stoly klientů a někomu to vadilo..Pokud mně nelezou po stole,tak mi kočky naprosto nevadí.Mám ráda kočky i doma,ale nemám žádnou,když je pes.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...